Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

3D MODEL ANTIČKE NARONE

Pogledajte kako napreduje model Narone u izradi Stipana Ujdura i Ivana Popića

Objavljeno prije

01.napravljeno 3D

Stipan Ujdur, 64-godišnji umirovljenik iz Opuzena, već se osam godina bavi izradom trodimenzionalnih modela hrvatskih znamenitosti, a većina njegovih radova uvrštena je na mapu Google Eartha.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Nakon što je izradio 3D modele Ljetnikovca Gundulić u Gružu, Crkve svetog Vlaha, Franjevačkog samostana i Crkve Male braće te Dioklecijanove palače u Splitu, na red je došla antička Narona u Vidu kod Metkovića.

Autori 3D modela i rendiranja su Stipan Ujdur i Ivan Popić iz Opuzena.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Na slikama koje možete vidjeti u fotogaleriji je trenutni izgled 3D modela Narone napravljenog u 3D formatu. To su, redom:

  1. snimak koji prikazuje sve što je do sada napravljeno u 3D formatu
  2. desna strana prve terase, od foruma i hrama do vrata na bedemu
  3. ulica na desnoj strani, lijevo u nizu prva je riznica pa insule za patricije, lijevo su insule za plebejce
  4. s lijeve strane su insule za patricije, a s desne za plebejce, rekonstrukcije su pravljene prema nacrtima i ilustracijama
  5. lijeva strana insule za plebejce, u prizemlju su bili cehovi, trgovci, alkemičari, ugostitelji, pekari, keramičari, itd.
  6. desna strana od bedema prema forumu
  7. insule uz bedem, manja građevina javni zahod za muškarce i žene
  8. unutrašnjost 3D modela javnog zahoda, rekonstrukcija je napravljena prema jednoj ilustraciji kako  su izgledali javni zahodi u antici.
  9. insule za patricije, rekonstrukcije su napravljene prema nacrtima i ilustracijama
  10. riznica, zatvor i uprava, prema Vitruviju su bili u blizini hrama i foruma, rekonstrukcija je napravljena po nacrtima

Važno je napomenuti da osim za forum i hram nema materijalnih niti pisanih tragova  o  stilu i poziciji ovih građevina pa se sve mogu naknadno  korigirati, repozicionirati  i  redizajnirati radi što vjernije vizualizacije.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Stipan Ujdur kazao je da izrada traje dugo, budući da se radi na jednom računalu, ali je fotorealistična.

– Rendirano je u SketchUpu NXT Irenderu u 10 slojeva, trajanje izrade jednog snimka prosječno je pet sati. Katastrofalno dugo, ali to tako funkcionira za fotorealistično rendiranje, foto slikanje 3D modela. Geolokalitet Vida je pravljen skeniranjem lokaliteta preko dva satelitska programa, s jednoga je skenirana geolokacija u 3D formatu a s drugoga je skeniran snimak u većoj rezoluciji pa je sve skupa programski spojeno u jednu 3D cjelinu. Izrada 3D modela je pravljena po jednom snimku u Wikipediji, za koji nismo uspjeli saznati ime autora. Nama je namjera napraviti kompletnu antičku Naronu, za ovo treba mnogo vremena i jača ekipa, potrebna su kvalitetnija računala koja mogu pokrenuti kompleksnije programe, ali takva računala mi u Opuzenu nemamo– izjavio je Ujdur.

Trenutno se obrađuje prva terasa, radit će se građevine i skladišta na obali uz Norin,kao i dovršiti amfiteatar, koji je najvjerojatnije bio izvan bedema. Na modelu će biti i rimske galije uz obalu Norina ispred Narone. Najvjerojatnije se radilo o manjim galijunima u koje se prekrcavala roba iz galija i dovozila u Naronu.

 

ROKO TOLIĆ 740/300px

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije