Ostanimo u kontaktu

MOŽE LI SE PRONAĆI RJEŠENJE?

Zašto splitski Hajduk ne uočava darovite nogometaše iz doline Neretve?

Objavljeno prije

Iz NK Neretve pa i ONK Metković, u proteklih nekoliko desetljeća veći je broj darovitih nogometaša otišao u druge klubove, pa tako i u splitski Hajduk.

Sjetimo se samo Andrije Ankovića, Ante Golijana tijekom šezdesetih godina prošloga stoljeća, zatim pokojnog Bariše Kaleba, Ruđela Vučkovića, potom nogometnih veličina Igora Štimca i Darija Srne, Miše Krstičevića, Marina Ljubičića, Damira Mioča, Dragana Vladimira, Jure Obšivača, Ante Sršena i mnogih drugih koji su kao djeca odlazili, ali njihove kvalitete Hajduk nije prepoznao.

Nije samo da Hajduk nije prepoznavao kvalitete igrača iz doline Neretve, već je tako bilo i s drugim igračima iz Dalmacije, kao što su Krasnodar Rora, Ilija Petković, Josip Skoblar i drugi.

Nitko ne može tvrditi da su svi talentirani igrači mogli igrati u Hajduku, posebice do devedesetih godina prošloga stoljeća kad je Hajduk imao svoje generacije i kupovao najkvalitetnije nogometaše koji su se pojavljivali na nogometnom tržištu.

Međutim, treba se upitati kako se moglo dogoditi da Hajduk nije mogao prepoznati kvalitete jednog Sergeja Jakirovića, Joška Popovića, ili u novije vrijeme Boška Šutala kojega je Osijek prodao za pet milijuna Eura !

A tek mu je 20 godina.

Prošle godine je uprava Hajduka sklopila brojne ugovore o suradnji s klubovima iz Dalmacije, što bi po mnogima trebao biti temelj za promatranje i praćenje darovitih nogometaša i  njihovo usmjeravanje prema Splitu.

Možda ne treba previše osuđivati vodstva Hajduka u proteklim desetljećima opće nestabilnosti na svim klupskim razinama, ali bi netko morao izvući poučak iz svega što se događalo, s ciljem da se pogreške ne ponavljaju, a da Hajduk bude igrački i organizacijski snažniji.

Osim toga, a kako već postoje ugovori o suradnji, ukoliko klub iz Dalmacije zapadne u organizacijsku ili rezultatsku krizu, Hajduk (ili Dinamo) trebali bi biti pri ruci i pomoći klubovima. Upravo je ove zime NK Neretva u dosta složenoj situaciji jer se nalazi na posljednjem mjestu na ljestvici 3. HNL. Zar je moguće da Hajduk nema jednog, dva ili tri nogometaša iz prve, druge ili treće momčadi, koji bi polusezonu mogli provesti u Metkoviću?

To su nekada činili Ivica Matković, Luka Bonačić, Goran Brailo, Ivica Smolčić, Branko Šerić i drugi nogometaši iz Hajdukove nogometne škole.

Zbog čega treba odbacivati dobra rješenja, a prihvaćati lošija, bez obzira o kakvom se poslu radi.

Znamo da bi dolazak pričuvnih igrača iz Splita u Metković koštao određene iznose novca, ali s obzirom na stare dobre odnose i simpatije te na novouspostavljene ugovore i dogovore, uvijek se mogu pronaći rješenja koja mogu zadovoljiti i jednu i drugu stranu. Ako ne zbog čega, onda zbog zajedničke budućnosti i razvoja nogometa.

ŽENSKI NOGOMET

Visok poraz Neretve od Dinama u Zagrebu

Objavljeno prije

Autor

Unatoč određenoj dozi optimizma uoči puta u Zagreb na sraz s Dinamom, igračice Neretve nisu uspjele u svojim nakanama da pruže dobru igru ili možda prirede ugodno iznenađenje i osvoje jedan bod.

Za utakmicu spremnih bilo je samo 11 igračica koje su se dobro držale prvo poluvrijeme, ali su ipak u 45. minuti igračice Dinama u Maksimiru povele s 1:0.

U drugom dijelu pravi potop, odmah početkom nastavka Metkovke su primile i drugi pogodak, a onda su domaće poentirale kao na tekućoj traci, i postigle još pet golova za konačnih 7:0.

Imale su Neretvanke dvije do tri prigode, ali je čuvarica Dinamove mreže na vrijeme reagirala.

Osjetio se dakle manjak igračica, u nekim momentima možda i neiskustvo, a i vrućina je učinila svoje.

ŽNK Dinamo – ŽNK Neretva 7:0 (1:0)

Nakon poraza jedino se može čekati utakmica Lepoglava Agram, jer u slučaju da Lepoglava uzme bod Agramu Neretva će nastaviti natjecanje u Ligi za prvaka, a bude li slavio Agram, Neretvi predstoji Liga za ostanak u prvoligaškom društvu.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije