Ostanimo u kontaktu

MOŽE LI SE PRONAĆI RJEŠENJE?

Zašto splitski Hajduk ne uočava darovite nogometaše iz doline Neretve?

Objavljeno prije

Iz NK Neretve pa i ONK Metković, u proteklih nekoliko desetljeća veći je broj darovitih nogometaša otišao u druge klubove, pa tako i u splitski Hajduk.

Sjetimo se samo Andrije Ankovića, Ante Golijana tijekom šezdesetih godina prošloga stoljeća, zatim pokojnog Bariše Kaleba, Ruđela Vučkovića, potom nogometnih veličina Igora Štimca i Darija Srne, Miše Krstičevića, Marina Ljubičića, Damira Mioča, Dragana Vladimira, Jure Obšivača, Ante Sršena i mnogih drugih koji su kao djeca odlazili, ali njihove kvalitete Hajduk nije prepoznao.

Nije samo da Hajduk nije prepoznavao kvalitete igrača iz doline Neretve, već je tako bilo i s drugim igračima iz Dalmacije, kao što su Krasnodar Rora, Ilija Petković, Josip Skoblar i drugi.

Nitko ne može tvrditi da su svi talentirani igrači mogli igrati u Hajduku, posebice do devedesetih godina prošloga stoljeća kad je Hajduk imao svoje generacije i kupovao najkvalitetnije nogometaše koji su se pojavljivali na nogometnom tržištu.

Međutim, treba se upitati kako se moglo dogoditi da Hajduk nije mogao prepoznati kvalitete jednog Sergeja Jakirovića, Joška Popovića, ili u novije vrijeme Boška Šutala kojega je Osijek prodao za pet milijuna Eura !

A tek mu je 20 godina.

Prošle godine je uprava Hajduka sklopila brojne ugovore o suradnji s klubovima iz Dalmacije, što bi po mnogima trebao biti temelj za promatranje i praćenje darovitih nogometaša i  njihovo usmjeravanje prema Splitu.

Možda ne treba previše osuđivati vodstva Hajduka u proteklim desetljećima opće nestabilnosti na svim klupskim razinama, ali bi netko morao izvući poučak iz svega što se događalo, s ciljem da se pogreške ne ponavljaju, a da Hajduk bude igrački i organizacijski snažniji.

Osim toga, a kako već postoje ugovori o suradnji, ukoliko klub iz Dalmacije zapadne u organizacijsku ili rezultatsku krizu, Hajduk (ili Dinamo) trebali bi biti pri ruci i pomoći klubovima. Upravo je ove zime NK Neretva u dosta složenoj situaciji jer se nalazi na posljednjem mjestu na ljestvici 3. HNL. Zar je moguće da Hajduk nema jednog, dva ili tri nogometaša iz prve, druge ili treće momčadi, koji bi polusezonu mogli provesti u Metkoviću?

To su nekada činili Ivica Matković, Luka Bonačić, Goran Brailo, Ivica Smolčić, Branko Šerić i drugi nogometaši iz Hajdukove nogometne škole.

Zbog čega treba odbacivati dobra rješenja, a prihvaćati lošija, bez obzira o kakvom se poslu radi.

Znamo da bi dolazak pričuvnih igrača iz Splita u Metković koštao određene iznose novca, ali s obzirom na stare dobre odnose i simpatije te na novouspostavljene ugovore i dogovore, uvijek se mogu pronaći rješenja koja mogu zadovoljiti i jednu i drugu stranu. Ako ne zbog čega, onda zbog zajedničke budućnosti i razvoja nogometa.

HRVATSKI TIGAR

Umro legendarni borac Branko Cikatić

Njemački časopis Karate Budo Magazine 1989. dodijelio mu je nagradu Zlatna rukavica i proglasio ga najpopularnijim borcem na svijetu. Spomenimo kako su tom prilikom iza Hrvatskog tigra ostali velikani kao što su Jean-Claude van Damme i Chuck Norris

Objavljeno prije

Umro je Branko Cikatić (65), jedan od najvećih boraca u povijesti, legendarni ‘hrvatski tigar’.

Cikatić je prava legenda borilačkih sportova i osvajač mnogih europskih i svjetskih medalja u tajlandskom boksu i kik-boksu. Hrvatski borac pokorio je Aziju, a posebno popularan bio je u Japanu, gdje se često borio tijekom profesionalne karijere. Najviše će se pamtiti da je Hrvatski tigar bio prvi pobjednik turnira K-1 Grand Prix, koji je osvojio u Japanu 20. travnja 1993. godine.

Njemački časopis Karate Budo Magazine 1989. dodijelio mu je nagradu Zlatna rukavica i proglasio ga najpopularnijim borcem na svijetu. Spomenimo kako su tom prilikom iza Hrvatskog tigra ostali velikani kao što su Jean-Claude van Damme i Chuck Norris.

Od devedesetih je u Hrvatskoj trenirao mlade borce te je osnivač Hrvatskog saveza tajlandskog boksa. Cikatić je snimio i film ”Skyscraper” u kojem je glumio  s Anne Nicole Smith. Nije se dugo zadržao u glumačkim vodama jer znao je reći: “Takav život nije za mene.”

Legendarni ‘hrvatski tigar’ dugo se borio za život, a problemi su počeli u svibnju 2018. godine kada je završio u bolnici.

Sepsa, bolnička bakterija, plućna embolija, a zatim i Parkinsonova bolest, sve je to morao nositi sa sobom veliki hrvatski borac. Cikatić je član Kuće slave splitskog sporta.

Piše: Vecernji.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije