Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

LAĐARI NERETVE U PRAGU

Tri muške i dvije ženske ekipe veslat će na Vltavi, tradicionalnoj svečanosti ‘NAVALIS’

Objavljeno prije

Arhivska fotografija

Udruga lađara Neretve 14. i  15. svibnja sudjeluje u velikoj svečanosti  “Svatojanske slavnosti NAVALIS” u centru Prag,  u sklopu koje će preko 100 sudionika iz Hrvatske, ponajviše lađara i lađarica iz doline Neretve, doputovati u Prag, gdje će u centru Praga i na rijeci Vltavi 5 lađarskih ekipa (3 muške i 2 ženske) veslati i u ta 2 dana na velikoj svečanosti u Pragu doprinijeti promociji Maratona lađa, Hrvatske, a posebice doline Neretve.

Radi se o velikoj dvodnevnoj svečanosti koja se održava u čast i spomen Sv. Ivana Nepomuka, najznačajnijeg sveca u Češkoj, koji je zaštitnik je Češke i grada Praga.

Domaćin je 14. svibnja predvidio da to bude “Hrvatski dan”, tijekom kojeg će Neretvani, lađari, KUD Bagalovići, kulinarsko zabavljačka Udruga Pivčeva kala, Klapa Sv. Nikola iz Metkovića i njihovi prijatelji u centru Praga uz Vltavu i na Vltavi na atraktivnim lokacijama predstaviti neretvansku kulturu, pjesme i običaje, autohtonu kuhinju, vožnju lađama, Maraton lađa, kao i ljepote Neretve i Republike Hrvatske. Tom prilikom će lađari svojim posebnim aktivnostima pokazati i solidarnost s narodom Ukrajine.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Drugog dana, 15. svibnja, Neretvani će kao posebni gosti predstavljeni KUD-om Bagalovići, Klapom Sv. Nikola i lađarima, sudjelovati na misi u centralnoj katedrali – katedrali Sv. Vida, te procesiji koja ide do Karlovog mosta i kipa Sv. Ivana Nepomuka na Karlovom mostu, dok će 5 lađarskih posada na Vltavi, ispod mosta, svečanim poretkom sudjelovati u dijelu procesije na vodi. Navečer će lađari svojim prisustvom na vodi u, za tu priliku posebno atraktivno osvijetljenim lađama, zajedno s ostalim plovilima uveličati barokni koncert koji će se održati na vodi na Vltavi, te prateći velebni vatromet na kraju svečanosti.

Cijeli projekt se odvija uz potporu Ministarstva vanjskih poslova Republike Hrvatske, Hrvatske turističke zajednice, Praške nadbiskupije, Ministarstva kulture Češke Republike, gosp. Zdeneka Bergmana i Grada Praga.

Sveznalica 7400xXpx

Tradicija slavljenja “NAVALIS” je duga 3 stoljeća, te predstavlja jednu od najznačajnijih, ako ne i najznačajniju svečanost u Pragu, pa je uzimanjem Udruge lađara Neretve kao hrvatskog partnera, od strane češkog organizatora,  u jednom od najljepših gradove Europe, ukazana iznimna čast i obveza da se Hrvatska, njeni običaji, ljepote i kultura prikažu u lijepom svjetlu.

Na manifestaciju iz Hrvatske polazi preko 100 osoba, ponajviše Neretvana lađara, ali čak i 20-ak lađara iz drugih dijelova Hrvatske,. Na manifestaciju su pozvani i Hrvati u Češkoj.

Predsjednik Udruge lađara Neretve
Luka Oršulić

IMENOVANA NOVA UPRAVA

Nikola Manenica novi je predsjednik UO ONK Metković

Objavljeno prije

Večeras je u prostorijama OŠ don Mihovila Pavlinovića održana redovna Izborna skupština ONK Metković na kojoj je za novog predsjednika UO izabran Nikola Manenica.

Dopredsjednik UO je bivsi predsjednik Ivica Kaleb, a za nove članove imenovani su Damir Vekić, Tomislav Miletić, Igor Talajić Gringo, Vedran Vištica i Mario Galov.

Predsjednik Skupštine ostao je Josip Plećaš, a njegov zamjenik je Nedjeljko Marušić.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Predsjednik Nadzornog odbora je Marin Talajić, podpredsjednik je Damir Vladimir a kraj njih redom sjede Ivica Palameta, Leo Kozina i Mile Bebić Kondak.

Disciplinsku komisiju čine Goran Marušić, Tonći Jerković i Vlatko Petrić.

Sveznalica 7400xXpx

Tajnik kluba ostao je Marin Jelčić.

Uz članstvo kluba Skupštini su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Robert Doko te predsjednik Sportske zajednice grada Metkovića Ante Zovko.

Čestitamo novoimenovanoj Upravi!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije