Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ŠKOLSKO SPORTSKO DRUŠTVO 'NARONA'

Srednja škola Metković peta najjača ekipa na ovogodišnjem natjecanju srednjih škola u rukometu

Objavljeno prije

Srednja škola Metković - 'ŠSD NARONA', Rukomet

Nakon poluzavršnice natjecanja u rukometu srednjih škola za mladiće, koja se 11. travnja ove godine odigralo u Školskoj dvorani Metković, Srednja škola Metković, na turniru poznata i kao Školsko sportsko društvo NARONA, se plasirala na državno natjecanje koje je u ponedjeljak, 24. travnja, održano u Poreču.

U završnici natjecanja sudjelovalo je šest ekipa, srednjih škola iz Republike Hrvatske, gdje se u vrlo jakoj konkurenciji Srednja škola Metković oprostila od natjecanja već u igri po skupinama. U prvoj utakmici sastala se sa Športskom gimnazijom iz Zagreba gdje je izgubila visokim rezultatom 22:5, dok je u drugoj utakmici protiv Prve riječke hrvatske gimnazije, nakon vodstva na poluvremenu od 9:7, u drugom dijelu susreta izgubila priliku za završnicu turnira izgubivši 16:14.

Srednja škola Metković tako je turnir završila uz Priznanje za uspjeh postignut na završnici Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske u školskoj godini 2016./2017, gdje je u ukupnom poretku osvojila peto mjesto.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Turnir je osvojila Športska gimnazija iz Zagreba, druga je bila Srednja škola Isidora Kršnjavoga iz Našica, dok je treće mjesto osvojila Prva riječka hrvatska gimnazija iz Rijeke.

Uz voditelja Dalibora Mateljka na Srednju školu Metković (Školsko sportsko društvo NARONA) su nastupili: Nikola Brečić, Jurica Talajić, Luka Čupić, Ivan Medić, Josip Bezer, Lucian Popović, Toni Zvonić, Lovre Previšić, Antonio Matičević, Bruno Bošković, Toni Jakić, Ivan Planinić, Dino Jerković i Luka Mateljak.

Čestitamo našim mladim rukometašima, jer samim plasmanom u završnicu turnira naši momci su opravdali epitet rukometnog grada u Hrvata!

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije