Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

UVJETI ZA 3. JEDINSTVENU NOGOMETNU LIGU

Od sezone 2022./23. novi sustavi natjecanja u hrvatskom nogometu

Objavljeno prije

HNS je prošle godine donio nekoliko odluka o novom sustavu natjecanja u Hrvatskoj od sezone 2022./23.

Prva HNL broji 12 klubova koji će se natjecati po trostrukom bod sustavu (33 kola) ili po dvostrukom bod sustavu (22 kola) plus Liga za prvaka (1-6), i Liga za opstanak (7-12), obje po dvostrukom bod sustavu.

U Prvu HNL izravno ulazi prvak Druge HNL. Iz Druge HNL izravno ispada posljednje plasirani klub Druge HNL, a pretposljednji igra kvalifikacije s drugoplasiranom ekipom Treće HNL. Pobjednik kvalifikacija ostvaruje plasman u Drugu HNL.

Pobjednik 3.HNL izravno ulazi u Drugu HNL.

U natjecanju i kvalifikacijama za ulazak u Treću HNL mogu sudjelovati samo klubovi koji ispunjavaju kriterije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Treći stupanj HNL-2022./23.

U odluci HNS-a stoji da se natjecanje održava sa 16 klubova po dvostrukom bod sustavu (30 kola). Iz Treće HNL obvezno ispadaju dva najslabije plasirana kluba, a treći najslabije plasirani klub igra kvalifikacije (tri para) po dvostrukom kup-sustavu s prvacima pet liga iz četvrtog stupnja natjecanja. Tri pobjednika kvalifikacija ulaze u 3.HNL, odnosno u treći stupanj natjecanja.

Iz Druge HNL izravno ispada posljednje plasirani klub.

Pobjednik Treće lige izravno ulazi u Drugu HNL.

Liga za natjecateljsku godinu 2022./23., formira se na sljedeći način :

Treću HNL čine klubovi koji su na kraju sezone 2021./ 22., ispali iz Druge HNL te po najmanje dva najbolje plasirana kluba iz svake skupine Treće HNL na kraju sezone 2021./ 22.

Što se tiče četvrtog stupnja natjecanja u novoj sezoni, u natjecanju i kvalifikacijama mogu sudjelovati klubovi koji iza rezultata ispunjavaju i uvjete.

Natjecanje će se odvijati u pet skupina sa do 16 klubova po dvostrukom bod sustavu. Skupine se formiraju na području središta HNS-a na način da županijski nogometni savezi  vode natjecanja po skupinama.

HNS je donio i kriterije za natjecanje u Trećem stupnju (JHNL).

Tako se ističe da u natjecanju ili kvalifikacijama mogu sudjelovati samo klubovi koji su dobili licencu. Kriteriji su, kaže se, sportski, infrastrukturni, administrativni, kadrovski i pravi, ma što to značilo.

Naime, klub koji u novoj sezoni želi u 3. HNL mora imati pet momčadi mlađih uzrasta (mislimo da bi bilo bolje napisati : pet skupina mlađih natjecatelja), a HNS  kaže, da ih može biti i više.

Klub mora imati stadion ( vrlo začudno !), s najmanje 300 sjedalica i 100 natkrivenih sjedalica, razglas, Pravilnik o ponašanju (ma što on značio), WC za gledatelje, pristup invalidnim osobama, držače zastava, teren za  igranje, umjetnu travu, zaštitne kabine, objekte za vježbanje, svlačionice, prostore za službene osobe  i za doping kontrolu, pozicije za TV kamere, pristup stadionu, parking, direktora kluba, tajništvo kluba, financijskog službenika, voditelja za mlađe uzraste, trenera prve momčadi, trenere mlađih uzrasta, sportskog direktora, fizioterapeuta, redare i tako redom.

Ovome nisu potrebiti nikakvi komentari. Tako je, naime, odlučio HNS u svojim odlukama i u tekstovima u kojima, izgleda, nije bilo osobe za nužne lektorske, jezične, i stilske intervencije.

PRVA, MOŽDA I PRESUDNA UTAKMICA

U nedjelju nogometaše Metkovića čeka novi izazov na putu prema 3.HNL

Objavljeno prije

Autor

Tko može zaboraviti slavlje nakon osvajanja naslova prvaka u Prvoj županijskoj ligi, tko može zaboraviti slavlje igrača ONK Metković prošle srijede nakon eliminacije Omladinca iz Vranjica u kvalifikacijskoj utakmici za ulazak u 3.HNL jug?

Nitko, naravno, to ne može zaboraviti, kao ni „milijun problema“ u očekivanju početka kvalifikacija.

Srijeda je bila sretan dan za Metkovce, igrače, članove uprave, navijače i prijatelje nogometa u Metkoviću. Omladinac je pao u drugom dijelu utakmice, postigli su Ereš i Šutalo ukupno dva pogotka za poravnanje rezultata iz Vranjica (2:0), a onda su uslijedili udarci sa 11 metara i dvije čudesne obrane Bože Medića nakon kojih je nastao urnebes.

No, kako slavlje ne traje vječno, tako ni igrači Metkovića nisu došli u priliku za opuštanje. U nedjelju na svom terenu u prvoj utakmici (18,00h) finalnog okršaja s momčadi GOŠK-a iz Kaštela pokušat će svojim navijačima prirediti dobru igru, pobjedu i slavlje, uoči uzvrata u srijedu u Kaštelima.

Prema nekim mišljenjima Kaštelani bi mogli biti ozbiljni favoriti u srazu s Metkovcima. U njihovim redovima igraju nekadašnji igrači Hajduka Jozinović i Bušić, lani su (kao i Metković) igrali kvalifikacije ali je Zadar koji je eliminirao Metkovce, u konačnici bio bolji. O materijalnom statusu da se i ne govori.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ipak, igrači i stručno vodstvo Metkovića se neće unaprijed predati.

O svemu nešto više rekao nam je trener Tomislav Plećaš:

– Prvo, izražavam zadovoljstvo zbog naše pobjede u susretu s Omladincem i zahvaljujem se svim našim igračima i našim brojnim navijačima. Od njihova broja i podrške uvelike ovisi i konačan ishod utakmice s GOŠK-om iz Kaštela u nedjelju. Opet nećemo imati kompletnu momčad, ali ne ističemo „bijelu zastavu“. U redovima gostiju previše je igrača koji su igrali u prvoj ili drugoj HNL, iskusna su i snažna momčad i već godinama rastu. Međutim, i mi smo dvaput županijski prvaci te ćemo se truditi da unatoč svim već naglašenim problemima, dođemo do pobjede.-

Neumorni predsjednik kluba Ivica Kaleb dometnuo je:

– Nadam se da ćemo u nedjelju odigrati dosta bolje nego u prvom dijelu utakmice u srijedu. Ne bojimo se ničega, igramo doma, ali znamo da su gosti blagi favoriti. Na našem terenu dvije godine ne znamo za poraz pa ne znam zašto bi ga doživjeli u nedjelju. Nitko nam ne može zabraniti da se nadamo, imamo srce, znanje i energiju i sinergiju, o karakteru da ne govorim. Zahvalan sam našim prijateljima na potpori u srijedu i pozivam ih da u još većem broju dođu na naše igralište. Uvijek su bili naš 12-ti igrač pa će tako biti i u nedjelju. Ovaj finalni okršaj je tek sada pošteni sportski događaj, jer se natječu dva prvaka u županijskim ligama, ide prvak na prvaka…

Znamo se od prošlogodišnjih kvalifikacija, cijenimo naše goste, ali sportski motivi i znanje u našim redovima mogli bi nam donijeti još jedno veliko slavlje, – rekao je Kaleb.

I da, još je zahvalio (i pohvalio) RK Metković Mehanici, novom članu Premijer lige za podršku prije i tijekom utakmice s Omladincem. Predstavnici novog premijer ligaša spojili su prije početka utakmice znakovlje rukometnog kluba i ONK Metković, a na transparentima u blizini pisalo je :“Desna strana mi smo s vama, dva smo lista ista grana .“

Bravo za jedne i druge, bravo za sportsku podršku i suradnju dva sportska kluba iz našega grada.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije