Ostanimo u kontaktu

JAVNO DOSTUPNE ČINJENICE

Četiri godine se trošio novac poreznih obveznika i poslovalo s gotovinom, a dokumentacije nema

Objavljeno prije

Polako se kristalizira situacija oko gašenje jedne stoljetne tradicije, sportske udruge NK Neretva Metković. Naime, jedan od bivših zakonskih zastupnika NK NERETVA MetkovićGoran Komazin, osoba koja je ujedno i jedan od zakonskih zastupnika NK NERETVA Škola nogometa Metković, je u svojoj izjavi danoj stečajnoj upraviteljici 10. svibnja 2017. godine priznao da je 14. srpnja 2013. godine sklopljen Ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji između NK Neretva Metković i NK Neretva ŠN Metković (službeni dokument str.286).

Iz izvještaja Stečajne upraviteljice str. 286

Ništa ne bi bilo u ovome sporno da NK Neretva Metković, kao jedan od potpisnika tog ugovora, u trenutku sklapanja ugovora je u blokadi žiro-računa gotovo 11 godina.

U vremenu od 2013. do 2017. godine temeljem tog ugovora, a i drugih pravno upitnih transakcija, a koje bi trebale ispitati nadležne institucije, u dotična dva kluba, NK Neretva i NK Neretva ŠN, financijski i netransparentno je potrošeno više od 7 milijuna kuna i to sredstva iz sljedećih izvora:

  • više od 3 milijuna kuna javnog novca uplaćenog iz Športske zajednice Grada Metkovića, koji je dijelom uplaćen u Športsku zajednicu iz Proračuna Grada Metkovića a ista uplatila klubu, zatim direktno uplaćivano iz Proračuna Grada Metkovića, iako je u suprotnosti sa Zakonom, te iz poduzeća i ustanova u 100% vlasništvu Grada Metkovića.
  • oko 2 milijuna kuna u gotovini, uplata koje su se naplatila od djece koja su trenirala i za koju su svakog mjeseca roditelji plaćali klubu ‘na ruke’. Prema neslužbenim podacima riječ je od 200 do 300 djece.
  • oko 2 milijuna kuna od sponzora, zatim putem raznih ‘posudba od pravnih i fizičkih osoba’, te naplaćenim odštetama za igrače koji su napustili NK Neretvu prije 2013. godine, kao i od ostalih izvora.

Javnost bi trebala znati, da u predmetne četiri godine nije podnesen niti jedan Godišnji financijski izvještaj (GFI), stoga se ne zna u što je sve potrošen primljeni novac u oba kluba, iako je sukladno zakonu to bilo obvezno (službeni dokument str.287). Uz sve to nitko od vodećih odgovornih osoba u oba kluba nije ni ponudio ostavku, a kamoli da je istu dao.

Iz izvještaja Stečajne upraviteljice str. 287

Prema javno dostupnim informacijama NK Neretva je otišla u stečaj za nešto više od dvjestotinjak tisuća kuna, postavlja se logično pitanje zbog čega u posljednje četiri godine nije mogla biti deblokirana, obzirom na količinu novaca sa kojom se raspolagalo u tom vremenu.

Slijedom događanja također se nameće pitanje da li je namjerno završila u stečaju i brisana iz sudskog registra, te koji su stvarni razlozi za takvo što?

Visoki Trgovački sud Republike Hrvatske je 19. srpnja 2017. godine ODBIO žalbu podnesenu od zakonskog zastupnika dužnika NK Neretva, a u svezi zahtjeva za ukidanje klauzule pravomoćnosti i potvrdio Rješenje Trgovačkog suda u Splitu, Stalna služba u Dubrovniku (Posl.br. St.-556/17) od 07. lipnja 2017., čime je postalo i konačno da je NK Neretva (osnovana 1919. godine) trajno izbrisana iz registra sportskih udruga (službeni dokument).

Javnost s pravom traži odgovore i na pitanja:

Koja je uloga i odgovornost Nadzornog odbora u predmetnim klubovima, tko su i što su te osobe radile?

Koja je uloga bivše gradske vlast koja se u to isto vrijeme hvalila ‘da štedi kroz uvođenje minimalca u gradskoj upravi’?

Tko je i sa kojim pravom namjerno kršio zakone RH i je li ga netko u tomu štitio? Valjda bi ta vremena trebala biti iza nas?

Opširnije čitajte i sljedećih dana na portalu Metkovic NEWs.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije