Ostanimo u kontaktu

SPORTSKE IGRE MLADIH

Na Stradunu otvorene 25. Plazma Sportske igre mladih

Objavljeno prije

Svečano otvorenje 25. Plazma Sportskih igara mladih održalo se u petak, 11. lipnja na Stradunu u Dubrovniku. Svečana ceremonija započela je u 11 sati uz izravan prijenos na SK i N1 televizijama uz provjereni voditeljski dvojac Doris Pinčić i Franu Ridjana.

U prigodnom programu nastupila je dubrovačka plesna skupina Step’n Jazz,  a svoj performans izveo je mladi Matej Mateković, sudionik Supertalenta.

Atmosferu na Stradunu do usijanja je dovela Indira Forza koja je svojim energičnim nastupom rasplesala sve sudionike.

Plamen Plazma Sportskih igara mladih donijela je maskota u pratnji mladih dubrovačkih sportaša. Paljenjem plamena Plazma Sportskih igara mladih igre su svečano otvorene po 25. put. U ceremoniji  su sudjelovali Željko Jovanović, povjerenik Predsjednika Republike Hrvatske za sport i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, Tomislav Družak, državni tajnik  i izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Gospođa Jelka Tepšić, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika i izaslanica Predsjednika Hrvatskoga sabora, Ivica Serdarević, direktor Regije jug INA d.d., pokrovitelja svečanog otvorenja, Andrej Ivanjikov, Brand Manager Bambi, Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko neretvanske županije i izaslanik župana Dubrovačko-neretvanske županije.

Posebne pozdrave okupljenima su uputili mnogobrojni vrhunski sportaši, ambasadori Plazma Sportskih igara mladih, predvođeni Lukom Modrićem, Darijom Srnom i Domagojem Duvnjakom.

Uz žaljenje što ne mogu prisustvovati osobno na otvorenju, obećali su malim sportašima dolazak u Split na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih.

Ceremonija je održana uz smanjeni broj sudionika prema mjerama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

”Jako smo sretni i ponosni što smo u ovih 25. godina postojanja izvršili utjecaj na mnogobrojne generacije djece i pružili im mogućnost bavljenja sportom. Stradun je danas bio najbolja moguća scenografija za proslavu otvorenja ovako važne obljetnice” izjavio je Zdravko Marić, predsjednik Plazma Sportskih igara mladih.

Uz promicanje sporta i sportskog načina života Igre veliki fokus stavljaju i na edukacije djece i mladih

Na lokacijama na kojima se održavaju natjecanja postavljeni su odgovarajući Coca-Cola spremnici za odvojeno prikupljanje otpada u koje će se moći ispravno zbrinuti plastične boce i limenke. Ovim programom Coca-Cola želi doprinijeti što pozitivnijem utjecaju na okoliš i pružiti rješenja za izazove povezane s ambalažom, u skladu s vlastitom višegodišnjom inicijativom Svijet bez otpada.

Djeca su se okušala i u Teqballu, sportu koji se temelji na nogometu i osmišljen da se igra na posebno zakrivljenom stolu.

Nakon svečanog dijela programa na red je došao dugo očekivani sportski dio. Finale u utrci na 60 metara trčali su djevojčice i dječaci u 2 kategorije: 2010. i mladi i 2012. mlađi. Zaslužene medalje predala im je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja Telemach Hrvatska. Ulazak u finale mladi trkači ostvarili su dan prije u sklopu Telemach Dana sporta koji je Stradun pretvorio u središte amaterskog sporta Hrvatske.

Ove godine Telemach Dan sporta organizirat će sportsko-edukativna događanja u 25 gradova i mjesta diljem Hrvatske.

Svečano otvorenje uvod je u veliku državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se ove godine održati sredinom srpnja u Splitu.

Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i svojevrsni fenomen koji svojom tradicijom dugom 25 godine svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši i dužnosnici i sponzori. Povezuju sve svoje dionike i uključuju ih u pozitivnu sliku i ugled koji grade godinama kao promotor zdravog načina života i društvenih vrijednosti među djecom i roditeljima.

Plazma Sportske igre mladih su organizacija koja svojih zaposlenika, ambasadora i partnera sudjeluju u društvenom životu Hrvatske od 1996. godine. U tom periodu Plazma Sportske igre mladih su postale najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi.  Pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (mali nogomet, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Hrvatska pošta Cup teniski turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, odbojci, šahu, stolnom tenisu,  graničaru  i utrka na 60m). Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Natjecanja su organizirana na profesionalnoj razini, bez obzira što je u pitanju amaterski šport, u skladu sa svim propozicijama i pravilima pojedinog sporta Plazma Sportskih igara mladih.

U 24. godine u u sustavu Plazma Sportskih igara mladih sudjelovalo je 2.000.000 djece i mladih. 2020. godine na Sportskim igrama mladih u Hrvatskoj je sudjelovalo više od 79.080 natjecatelja, a na 10. Sportskim igrama mladih u Bosni i Hercegovini oko 35.240. U sedmoj godini organizacije Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u Srbiji sudjelovalo je  72.154 djece i mladih. Ukupno u sve tri države godišnje sudjeluje više od 186.000 djece i mladih.

Cilj Plazma Sportskih igara mladih je je da kroz druženje i šport promiču zdrave stilove života i i opće prihvaćene društvene vrijednosti (multikulturalizam, tolerancija, uvažavanje različitosti). Projekt je koncipiran na modelu sportskih igara, koje promiču suradnju, toleranciju i druženje. Sam koncept koji je koncipiran na igri, natjecanje/kompeticiju stavlja u drugi plan. Igre predstavljaju alternativu stilovima života i vrijednostima koji se nude i koji okružuju djecu i mlade (sjedilačkom načinu života, premalom interesu djece i mladih za bavljenjem tjelesnom aktivnošću te pretjerana upotreba modernih tehnologija.

 

 

 

 

 

 

 

MOŽE LI SLABIJE

Navijači nakon europskog posrtanja Hajduka: Od nas radite debile

Objavljeno prije

Autor

Splitski Hajduk je u drugom pretkolu Konferencijske lige s 4:1 poražen u Kazahstanu od Tobola, a nakon pobjede u prvom susretu u Splitu od 2:0 !

Domaći su postigli tri gola u 10 minuta, od 56 do 66.minute za 3:0, Sahiti je u sudačkoj nadoknadi smanjio na 3:1 i za produžetke da bi Tagibergen dvije minute prije kraja zabio za 4:1  i jedan od najtežih poraza Hajduka na europskoj sceni.

Bio je to prvi europski poraz Splićana s tri razlike od daleke 2012.godine.

I što reći nakon sramotnog nastupa Hajduka. Bilo je već na nekim pripremnim utakmicama očito da Hajduk nema jasnu momčadsku vizuru, a to je potvrđeno i u remiju s Lokomotivom u Zagrebu te u porazu s Osijekom u Splitu.

Trener Jens  Gustaffson je rekao da je sve to teško objasniti, te da se ovo (poraz) ne bi smjelo nikad dogoditi, ali je i dodao : „Moramo i dalje rasti kao momčad i to ćemo napraviti. Treba nam dva dana da dođemo k sebi, a onda se okrećemo prema Šibeniku.“

Ma , bravo trener ! Budete li rasli kao što ste se rasli do utakmice i poraza u Kazahstanu, onda navijači Hajduka mogu odmah vratiti članske iskaznice.

Vratar i kapetan momčadi  koji očito nije u formi, smatra da je poraz Hajduka velika sramota !

Navijači Hajduka na društvenim mrežama ističu da igrači Hajduka od njih rade debile, te im poručuju da se ne vraćaju iz Kazahstana . Dodaju da ovo više nije žalosno već da je postalo komično i traže da se s igračima i trenerima raskinu ugovori i da se vrati Tramezzani. Ističu da ne postoji kostur momčadi i da je obrana na razini županijske lige.

Legendarni Zlatko Vujović poručuje : -Onaj tko je skuhao ovakvu situaciju u Hajduku sad mora odgovarati. Ostao sam u čudu nakon poraza jer sam mislio da prolazimo Tobol, a mi onda primimo četiri gola i promašimo penal. Svake se godine ponavlja ista priča da će biti bolje, a ja smatram da će biti bolje tek kad u Hajduk dođe gazda. Igrači su potpuno izgubljeni, stranci tu nisu iz ljubavi, a ovo što sam vidio od novog trenera ne sviđa mi se. Uostalom, samo jedan prvenstveni bod dovoljno govori o svemu-.

Nakon nove sportske tragedije Hajduka, možemo samo dometnuti da bi bilo dobro kad bi se znao stvarni vlasnik Hajduka, a bilo bi dobro da u momčadi bude veći broj mladih snaga iz samoga Hajduka, te igrača od Konavala do Paga.

Dok god u Hajduku ne budu igrala većinom njegova „dica“, iako je to jako teško u profesionalnom nogometu, dotle neće biti ni rezultata ni pozitivnog naboja koji je desetljećima obilježavao splitski klub.

Bez novih Deranja, Petrovića, Ankovića, Štimaca, Krstičevića, Vejića, Buljana, Čelića, i Hajdukove djece , teško će Hajduk do domaćih i europskih uspjeha.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije