Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ISPISANA NOGOMETNA POVIJEST

Fantastična hrvatska reprezentacija nakon velike pobjede protiv Argentine osigurala osminu finala SP-a

Objavljeno prije

Nižnji Novgorod ostat će u zlatnim slovima zapisan u povijesti Hrvatske i hrvatskog nogometa, a briljantna 3:0 pobjeda nad nogometnom velesilom Argentinom neće izblijediti u sljedećim desteljećima, odnosno nikada.Naši su pokazali kako se brane boje vlastite zemlje, kako se bori za hrvatski stijeg (bez imalo patetike) i, uostalom, kako se zajedništvom, zalaganjem i kvalitetom može stići do neslućnih sportskih podviga.

U svim dijelovima svijeta gdje žive Hrvati gledao se prijenos i priželjkivala pobjeda, slavilo se u svim hrvatskim gradovima i selima, ali i u gledalištu stadiona Nižnji Novogorod u Ruskoj Federaciji.

Dok su se veliki Diego Maradona i navijači Argentine hvatali za glavu i čudili se što im Hrvati rade, naš stručni stožer na čelu sa Zlatkom Dalićem i igrači na terenu na najbolji mogući način realizirali su zajedničke dogovore. Argentincima nisu pomogle ni počesto čudnovate odluke suca Ravšana Imatova koji nekoliko puta nije sankcionirao pogibeljne startove frustriranih igrača Argentine nad našim igračima, a što su Argentinci više tukli Mandžukića, naši su bivali još bolji, poletniji i konkretniji.

Predvodnik je bio rasploženi Ante Rebić, prava napast za užu obranu Argentine, a njegov majstorski potignut prvi zgoditak dugo će se pamtiti. Onda je na scenu stupio Luka Modrić, možda i ponajbolji vezni igrač na svijetu, koji je svojim pogotkom  ispisao najljepšu nogometnu priču koju je završio Ivan Rakitić nakon rapsodije u kaznenom prostoru gubitnika, Argentine.

Izbornik Dalić nije se prevario uvođenjem Brozovića koji je također bio odličan, a o istračanim kilometrima Maria Mandžukića i broju bolnih udaraca koje je primao, da se i ne govori.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ne samo da su se naši igrači odlično pripremili za veliki sraz, već su iz svojih glava eliminirali neke gadljive i narazumne poruke vječitih nogometnih nezadovoljnika, pa i kvazi analitičara, a nije ih pokolebala ni odluka izbornika da se Nikola Kalinić vrati kući.

Ako se pogledaju rezultati i bodovi u prva dva kola u pojedinim skupinama jedino Hrvatska u svojoj skupini i Rusija (i Urugvaj) u svojoj te Francuska  u svojoj imaju po šest bodova! Vjerujemo da će Hrvatska poslije utakmice s Islandom imati svih devet.

Moramo podsjetiti da je kapetan hrvatske reprezentacije godinama bio naš Metkovac Darijo Srna, da je prije toga godinama u njoj igrao Igor Štimac, a nekad davno u reprezentaciji bivše države i pokojni Andrija Anković.

Da nogomet nije samo igra, osvjedočili smo se i sinoć u našemu gradu u kojemu se na više mjesta gledala utakmica i navijalo. U trenucima slavlja zbog važne pobjede, makar privremeno zaboravljaju se svakodomevni problemi, ovrhe, visoke temperature, teškoće u plasmanu poljoprivrednih proizvoda i ostali. Još kad mali narod u maloj državi ima takve nogometaše koji sigurno neće stati samo na ovom uspjehu, raste optimizam i vjera da će se zajedništvom i radom eliminirati brojni uzroci određenih društvenih pojava.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

Foto: Ivan Alvarado/REUTERS/PIXSELL

SJETIMO SE S PIJETETOM

Poštovani čitatelji sretan Vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Objavljeno prije

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja slavi se u Hrvatskoj 5. kolovoza svake godine kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj dan 1995. Hrvatska vojska je oslobodila okupirani grad Knin u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

Nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i u strahu od neprijateljskih napada na izložene hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnih pregovora i mirovnih inicijativa, Republici Hrvatskoj ništa drugo nije preostalo nego vlastitom oružanom silom osloboditi hrvatski teritorij. U svitanje 4. kolovoza 1995. započela je Operacija Oluja.

Nakon početnog djelovanja snaga HRZ-a te topničke pripreme po vojnim ciljevima hrvatske snage krenule su u akciju istodobno iz 30 pravaca na bojišnici dugoj 700 kilometara. Udarnu snagu na glavnim pravcima napada činile su gardijske brigade, potpomognute specijalnom policijom MUP-a i Hrvatskim gardijskim zdrugom te domobranskim i pričuvnim postrojbama. Glavni smjerovi napada bili su s Dinare i Velebita u pravcu Knina. Već u operaciji Ljeto 95 stvoreni su preduvjeti da s vrhova Dinare prema Kninu krenu 4. i 7. gardijska brigada. S druge strane s Velebita preko Svetog Roka su u pravcu Knina prodirale Specijalne postrojbe MUP-a.

Oslobađanjem Knina, središta neprijateljske pobune u Hrvatskoj, ostvaren je najvažniji strateško-politički i vojni cilj operacije Oluja i cijelog Domovinskog rata. Samo nekoliko dana poslije i na sjevernom dijelu bojišnice neprijateljske snage 21. kordunskog korpusa prisiljene su potpisati predaju.

Operacijom je vraćen u hrvatski ustavno-pravni poredak cijeli okupirani teritorij, osim istočne Slavonije. Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara ili 18,4 posto ukupne površine Hrvatske. Uspješna operacija Oluja dovela je i do mirne reintegracije Hrvatskog podunavlja te je značajno doprinijela skorom kraju rata u BiH.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nakon oslobođenja omogućen je povratak 210.592 Hrvatskih prognanika: s područja oslobođenih “Bljeskom” i “Olujom” 126.909 a iz iz hrvatskog Podunavlja 83.683 osoba.

Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije dodan i “Dan pobjede”, a od 2008. i “Dan hrvatskih branitelja”. Zbog dugog punog naziva, kojem se često dodaje i “obljetnica VRO ‘Oluja'”, u medijima i neformalnoj komunikaciji često se naziva samo “Dan pobjede”.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije