Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

OBAVIJEST VOĆARIMA

Zaštitite svoje breskve, nektarine i šljive, toplo i sparno vrijeme s povremenim oborinama pogoduje infekcijama i truleži ploda

Objavljeno prije

Toplo i sparno vrijeme s povišenom relativnom vlagom zraka te povremenim oborinama pogoduje razvoju i infekcijama uzročnicima pepelnice (Sphaerotheca pannosa) i truleži ploda (Monilinia fructigena) na breskvama, nektarinama i šljivama.

Za zaštitu od uzročnika truleži ploda na breskvama, nektarinama, trešnjama i šljivama dozvoljeni su pripravci: Signum DF,  Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Teldor SC 500. Na višnji su dozvoljeni pripravci: Chorus 50 WG, Chorus 75 WG, Luna experience.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Zaštitu od oba uzročnika pružaju fungicidi: Luna experience,  Indar 5 EW, Nativo  WG, Systhane 20 EW (dozvola na breskvi, nektarini, šljivi).

Vremenske prilike pogoduju razvoju štetnika, u voćnjacima pratiti populaciju lisnih uši te prema potrebi obaviti zaštitu. Za suzbijanje lisnih uši na breskvi dozvoljeni su pripravci:  Calypso SC 480, Pirimor 50 WG, Movento , Mospilan 20 SG , Teppeki 500 WG, na nektarini i trešnji: Calypso SC 480, Movento i Mospilan 20 SG, na šljivi:  Mospilan 20 SG, Movento , Pirimor 50 WG, Teppeki 500 WG. na višnji : Calypso SC 480, Pirimor 50 WG i Mospilan 20 SG,

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Za suzbijanje crvenog voćnog pauka na koštićavom voću u RH registrirani su pripravci: Zoom 11 SC (breskva, nektarina), Envidor SC 240 (breskva, nektarina, šljiva, višnja), Vertimec 018 EC (breskva, nektarina), Vertimec Pro (breskva, nektarina, šljiva), Voliam targo (breskva, nektarina), Apache (breskva)

U nasadima bresaka i nektarina zabilježen je let leptira breskvinog savijača (Cydia molesta) i breskvinog moljca (Anarsia lineatella). Za suzbijanje se mogu koristiti insekticidi Runner 240 SC, Insegar 25, Voliam targo, Coragen 20 SC,Delegate 250 WG, Affirm, Affirm opti, Avaunt EC, Imidan 50 WG.

Prilikom primjene insekticida u voćnjaku potrebno je poduzeti dodatne mjere za zaštitu pčela.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi ili etiketi sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

 

ROKO TOLIĆ 740/300px

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

Zbog iznimnog interesa produljen rok za prijavu u bazu EU projekata za još dva tjedna

Izniman interes rezultirao je s 1.998 prijavljenih projekata vrijednih više od 3,35 milijardi eura

Objavljeno prije

Prijava projektnih prijedloga u bazu projekata za financiranje u poljoprivredi, ruralnom razvoju, šumarstvu i ribarstvu produljen je do 14. listopada. Do sada je prijavljeno 1.998 projekata vrijednih više od 3,35 milijardi eura.

Ministarstvo poljoprivrede provodi prikupljanje projektnih prijedloga za financiranje u poljoprivredi, ruralnom razvoju, šumarstvu i ribarstvu čiji je inicijalni rok za prijavu bio 30. rujna, no zbog iznimnog interesa potencijalnih korisnika, a u cilju kvalitetne pripreme programskih dokumenata, strategija i planova, s posebnim naglaskom na programiranje prijelaznog i slijedećeg programskog razdoblja, omogućili smo produljenje inicijalnog roka za još dva tjedna, odnosno do 14. listopada.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Dvije trećine projekata odnosi se na sektor poljoprivrede i ruralnog razvoja, odnosno na javnu infrastrukturu. Više od polovine projekata je već u određenoj  fazi pripremljenosti za realizaciju, od kojih 229 projekata je spremno za realizaciju, 236 projekata ima ishodovane akte o pravima gradnje i druge potrebne dozvole, a 312 projekata ima izrađenu projektno-tehničku dokumentaciju.

S ciljem participativnog pristupa i suradnje sa svim dionicima iz svog područja rada Ministarstvo poljoprivrede želi podržati što veći broj kvalitetnih poduzetničkih inicijativa, kao i inicijativa usmjerenih unaprijeđenu infrastrukture u ruralnom području te poziva na nastavak unosa projektnih prijedloga koji se obavlja putem Google obrasca.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

Na ovaj način želimo saznati kakvim poduzetničkim inicijativama raspolažemo te sukladno tome pronaći načine na koje ih možemo podržati. Ono što nas veseli, pored projekata malih poljoprivrednika, su i projekti jedinica lokalne samouprave fokusirani na jačanje ruralne infrastrukture. Također, uočavamo i snažan impuls iz prerađivačke industrije bez koje nema ni razvoja primarne poljoprivredne proizvodnje. Prikupljeni podaci će nam biti važno uporište u razgovorima u Europskoj komisiji te ćemo, zahvaljujući njima, biti efikasniji u programiranju i planiranje budućih sredstava“, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije