Ostanimo u kontaktu

OBAVIJEST VOĆARIMA

Zaštitite svoje breskve, nektarine i šljive, toplo i sparno vrijeme s povremenim oborinama pogoduje infekcijama i truleži ploda

Objavljeno prije

Toplo i sparno vrijeme s povišenom relativnom vlagom zraka te povremenim oborinama pogoduje razvoju i infekcijama uzročnicima pepelnice (Sphaerotheca pannosa) i truleži ploda (Monilinia fructigena) na breskvama, nektarinama i šljivama.

Za zaštitu od uzročnika truleži ploda na breskvama, nektarinama, trešnjama i šljivama dozvoljeni su pripravci: Signum DF,  Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG, Teldor SC 500. Na višnji su dozvoljeni pripravci: Chorus 50 WG, Chorus 75 WG, Luna experience.

Zaštitu od oba uzročnika pružaju fungicidi: Luna experience,  Indar 5 EW, Nativo  WG, Systhane 20 EW (dozvola na breskvi, nektarini, šljivi).

Vremenske prilike pogoduju razvoju štetnika, u voćnjacima pratiti populaciju lisnih uši te prema potrebi obaviti zaštitu. Za suzbijanje lisnih uši na breskvi dozvoljeni su pripravci:  Calypso SC 480, Pirimor 50 WG, Movento , Mospilan 20 SG , Teppeki 500 WG, na nektarini i trešnji: Calypso SC 480, Movento i Mospilan 20 SG, na šljivi:  Mospilan 20 SG, Movento , Pirimor 50 WG, Teppeki 500 WG. na višnji : Calypso SC 480, Pirimor 50 WG i Mospilan 20 SG,

Za suzbijanje crvenog voćnog pauka na koštićavom voću u RH registrirani su pripravci: Zoom 11 SC (breskva, nektarina), Envidor SC 240 (breskva, nektarina, šljiva, višnja), Vertimec 018 EC (breskva, nektarina), Vertimec Pro (breskva, nektarina, šljiva), Voliam targo (breskva, nektarina), Apache (breskva)

U nasadima bresaka i nektarina zabilježen je let leptira breskvinog savijača (Cydia molesta) i breskvinog moljca (Anarsia lineatella). Za suzbijanje se mogu koristiti insekticidi Runner 240 SC, Insegar 25, Voliam targo, Coragen 20 SC,Delegate 250 WG, Affirm, Affirm opti, Avaunt EC, Imidan 50 WG.

Prilikom primjene insekticida u voćnjaku potrebno je poduzeti dodatne mjere za zaštitu pčela.

Sredstva za zaštitu bilja primijeniti prema priloženoj uputi ili etiketi sukladno registraciji.

Podaci o registracijama i dozvolama sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede na adresi: https://fis.mps.hr/trazilicaszb/

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

 

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE POVEĆAVA FINANCIJSKA SREDSTVA

U 2020. godini poljoprivrednicima kroz natječaje na raspolaganju 2,2 milijarde kuna

Objavljeno prije

U indikativni plan objave natječaja za 2020. godinu, kao odgovor na trenutnu situaciju, s ciljem povećanja samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje dodana su tri nova natječaja za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Novi natječaji vrijedni su 650 milijuna kuna te namijenjeni poljoprivrednim gospodarstvima u sektoru svinjogojstva, poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom povrća u plastenicima/staklenicima te uzgojem voća. Ministarstvo poljoprivrede tijekom 2020. godine kroz 27 natječaja potencijalnim korisnicima Programa stavlja na raspolaganje ukupno 2,2 milijarde kuna bespovratnih sredstava, od čega je 13 natječaja već objavljeno.

Konkurentnost poljoprivrednih proizvođača nije moguće povećati bez značajnih ulaganja u povećanje i modernizaciju proizvodnih kapaciteta. Za ulaganja u kapacitete za tov junadi osigurano je 150 milijuna kuna, navedenim natječajem financirati će izgradnja i rekonstrukcija oko 150  farmi za tov junadi, što će znatno doprinijeti povećanju produktivnosti u sektoru proizvodnje junećeg mesa.

Za budući natječaj ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje reprocentara u svinjogojstvu Ministarstvo poljoprivrede predvidjelo je potpore u iznosu od 300 milijuna kuna. Navedenim natječajem namjera je izgraditi 20-tak reprocentara, pri čemu će se broj krmača povećati za 20.000, što bi kratkoročno trebalo doprinijeti povećanje proizvodnje svinja od 400.000 tovljenika godišnje. Nadalje, samodostatnost Hrvatske u proizvodnji povrća je na razini od 55% te je nužno povećanje proizvodnih kapaciteta, a potporom od 150 milijuna kuna za uzgoj povrća u zaštićenim prostorima smanjit će se jaz između proizvodnje i potražnje svježeg povrća. Ovim natječajem, financirati će se preko novih 50 hektara površina pod stakleničkom/plasteničkom proizvodnjom.

Novim natječajem za podizanje i rekonstrukciju trajnih nasada uz potporu od 200 milijuna kuna, planirano je obuhvatiti 1.000 hektara voćnjaka koji će biti opremljeni najmodernijim sustavima za zaštitu od mraza i tuče, te sustavima navodnjavanja.

Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima kroz njihovu preradu, Ministarstvo poljoprivrede sufinancira kroz izgradnju, rekonstrukciju i opremanje preradbenih kapaciteta te je za tu namjenu osigurano 300 milijuna kuna, a zaprimanje prijava je u tijeku. Navedenim investicijama modernizirati će se i izgraditi moderni kapaciteti za preradu, mesa, mlijeka, voća i povrća i žitarica.

Ministarstvo poljoprivrede podržava ruralno stanovništvo u održivom razvoju i aktivnostima koji im omogućuju ostanak u ruralnim područjima. Potporom od 240 milijuna kuna sufinancira se pokretanje (intenzitet potpore 100%) i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti (intenzitet potpore 70%) na poljoprivrednom gospodarstvu, sa ciljem zadržavanja postojećih te stvaranjem novih radnih mjesta kroz mogućnosti ostvarenja dodatnog prihoda koji nije direktno povezan samo s poljoprivrednom proizvodnjom.

Osim mjera namijenjenih poljoprivrednim proizvođačima, Ministarstvo poljoprivrede kroz planirane natječaje financijski podupire i šumarski sektor, njihovu brigu o šumskom eko sustavu i njegovu dostupnost cjelokupnoj populaciji, kao i aktivnosti u povećanju vrijednosti degradiranih šumskih struktura i njihovoj konverziji u kvalitetniju masu koja u većoj mjeri pomaže vezanju ugljika iz atmosfere. Također, predviđeni su i natječaji kojima se sufinancira rad operativnih skupina i proizvođačkih grupa, uspostava kratkih lanaca opskrbe, sudjelovanje i promoviranje proizvoda u sustavima kvaliteteosiguranje poljoprivredne proizvodnje, obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala, očuvanje i korištenje genetskih resursa u poljoprivredi, kao i neproduktivna ulaganja povezana s ostvarenjem ciljeva poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena poput uklanjanja invazivnih stranih vrsta, kupnje električnog pastira, psa tornjaka, izgradnje nastambi za stoku i sl.

Izmijenjeni indikativni plan objave natječaja možete pronaći ovdje, a sve važne informacije u vezi natječaja na web stranicama Ministarstva poljoprivrede, Programa ruralnog razvoja te Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije