Ostanimo u kontaktu

MINISTAR DOBROVIĆ SE SASTAO SA ŽUPANOM DOBROSLAVIĆEM

Zaštita prirode zajednički interes, ostvarena dobra suradnja ministarstva i županije

Objavljeno prije

Dobrović - Dobroslavić, sastanak, ministarstvo - županija

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović bio je danas u posjeti Dubrovaćko-neretvanskoj županiji gdje se sastao sa županom Nikolom Dobroslavićem i njegovim suradnicima, uz koje su sastanku prisustvovali i saborski zastupnici Mato Franković i Maro Kristić.

Razgovaralo se o zaštićenim dijelovima prirode kojima je županija bogata, specifičnostima položaja i razvoju, kao i problemima s kojima se županija susreće.

Na sastanku se govorilo o sljedećim temama: Gospodarenje otpadom s Centrom za gospodarenje otpadom i potrebom odvajanja i recikliranja otpada, problemi odlaganja mulja iz prečišćivača otpadnih voda, problemi u vezi s projektom Gornji horizonti, istraživanjem nafte u Crnogorskom podmorju koji mogu imati negativan utjecaj na vode i more županije. Govorilo se o sudbini projekta TE na ugljen u Pločama, projekta HE Ombla, kojima se DNŽ protivi.

Istaknuta je inicijativa Županijske skupštine o snižavanju razine zaštite na kopnenom dijelu Malostonskog zaljeva, koja  je upućena Ministarstvu, problemu zaštite od incidenata na moru, projektu navodnjavanja Donje Neretve, kao i potrebi boljih odnosa uprava zaštićenih područja i lokalnih zajednica.

Ministar Dobrović istaknuo je potrebu cjelovitog rješavanja pitanja gospodarenja otpadom koje uključuje centar, ali i odvajanje i recikliranje otpada što je obveza koju je Hrvatska preuzela prema EU. Složio se s ozbiljnošću problema u vezi s Gornjim horizontima i istraživanjem nafte u Crnoj gori i obećao posebnu brigu ministarstva oko tih pitanja. Rekao je da razumije protivljenje projektima TE na ugljen i HE Ombla, istaknuo da doista treba razraditi koncept zaštite od zagađivanja na moru, kao i da nacionalni parkovi i parkovi prirode moraju živjeti skupa s lokalnom zajednicom i zajednički rješavati probleme. Obećao je provjeriti u kojoj je fazi rješavanja inicijativa oko Malostonskog zaljeva.

Sastanak je od obje strane ocijenjen konstruktivnim i dobrim te je dogovorena daljnja suradnja ministarstva i županije na rješavanju ovih i drugih pitanja iz nadležnosti ministarstva.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije