Ostanimo u kontaktu

PANDEMIJA KORONAVIRUSA

Župan Dobroslavić uputio Ministarstvu poljoprivrede prijedlog mjera za pomoć vinarima i vinogradarima

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić uputio je Ministarstvu poljoprivrede prijedlog mjera za pomoć vinarima i vinogradarima s područja Dubrovačko-neretvanske županije koji su također pogođeni pandemijom COVID-19 infekcije.

Kako se navodi u Prijedlogu, Pandemija Covid 19 nanijela je znatne štete gospodarstvu u cjelini, te je svaka od gospodarskih djelatnosti značajno  pogođena, dok su neke u potpunosti bez ikakve mogućnosti poslovanja u ovoj fazi. Prave posljedice ove zdravstvene i gospodarske krize bit će poznate u narednom razdoblju a ovisit će, između ostalog, i o pripremi i poduzimanju koraka koji će imati za cilj ublažavanje istih.

U tu svrhu Županija je u proteklom razdoblju održala niz sastanaka s predstavnicima svih gospodarskih djelatnosti te nastoji pratiti trenutne probleme te prema istima pravodobno reagirati. Također, opća je ocjena da su mjere Vlade Republike Hrvatske izuzetno dobro prihvaćene te su polučile značajne učinke na gospodarstvo u cjelini osobito u pogledu održavanja zaposlenosti.

Slijedom navedenog Županiji su se obratili županijski vinari s zamolbom za pomoć te prosljeđivanju njihovih zamolbi nadležnom ministarstvu, donošenjem određenih mjera koje bi pomogle ublažavanju posljedica ove situacije. Naime, vinarstvo i vinogradarstvo u ovoj fazi nije među najugroženijim djelatnostima, međutim od iznimne je važnosti pravodobno reagirati kako bi se posljedice krize što je moguće više ublažile. U predstojećem razdoblju važno je prodati uskladištene količine vina kako bi oslobođeni resursi dočekali novu berbu i obradu. Nastavno na navedene činjenice vinari su kao predložene mjere istaknuli sljedeće;

– Pomoć u plasmanu postojećih zaliha vina kod trgovačkih lanaca;

Uslijed situacije koju je prouzročila pandemija Covid 19  i vrlo upitne turističke sezone na kojoj vinarske kuće baziraju pretežiti dio svoje prodaje, posve je izgledno kako će se iste suočiti s velikom količinom neprodanih zaliha vina a time i posljedično neće biti potrebe za novim otkupom, što je svakako bezizgledna situacija i za vinare i za vinogradare.

U situaciji smanjene potražnje na tržištu uslijed smanjene kupovne moći, izostanka turističke sezone, zatvaranja restorana i hotelskih kapaciteta, smanjenog izvoza, vrlo je teško očekivati kako će proizvođači vina biti u mogućnosti plasirati značajniji dio svojih zaliha. Naime, za pretpostaviti je da će se, umjesto prodaje prema restoranima, ugostiteljskim objektima i hotelskim kućama, pretežiti dio prodaje odvijati kroz trgovačke lance.

Da bi omogućili prodaju vina hrvatskih proizvođača, odnosno da i taj segment prodaje hrvatskih vina ne zamre u potpunosti, hrvatska vina sa zaštićenom oznakom izvornosti trebala bi biti više zastupljena na policama trgovačkih lanaca, jer u protivnom, u uvjetima smanjene kupovne moći opet će se lakše prodavati jeftina uvozna vina, poglavito ona s tržišta trećih zemalja (Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo…). Ta  su vina i inače najveća konkurencija našim vinima u kategoriji kvalitetnih vina zbog izuzetno niskih cijena, koje su često puta i niže od cijena u domaćoj proizvodnji. Međutim, u uvjetima neizvjesne turističke sezone i pada kupovne moći domaćih kupaca, taj problem se dodatno povećava te prema mišljenju vinara, najveći udar na poslovanje i najveće gubitke, proizvođači vina pretrpjet će upravo u vrijeme turističke sezone, kada su njihova očekivanja i u pogledu količina i u pogledu kvalitativne strukture, najveća. Naime, smatraju kako je upravo ovo trenutak da se zaštite domaći proizvođači vina na način da se određenim administrativnim mjerama smanji uvoz vina s tržišta tih zemalja, svjesni naravno činjenice kako u normalnim uvjetima vrijede pravila tržišta, no ovo su ipak specifični uvjeti slijedom čega smo mišljenja da se određenim metodama, carinama, preporukama,   administrativnim mjerama, može zaštititi domaća proizvodnja i poticati hrvatska vina sa zaštićenom oznakom izvornosti, s  oznakom Izvorno Hrvatsko, Hrvatska kvaliteta i Hrvatski otočni proizvod.

Zajedno možemo postići da naši proizvodi budu preferencija domaćih kupaca, a od toga bi zasigurno koristi imali svi u lancu od proizvođača grožđa, vinara, lokalne zajednice pa do državnog proračuna.

– Financijska pomoć u otkupu grožđa berbe 2020. godine;

Opterećenje zalihama vina s kojim će se neminovno proizvođači vina suočiti, uvjetovat će smanjenu potrebu za otkupom grožđa u berbi 2020. godine koja na ovom  području počinje otprilike za četiri mjeseca. Nemogućnost plasmana grožđa bila bi pogubna za nastavak poljoprivredne djelatnosti za brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su i inače na našem području u silaznoj putanji. Naime, u ovom trenutku, vinogradari su u intenzivnim radovima na svojim vinogradima te bilježe uobičajeno visoke troškove njihova održavanja. Također, očekuju da će svoj urod plasirati uobičajenim kanalima plasmana, na što će proizvođači vina u ovoj situaciji teško moći odgovoriti.

U tom smislu, predlaže se  da u okviru poticajnih mjera Ministarstvo poljoprivrede osmisli subvenciju za otkup grožđa u visini zabilježenog pada prihoda na tržištu uslijed situacije izazvane korona virusom, koja prema procjenama brojnih vinara iznosi najmanje 50%. Na taj način, država bi vinarsku proizvodnju učinila  jeftinijom i konkurentnijom, a samim time i sustav vinogradarstva i vinarstva učinila održivim.

Pored naprijed navedenih mjera, predlaže se otvaranje povoljnih kreditnih linija za obrtna sredstva u poljoprivredi s kamatnom stopom do 1%  uz fleksibilne načine ishođenja i povrata. Nadalje vinari smatraju da za sve prijavitelje iz programa vinske omotnice, treba omogućiti brzu administrativnu provjeru prijava i ukoliko iste udovoljavaju kriterijima natječaja, donijeti odluku o odobrenju potpore i omogućiti isplatu predujma u visini odobrenih sredstava.

Na taj način, u  ovim posebnim okolnostima poslovanja, ipak se ne bi donijela odluka o obustavi investicija, te bi se poduzetnicima omogućilo da se zadužuju u 50%-tnom (umjesto 100%-tnom iznosu), što je veliko financijsko i kamatno poslovno rasterećenje. To je iznimno važno za gospodarske subjekte čiji je veći intenzitet ulaganja, s obzirom da je poslovanje već u ovom trenutku poprilično opterećeno dugoročnim kreditnim obvezama. Nadalje, ubrzala bi se provedba investicija, jer nakon odobrenja projekta od strane Agencije za plaćanje i isplate predujma, bilo bi moguće krenuti u realizaciju projekta i  prije konačnog odobrenja kredita od banke. Procedura ishođenja kredita kod HBOR-a traje i do 6 mjeseci, što može u slučaju određene sezonske proizvodnje (npr. proizvodnja vina) dovesti i do situacije da se cijeli jedan proizvodni ciklus s opremom koja je predmet ulaganja, preskoči, što bi dodatno usporilo poslovanje i nakon situacije s korona virusom.

Dubrovačko-neretvanska županija, vinogradarstvo i vinarstvo smatra iznimno značajnom gospodarskom granom što je potvrđeno Županijskom strategijom vinogradarstva i vinarstva te županijskim razvojnim planovima. Također, zahvaljujući razvoju turizma, naša vina iznimne su kvalitete te su hrvatskoj i europskoj razini visoko pozicionirana.

Slijedom navedenoga, vidljivo je da dostupnost i konkurentost naših vina na tržištu čini osnovu za oslobađanje vinarskih resursa za ovogodišnju berbu i pruža mogućnost otkupa grožđa od domaćih proizvođača, te u tom smislu predlažemo ograničavanje vina iz uvoza iz trećih zemalja.

TKO ĆE DOBITI DRŽAVNE PARCELE

Poljoprivrednici strahuju, što će biti s državnim parcelama u dolini Neretve

Objavljeno prije

Autor

Zakoni o državnom poljoprivrednom zemljištu mijenjali su se nekoliko puta, a najnoviji prijedlozi izmjena i dopuna Zakona čekaju saborsku raspravu ili proceduru.

Nakon objavljenih prijedloga u dolini Neretve postojala je bojazan da će jedinice lokalne samouprave dobiti neograničene mogućnosti odlučivanja te da će pojedinci ili tvrtke dobivati i do 100 hektara državnoga zemljišta, što ne bi bilo prihvatljivo svima koji žele obrađivati zemlju i proizvoditi.

Poznato je da su neke udruge i pojedinci prilikom svake izmjene i dopune Zakona imale primjedbi, a često su se javljale i informacije o nezakonitostima u raspodjeli državnoga zemljišta.

Iako najnovije izmjene i dopune Zakona o državnom poljoprivrednom zemljištu još nisu prošle saborsku proceduru, a održana je javna rasprava, Grad Opuzen je prije nekoliko dana objavio natječaj za zakup parcela s naznakom da prednost imaju dosadašnji korisnici i domicilno stanovništvo, a posebice mlađi poljoprivrednici. Radilo se o 770 hektara zemljišta i zakupu na 25 godina s mogućnostima produljenja, s maksimalnom površinom od 3 hektara.

Dodatnih nekoliko desetaka hektara planirano za povrat davalo bi se u zakup na kraće razdoblje.

I onda, kao grom iz vedra neba, poništen je natječaj s obrazloženjem da nije moguća komunikacija sa svim zainteresiranima zakupiteljima te da su ustanovljene nove čestice zemljišta koje nisu navedene u natječaju.

Inače, Opuzen je bila prva jedinica lokalne samouprave u dolini Neretve koja je raspisala takav natječaj.

Zbog toga se postavlja pitanje zašto stručne službe ili tko već, nisu na vrijeme popisali sve čestice kojima država (Grad) raspolaže pa onda objavili natječaj, a i zbog čega je uopće natječaj raspisan kad u Saboru još nije donesena odgovarajuća odluka.

Prema medijskim osvrtima i mišljenjima poljoprivrednika natječaj je poništen zbog stoga što većina dosadašnjih zakupoprimaca ne bi prošla na novom natječaju, a izgubili bi posjede koje su koristili.

Oni koji desetljeće ili dva posjeduju određene površine i koji su zasadili mandarine i brali ih, ali i podmirivali svoje obveze, pitaju se zašto njih ne štite zakonski propisi i zbog čega ne mogu ostvarivati dodatne prihode. Nisu za to da mlađi dobiju parcele, a da ih oni sa 60 ili 70 godina života moraju napustiti.

Zalažu se i za prijenos prava posjedovanja određenih površina sa starijih osoba na njihov prvi nasljedni red prilikom natječaja za zakup, te za neka druga prava.

Uglavnom, svi traže razumijevanje i odgovarajuće odluke države, kako bi se izbjegli mogući sudski procesi, pa i pred europskim sudištima.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije