Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

VLAK PLOČE – SARAJEVO

Željeznice FBiH traže da vlakovi prometuju svaki dan od 01.05. do 30.09. ove godine

Objavljeno prije

Željeznice Federacije BiH (ŽFBiH) očekuju da će Hrvatske željeznice Putnički prijevoz (HŽPP) pronaći način da potvrde svoj interes do početka ljetne sezone i da na obostrano zadovoljstvo potpišu sporazum o ponovnom uvođenju željezničkog putničkog prometa na liniji Sarajevo-Ploče.

– Ističemo da dosad postoji veliki interes putnika za putovanjem na relaciji Sarajevo-Čapljina, a sa produženjem linije do Ploča, interes bi bio još veći – rekli su Feni u ŽFBiH.

Naveli su da HŽPP u 2022. godini ponovo razmatra mogućnost uvođenja jednog para putničkih vlakova Čapljina – Ploče od 01.07. do 28.08. ove godine u dane vikenda.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Ukoliko HŽPP iskaže i potvrdi svoj interes, te na komercijalnoj osnovi postigne dogovor sa ŽFBiH, ŽFBiH su spremne podržati taj prijedlog i osiguraju Talgo garniture, lokomotive i osoblje za ovaj prijevoz na relaciji Sarajevo-Čapljina-Ploče po postojećem redu vožnje, gdje bi brzi vlakovi koji prometuju na relaciji Sarajevo – Čapljina produživali vožnju do Ploča – istakli su iz ŽFBiH.

Željeznice FBiH traže da vlakovi na relaciji Sarajevo-Ploče prometuju svaki dan od 01.05. do 30.09. ove godine.

Podsjetili su da je međunarodni željeznički putnički promet na relaciji Sarajevo-Ploče-Sarajevo uspostavljen 01.07.1999. godine, te da se promet vlakova na toj relaciji odvijao sve do kraja 2012. godine, nakon čega je došlo do obustave. Razlog obustave je donošenje odluke Hrvatskih Željeznica da više nemaju interes za tim vlakovima iz komercijalnih razloga, kao i vlakovima koji su sprometovali na relaciji Sarajevo- Zagreb, Sarajevo-Budimpešta i Sarajevo- Beograd, na dijelu pruge koja prolazi kroz Republiku Hrvatsku, naveli su iz ŽFBiH.

Željeznicama FBiH, kako navode, bilo je izuzetno važno da održe međunarodni prijevoz putnika barem na relaciji Sarajevo-Zagreb i Sarajevo-Ploče. U nemogućnosti da to ostvare, ŽFBiH donijele su odluku da u pravcu Jadranskog mora ponude alternativni prijevoz (vlak+autobus).

Tako je od 2018. godine uspostavljena linija od Sarajeva prema moru kombiniranim prijevozom, vlakom do Čapljine, a od Čapljine prema moru (Neumu, Makarskoj i Splitu), autobusom.

Zbog epidemiološke situacije i širenja koronavirusa, zbog zabrana i procedura koje su nastupile i ograničenog kretanja putnika u 2020. i 2021. godini, željeznički promet se odvijao samo na relaciji Sarajevo-Čapljina-Sarajevo.

U ŽFBiH je u ožujku 2021. godine od HŽPP stiglo pismo namjere za suradnju u cilju ponovnog uvođenja željezničkog putničkog prometa između BiH i Hrvatske. Prijedlog suradnje podrazumijevao je uvođenje sezonskih putničkih vlakova na relaciji Sarajevo-Ploče-Sarajevo.

ŽFBiH su za tu suradnju iskazale spremnost i prihvatile prijedlog HŽPP na način da ŽFBiH obezbijede vagone i lokomotive za prijevoz putnika, uz uslov da HŽPP prihvati minimalne troškove vlaka na relaciji Čapljina-Ploče.

– Nažalost, do realizacije u 2021. godini nije došlo, jer HŽPP nije iskazao spremnost da prihvati troškove vlaka koji bi nastali njegovim prometovanjem na relaciji Čapljina- Ploče, zbog čega nije došlo do uvođenja sezonskih vlakova između BiH i Hrvatske u prošloj sezoni – naveli su za Fenu iz ŽFBiH.

FESTIVAL TRADICIJA 'ĐAKOVO NA NERETVI'

Udruga Život zahvalila svima na donacijama za kupnju mamografa za Dnevnu bolnicu Metković

Objavljeno prije

Udruga oboljelih od malignih bolesti Život – Metković zahvalila je svima koji su svojim donacijama na u petak održanom Festivalu tradicija Đakovo na Neretvi doprinijeli kupnji mamografa za potrebe Dnevne bolnice Metković.

Đakovo na Neretvi!
Volimo i štujemo tradiciju i običaje te nam je čast bila biti dio ove manifestacije.

Hvala organizatorima i pokroviteljima koji su nas uključili i prepoznali potrebu kupnje suvremenijeg mamografa za Dom zdravlja Metković te donirali prikupljene priloge na račun otvoren u tu svrhu.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Posebno se zahvaljujemo Gradu Đakovo.

Korak po korak, akcija po akcija i naš cilj će biti dostižan. Ustrajni jesmo i vjerujemo u dobro i pomoć svih ljudi.
Hvala!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije