Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

POPADALI STARI SUHOZIDI

Zbrojile su se štete nakon potresa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Štete su puno manje jer je tlo na ovom području manje opasno što se tiće potresa, objasnio je seizmolog

Objavljeno prije

Razoran potres koji je zatresao Bosnu i Hercegovinu odnio je jedan život i uzrokovao velike štete u malim mjestima oko epicentra. No potres se skoro jednako jako osjetio i s druge strane granice, a u nekim je Hrvatskim mjestima također prouzročio određene štete.

Na svu sreću u Metkoviću nije bilo ozlijeđenih, a i materijalna šteta je minorna. Izuzmemo li trgovačke police, zabilježeno je nekoliko oštećenja na zidovima i sanacija dimnjaka.

Po javljanju RTL-a, jedno od tih mjesta je Trnovica na samoj granici s BiH, najbliže mjesto epicentru potresa s ove strane granice. Njegovi stanovnici od potresa više ne spavaju u pidžamama, u krevet idu obučeni, a neki su spavače sobe zamijenili s kaučima u dnevnim boravcima, bliže izlaznim vratima.

“Hrvatski mediji, uključujući i naše lokalne stalno javljaju o jakom potresu u BiH koji se osjetio u Hrvatskoj. Nije se samo osjetio jer mi u Trnovici imamo značajnih šteta na kućama, gospodarskim objektima, seoskim putovima, a o srušenim međama da I ne govorim”, rekao je potpredsjednik općinskog vijeća, Pero Grošeta.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Kamenje je bilo posvuda. Iako na prvu ružan prizor, radi se uglavnom o suhozidima koje će mještani sada morati ponovo graditi. Iako je štete bilo i na jednoj kući, one su, srećom, sigurne za život. Sve ih je obišao pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela iz Općine Dubrovačko primorje, Ivo Kola, s dva inženjera koji su procijenili statiku kuće i utvrdili da nije oštećena.

“Kuće su sigurne znači za stanovanje, ovo što se tiče puknuća vode i tako dalje to ćemo vidjeti što možemo napraviti i da se sanira i ta voda da se može normalno živjeti”, rekao je Kola.

Kola je s dva druga inženjera obišao i druga sela po Dubrovačkom primorju kako bi utvrdili sve nastale štete. One su, kako je rekao, minimalne.

Najgore je bilo puknuće cijevi u kući jednog bračnog para kojima je u noći potresa sve poplavilo. Stanarka Antonija za spomenuti je portal rekla da je u kući bio 10 centimetara vode.

No, drugih šteta srećom nije bilo. Glasnogovornik Dubrovačko-Neretvanske županije rekao nam je da za sada nitko ništa nije prijavljivao, osim ljudi iz Trnovice koji su se javili svojim općinskim dužnosnicima.

Iako se potres dobro osjetio i u Dubrovniku i Makarskoj i Pločama, sve je uglavnom prošlo dobro. Najveća šteta dogodila se u dubrovačkoj crkvici u starom gradu, unutar koje se srušio križ od sto kila i uništio stari barokni oltar, napravljen nakon velikog potresa 1667. godine.

A zašto ovaj potres toliko magnitude ipak nije uzrokovao više štete u Hrvatskoj, iako je uradio relativno blizu?

“Dobro je to da je tlo na ovom području drugačije od tla na Banovini koje je rastresito u nekim sedimentnim talozima. Ovdje se radi o krškom području, stjenovitom, i onda su efekti potresa blaži jer ne dolazi do pojačavanja, takozvane amplifikacije trešnje. Koliko potres zatrese, toliko se prenosi”, objasnio je seizmolog Krešimir Kuk.

EU PROGRAM OBZOR 2020.

Predstavnici Grada Metkovića na sastanku konzorcija projekta dRural

Objavljeno prije

Predstavnici Grada Metkovića sudjelovali su na sastanku konzorcija projekta dRural koji je održan u Zagrebu.

Na sastanku su sudjelovali i ostali hrvatski partneri, uz partnere iz Švedske, odnosno istraživačkog instituta RISE. Tema sastanka je bila analiza dosadašnjih projektnih aktivnosti s naglaskom na razvoj poslovnog modela održivosti same projektne platforme.

Projekt provodi Grad Metković, Dubrovačko-neretvanska županija u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA-om, Dom zdravlja Metković, Tera Tehnopolis d.o.o. iz Osijeka te partneri iz Španjolske, Belgije, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske i Srbije.

Projekt dRural je financiran u sto postotnom iznosu iz EU programa OBZOR 2020., ukupne vrijednosti 15.296.927,50 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije