Ostanimo u kontaktu

PROSLAVE

Zbog koronavirusa ništa više neće biti isto

Objavljeno prije

Ni Uskrs ni drugi blagdani, pa ni Međunarodni praznik rada ove godine nisu slavljeni ni obilježavani na tradicionalan način zbog epidemije koronavirusa koji odnosi ljudske živote. Za misnih slavlja u crkvama nije bilo naroda, a na praznik rada nisu se čuli članovi Gradske glazbe Metković, ni vidjeli pojedinci koji su u malom džepu nosili karanfile. Sindikalni vođe putem elektronskih medija poručili su radništvu i javnosti što očekuju od Vlade RH i poslodavaca, i kojim bi smjerom valjalo ići.

Ministar financija razbija glavu kako osigurati izvanproračunska sredstva i plasirati ih poduzećima, obrtnicima, OPG-eovima i ostalima kako ne bi otpuštali radnike i kako bi se gospodarski tijekovi počeli vraćati .

Brojne udruge prikupljaju sredstva za bolnice i pomažu zdravstvenim radnicima u teškom i odgovornom poslu u borbi sa sićušnim ali opakim neprijeteljem, virusom ili virusima.

Radno vrijeme trgovina vraćeno je na staro , isključen je rad nedjeljom, bolnice prelaze na nove-stare oblike rada kako bi se pacijentima omogućio nastavak liječenja ,pregleda i zahvata i kako bi se smanjile liste čekanja.

Zbog zdravstevene krize  samo je u SAD bez posla ostalo 30 milijuna ljudi, u Hrvatskoj deseci tisuća uz napomenu da će pad BDP-a biti manji za više od devet posto.

Prema procjenama danas je u svijetu svaki šesti ili sedmi stanovnik siromašan ili gladan, veliki industrijski giganti poklekli su pred naletom bolesti i njome izazvane krize, cijene nafte bile su dosegnule povijesno dno.

O turističkoj sezoni u Hrvatskoj, ali i u svijetu, nitko ništa pametno ne zna reći. Jedni misle da treba imati optimizma, a drugi da će turisti početi dolaziti tek sljedeće godine. To su , a posebno u zemljama u kojima turizam sudjeluje s većim postocima u BDP-eu, ozbiljne teškoće zbog kojih će oporavak trajati godinama, možda i desetljećima.

Mnogi ugostitelji najavljuju da svoje restorane ili konobe neće ni otvarati jer nemaju sredstava za opremanje prema novim pravilima, a ne bude li sve u redu, izloženi su kaznama. Osim toga, pitaju se, ima li smisla otvarati takve objekte ako nema gostiju. Vlasnici autobusa i drugih prometala ističu da im se ne isplati obavljati svoju djelatnost s obzirom na mogućnost prijevoza manjeg broja putnika i na sve mjere koje moraju poduzimati.

No, Vlada RH i stožeri civilne zaštite moraju donositi pravila igre kako bi se zaustavilo širenje ili povratak virusa ili njegovih podvrsta o kojima se malo zna.

Sreća je znati da se na području Dubrovačko-neretvanske županije ne povećava broj oboljelih, a danima nije niti bilo novoboljelih. O zaslugama za to bit će vremena govoriti, ali treba pozdraviti novu odluku Grada Metkovića o izdvajanju 150 tisuća kuna za Hitnu zdravstvenu službu, uz 500 tisuća ranije izdvojenih kuna.

U Metkoviću su nastavljeni radovi na rekonstrukciji Sportske dvorane i poboljšanju energetske učinkovitosti, vrijedni 9,5 milijuna kuna. Sportaši jedva čekaju kad će istrčati na parket, i kad će moći nesmetano vježbati usred ljeta ili usred zime.

A kad je o sportu riječ, još jednom prisjećamo se povijesnog i neponovljivog uspjeha RK Metković Jambo 2000.godine u finalu Kupa EHF-a kad su metkovski rukometaši bili bolji od slavnog njemačkog Flensburga. Sljedeće sezone opet su bili u finalu, ali je pobjednik bio Magdeburg.

Danas zbig epidemije svjetskih razmjera sportaši u Metkoviću miruju. I nogometaši, i rukometaši, i veslači i boćari, i nogometašice i rukometašice.

Uostalom, tako je u gotovo cijelom svijetu. U nekim zemljama pojedini savezi donijeli su odluke o prekidu prvenstva, ili o mogućem nastavku budu li prilike dopuštale, negdje su proglašeni prvaci, a negdje nisu… Čuveni i dobro plaćeni sportaši izdvajaju valstiti novac za spas klubova u kojima su igrali ili još igraju.

Još se ne zna što će biti s 3.HNL Jug i hoće li NK Neretva nastaviti natjecanje ili će se prvenstvo prekinuti, s tim da nitko ne ispada. HRS je već prekinuo sezonu.

Možda je baš sada vrijeme da svi sportski dionici u Metkoviću sjednu i razgovaraju o budućnosti metkovskog sporta i načinima samoodržanja. Ako već nisu.

—–

UKLJUČILI SMO KOMENTIRANJE!
Od sada svoj fb komentar možete ostaviti i na stranici Metković NEWS.

METKOVSKO LJETO 2020.

Otkrijte što vas očekuje u sklopu ovogodišnjeg ‘Uličnog skrivenog filma’

Objavljeno prije

U sklopu Metkovskog ljeta 2020. održat će se dvije projekcije ‘uličnog skrivenog filma’, riječ je o crtiću ‘Pazi se čarobnjaka‘ koji će se održati na platou ispred crkve sv. Nikole i oskarovcu ‘Parazit‘ u Skalama II, te klavirskom recitalu Lovre Marušića u Galeriji GKS-a.

Organizator je Ustanova za kulturu i sport grada Metkovića, donosimo više detalja o samim događajima

7.7. (utorak) Crtani film „Pazi se čarobnjaka“ – 20:45 – ispred crkve sv. Nikole
Animirana obiteljska avantura prati dječaka Terryja koji je zalutao u kraljevstvo Groovynham na koje je zli čarobnjak Grump bacio čaroliju mraka i osmijeh pretvorio u stvar prošlosti. Terry putuje Kraljevstvom u potrazi za čarolijom koja će pomoći da sretno vrati kući, a na putu susreće veliki broj neobičnih i prekrasnih bića…Animirana obiteljska avantura prati dječaka Terryja koji je zalutao u kraljevstvo Groovynham na koje je zli čarobnjak Grump bacio čaroliju mraka i osmijeh pretvorio u stvar prošlosti. Terry putuje Kraljevstvom u potrazi za čarolijom koja će pomoći da sretno vrati kući, a na putu susreće veliki broj neobičnih i prekrasnih bića…

8.7. (srijeda) Ulični skriveni film – Parazit – 21:00 – Skale II
NAJBOLJI FILM 2019.! DOBITNIK 4 NAGRADE OSCAR:
–  Najbolji film
–  Najbolji redatelj
–  Najbolji originalni scenarij
–  Najbolji međunarodni film
Četveročlana obitelj Ki-taeka je bliska, ali potpuno nezaposlena, pred njom je mračna budućnost. Sina Ki-wooa preporučuje njegov prijatelj, student na prestižnom sveučilištu, za dobro plaćeni posao podučavanja, te se nada da će tako imati redovite prihode. Sa svim očekivanjima svoje obitelji, Ki-woo odlazi u obiteljski dom na intervju. Stigavši u kuću gospodina Parka, vlasnika globalne IT tvrtke, Ki-woo susreće njegovu suprugu Yeon-kia, lijepu mladu damu. Ali nakon ovog prvog susreta između dviju obitelji, uslijediti će nezaustavljivi niz nezgoda.

9.7. (četvrtak) Lovre Marušić – klavirski recital – 21:00 – Galerija GKS-a
O Lovri Marušiću već se govori kao o jednom od najvećih hrvatskih pijanista novog naraštaja. Mladi Omišanin, diplomand zagrebačke Muzičke akademije, poslijediplomski studij nastavio je na prestižnoj Visokoj glazbenoj školi Franz Liszt u Weimaru. Za iznimne rezultate tijekom studija dobio je Rektorovu i Dekanovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, a dobitnik je i brojnih nagrada na uglednim europskim pijanističkim natjecanjima. Lovre Marušić svoje je profesore osvajao predanošću, talentom i upornošću u radu, a sada kao samostalni umjetnik publiku osvaja hrabrim i zrelim interpretacijama te senzibilnošću koja izvire iz svakog njegova tona. Ne boji se uhvatiti ukoštac s najkompleksnijim djelima pijanističke literature i zato je pred njim blistava glazbena budućnost!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije