Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300
ICE PRO 1200
POLIKLINIKA MEDICOR MM 1200×400

POLJOPRIVREDNA SAVJETODAVNA SLUŽBA

Zaštitite masline od maslinovog moljca

Objavljeno prije

maslina

Upozoravamo maslinare da je na području županije započeo let 2. generacije maslinovog moljca  (Prays oleae) u visokom intenzitetu i iznad praga štetnosti. Zbog visoke populacije uputo je provesti suzbijanje. Mjere suzbijanja se provode  kad plod masline dostigne veličinu od 4-5 mm. Na položajima gdje još traje cvatnja i gdje plod nije dostigao adekvatnu veličinu  ne žuriti sa zaštitom.

Za suzbijanje maslinovog moljca dozvoljeni su  pripravci na osnovi:

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

fosmeta ( Imidan 50 WG)

dimetoata (Rogor 40, Chromogor, Perfekthion, Calinogor)

RENT-A-CAR M 740

deltametrina (Decis 2,5 EC, Poleci plus, Rotor super, Scatto).

Pripravci na osnovi aktivne tvari  deltametrina  imaju slabiji učinak pri povišenim temperaturama.

Pripravci na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki dozvoljeni za suzbijanje gusjenica maslinovog moljca u ekološkoj proizvodnji  su : Baturad WP ,Biobit WP ili na osnovi azadiraktina : Neemazal T/S. Ovi pripravci djeluju na ličinke nižeg razvojnog stadija (L1 i L2), a zbog njihove fotolabilnosti  suzbijanje se provodi  u kasnim popodnevnim satima (predvečer).

Maslinari se upućuju na redoviti pregled maslinika na prisutnost maslininog svrdlaša ( Rhynchites cribripennis) koji štetu pravi do okoštavanja koštice , a osobito je prisutan na kamenitim terenima i u zapuštenim maslinicima. Najbolje se vidi rano ujutro metodom  trešnje  grana na bijelu podlogu ili pregledom plodića –crni ubodi ili točkice . Dozvolu za suzbijanje maslininog svrdlaša u RH ima pripravak na osnovi aktivne tvari dimetoata:  Rogor 40.

Pripravke primijeniti sukladno uputi  na etiketi sredstva za zaštitu bilja.

Podatci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su putem web tražilice na  adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/. Upozoravamo na obvezu popunjavanja evidencije primijenjenih sredstava za zaštitu bilja, kao i na pravilno zbrinjavanje prazne ambalaže nakon uporabe.

Piše: Ivana Tomac Talajić dipl. ing. agr. /Poljoprivredna savjetodavna služba

OGRANAK MATICE HRVATSKE METKOVIĆ

U Metkoviću predstavljena knjiga Matka Marušića ‘Priručnik za hrvatsku politiku’

Objavljeno prije

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Metkoviću u petak je u Galeriji Gradskoga kulturnoga središta Metković predstavljena knjiga ‘Priručnik za hrvatsku politiku’ književnika i svjetski poznatog liječnika Matka Marušića. Uz autora, publici se na početku obratila i predsjednica OMH u Metkoviću prof. Zorana Vekić.

Matko Marušić svoj je radni vijek proveo na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu kao profesor emeritus, a jedno vrijeme bio je i dekan.

Bavio se istraživanjima u području imunologije tumora, imunogenetike, presađivanja koštane srži, kliničke imunologije, filozofije znanosti, politike uređivanja znanstvenih časopisa i medicinske izobrazbe. Objavio je 200 znanstvenih radova koji su citirani 4200 puta, pa je uvršten među 2 % najboljih znanstvenika u svijetu.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

‘Priručnik za hrvatsku politiku’ autorova je najnovija knjiga objavljena 2023. Priručnik sadrži velik broj podataka važnih za hrvatsku povijest, politiku, sociologiju i ekonomiju. Broji 600 stranica s 24 poglavlja raspodijeljena u četiri dijela – ‘Hrvatska politička povijest’, ‘Hrvatski susjedi’, ‘Samostalna Republika Hrvatska’ i ‘Što nam je, dakle činiti?’. Na kraju se nalazi i Kazalo s oko 1000 pojmova podijeljenih na pet djelova.

Knjiga je izašla u izdanju Medicinske naklade.

RENT-A-CAR M 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije