Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

TROVRO

Vjetro orgulje – kratka reportaža Bariše Ilića i susret sa Kunom bjelicom u šetnji!

Objavljeno prije

Dan prekrasan vedro, burin dušu dalo za poć u prirodu, – javlja nam Bariša Ilić ispred ornitološkog društva Brkata sjenica te dodaje…

Rano ujutro krećem na davno odabranu lokaciju Trovro, čekala se bura (jugo i maestral već poslušao orgulje) temperatura u polasku 13 stupnjeva (na povratku 24) dugi rukav u početku. Ulazim na novo napravljenu stazu u hlad kostila, lovora, konopljike, smrdljike, masline i velikog starca kojeg u našem kraju zovemo dub koji dominira na samom ulazu. Prolazeći stazom popločanom kamenom sa tog područja ulazim u malu šumu čempresa i nekoliko borova sinonima lipe nam Dalmacije. Pjesma kosa zaustavlja me na nekoliko trenutaka iako sam tek krenuo. Kosa nadopunjuje slavuj, javlja se i vuga više jedinki, čujem i pupavca, javlja se i golub grivnjaš prava rapsodija ptičjeg pjeva. Nastavljam naprijed kroz čemprese i stara stabla česmine jednog od simbola našeg kraja, i još jedan stari dub u kojem sam zapazio gnijezdo vuge, te lovorike koje će me pratiti gotovo cijelim putem do križa. Cijelim putem u čovjeku je prisutna duhovna dimenzija i sveprisutni mir budući se putem do križa nalaze križne postaje. Prolazim kroz više manje poznato podneblje makije gdje dominira smrič, smrdljika, zelenika, pokoji šipak, rašeljka, lovorika, jasen i nekoliko zapuštenih maslina. Negdje u gornjem dijelu puta prema meni bez bojazni začudo ide kuna bjelica(vidljivo u videu umirio sam se) i dok sam mirovao nije se bojala a po mom zakašljavanju nestaje u makiji čudan događaj u po bila dana rekli bi u nas.

Dolaskom na vrh kod Križa sjednem i slušam orgulje i moram priznati da slušam nešto izvanredno nije prejaka pjesma orgulja (bura možda 50 km na sat puše) više me se dojmila glazba orgulja sada nego kod juga i maestrala vjerojatno na to utječe i snaga vjetra( ovo za pjesmu orgulja je znamo individualno nismo svi isti) i uživao sam više od pola sata. Popnem se do križa i promatram dolinu Neretve oko sebe, Neretvanski kanal prelijepi prizori koji ostaju u sjećanju. Jedino što bih spomenuo a ne pripada tu su pajaseni invazivna vrsta na južnom pogledu prema Pelješcu (plavim krugovima obilježeni) koje bi službe za održavanje trebale ukloniti. Krećem polako nazad pun pozitivne energije uz pjev bjelobrke i crnoglave grmuše koje pjevaju pri vrhu brda, idem do automobila u samom mjestu. Na izlazu na kraju staze ispred svoje kuće sjedio je gospodin Ante Šunjić-Tarzo živa enciklopedija i voditelj pučkih pivača u Rogotinu i tu smo na moje veliko zadovoljstvo „podijelili“ nekoliko ugodnih „besida“ i nakon desetak minuta zahvalio na piću i obostranog pozdrava „svako vam dobro“ pošao sam dalje. Za mene jedan vrlo lijep doživljaj i preporučio bih svakome tko može odvojiti par sati da posjeti Trovro i uživa u prirodi i jednom od najljepših pogleda na ovaj dio prelijepe Neretve.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA

Objavljen Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja u 2022.

Objavljeno prije

U cilju provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2021. do 2023. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja u 2022. godini koji je otvoren u razdoblju od 19. siječnja do 17. veljače 2022. godine.

Za poticajna sredstva po ovom pozivu mogu se kandidirati nezaposleni hrvatski branitelji iz Domovinskog rata, nezaposlena djeca smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nezaposlena djeca dragovoljaca iz Domovinskog rata i nezaposlena djeca hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata s trajno utvrđenim statusom koji nisu koristili niti jedan od oblika mjere stručnog osposobljavanja, odnosno poticanja obrazovanja u provedbi svih dosadašnjih programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji .

Za poticajna sredstva za podmirivanje troškova obrazovanja mogu se kandidirati osobe iz ciljne skupine koje su nezaposlene najmanje 15 dana u trenutku podnošenja zahtjeva, ukoliko nisu upisali obrazovanje, ili su  obrazovanje upisale nakon 14. svibnja 2021. godine, a prije upisa obrazovanja su bile nezaposlene najmanje 15 dana.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Osobe iz ciljne skupine koje su obrazovanje upisale nakon 14. svibnja 2021. godine, a prije upisa obrazovanja su bile nezaposlene najmanje 15 dana, te su završile i samostalno podmirile troškove obrazovanja u cijelosti, mogu podnijeti zahtjev za povrat sredstava uloženih u obrazovanje. Poticajna sredstva za podmirivanje troškova obrazovanja po ovom javnom pozivu moguće je odobriti za stjecanje prvog zanimanja, prekvalifikaciju,  osposobljavanje,  usavršavanje te  stjecanje dodatnih znanja i vještina.

Ministarstvo može snositi troškove obrazovanja kroz navedene programe javnog poziva do iznosa od 12.000,00 kuna (dvanaesttisuća kuna) po osobi, isplatom izravno obrazovnoj ustanovi koja provodi obrazovanje, a iznimno, ukoliko su ispunjeni svi javnim pozivom propisani uvjeti, može se izvršiti povrat sredstava polazniku koji je samostalno podmirio troškove obrazovanja.

Poticajna sredstva ne mogu se ostvariti za podmirivanje troškova obrazovanja unutar sustava visokog školstva odnosno nije moguće sufinancirati troškove sveučilišnog i stručnog studija niti obrazovanje na veleučilištu i visokoj školi.

Poticajna sredstva ne mogu se ostvariti za podmirivanje troškova polaganje vozačkog ispita svih A i B kategorija te AM kategorije.

Zahtjevi s obveznom dokumentacijom podnose se na adresu: Ministarstvo hrvatskih branitelja, Trg Nevenke Topalušić 1, Zagreb, isključivo putem pošte ili osobno, u zatvorenoj omotnici s naznakom „Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja“ zaključno do 17. veljače 2022. godine.

Tekst javnog poziva, kao i pripadajući obrazac zahtjeva, dostupni su na mrežnoj  stranici Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi, u Ministarstvu hrvatskih branitelja te u Područnim odjelima Ministarstva u županijama.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije