Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Usvojen Proračun DNŽ za 2023. godinu, iznosi 172,8 milijuna eura

Većinom glasova proračun za sljedeću godinu usvojen je na 172,8 milijuna eura (1,3 milijarde kuna)

Objavljeno prije

Na Županijskoj skupštini usvojen je Proračun Dubrovačko-neretvanske županije za 2023. godinu s projekcijama za 2024. i 2025 godinu.

Većinom glasova proračun za sljedeću godinu usvojen je na 172,8 milijuna eura (1,3 milijarde kuna), od čega je izvorni proračun Županije 38,8 milijuna kuna, dok proračunski korisnici ukupno raspolažu s 134,0 milijuna eura.

Projekcija za 2024. godinu iznosi ukupno 154,3 milijuna eura, od čega izvorni proračun 31,2 milijuna eura dok se na korisnike odnosi 123,1 milijun eura. Projekcija za 2025. godinu je 153,8 milijuna eura, odnosno 30,6 milijuna eura izvornog proračuna te 123,2 milijuna eura za proračunske korisnike.

Sveznalica 7400xXpx

Na sjednici su usvojene i druge Izmjene i dopune proračuna za 2022. godinu. Proračun je povećan na 1,245 milijarde kuna što je povećanje od 8,4 posto, odnosno 96,3 milijuna kuna. Županijski proračun je povećan za 1,8 milijuna kuna, na 291,1 milijun kuna dok je povećanje kod proračunskih korisnika 94,5 milijuna kuna, odnosno na 954,4 milijuna kuna.

Župan Dobroslavić uvodno je istaknuo kako je proračun za sljedeću godinu prvi proračun u eurima.

”Radili smo po smjernicama Ministarstva financija i slijedom programa rada župana i Županijske skupštine. Osiguravamo sredstva za sve obveze i projekte i uvažio je zahtjeve proračunskih korisnika, kao i obveze prema administraciji. Uravnotežen je, realan i razvojan i jamčimo za njegovo ostvarenje. Novi proračun je 13 posto viši od rebalansa, no najveći dio toga je na proračunskim korisnicima. Naš glavni prihod je porez na dohodak koji je 2020. i 2021. godine strašno pao uslijed koronakrize, a u odnosu na 2019. godinu planiramo rast od 6 posto. Nastavljamo sve naše aktivnosti i zadržavamo sredstva za pomorsko dobro, gospodarstvo, socijalnu skrb, zdravstvo i sve ostalo što smo i ranije radili. Ovom prilikom ću izvijestiti da smo i ove godine isplatili božićnicu umirovljenicima i to zbog povećanja mirovine u više kategorija”, rekao je među ostalim župan Dobroslavić.

Proračun za 2023. godinu prihvaćen je većinom glasova.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

Župan Dobroslavić na konferenciji ‘Promocija Europskog socijalnog fonda plus’

Objavljeno prije

Na konferenciji „Promocija Europskog socijalnog fonda plus“ koju su otvorili župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Ivan Vidiš predstavljene su mogućnosti iz Europskog socijalnog fonda plus (ESF+) koje su na raspolaganju Republici Hrvatskoj u novom proračunskom razdoblju EU. ESF+ glavni je instrument Europske unije za ulaganje u četiri ključna područja: ulaganje u zapošljavanje i povećanje razine vještina, socijalna politika, obrazovanje i cjeloživotno učenje te ulaganje u zdravstvenu i dugotrajnu skrb.

Župan Dobroslavić zahvalio je Vladi RH na dosadašnjoj podršci u razmjeni informacija u provedbi projekata podržanih EU sredstvima na području Dubrovačko-neretvanske županije. Izrazio je zadovoljstvo posebnim naglaskom stavljenim na strukovno obrazovanje, što je naša županija prepoznala kroz provedbu projekta Turističko ugostiteljske škole Dubrovnik, „Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Dubrovnik”, ukupne je vrijednosti preko 10 milijuna eura. Također, kroz novi program naglasak je stavljen na socijalnu zaštitu te kvalitetne i dostupne socijalne i zdravstvene usluge poput primjera projekta „Josipov dom“ (centar za pomoć žrtvama nasilja), sigurne kuće za žene žrtve nasilja. Župan je pritom spomenuo i niz projekata „Unapređenja usluga u predškolskim ustanovama“ te dugogodišnji projekt „Pomoćnika u nastavi“. Naglasio je važnost uloge Regionalne agencije DUNEA u provedbi navedenih programa kroz pružanje tehničke pomoći u pripremi i prijavi istih. „Mi ćemo kao i dosada pratiti natječaje i prijavljivati se na javne pozive i vjerujemo da će provedba ESF+ programa doprinijeti uravnoteženom regionalnom razvoju“ zaključio je izlaganje župan župan Dobroslavić.

Državni tajnik Ivan Vidiš podsjetio je kako je Hrvatska u posljednjoj godini korištenja sredstava iz ESF-a za razdoblje 2014.-2020., kojima je glavni cilj bio stabilizacija tržišta rada te da su na redu prvi javni pozivi i korištenje sredstava iz novog ESF+ fonda. Za sljedeće programsko razdoblje najavio je tri programska cilja za iskorištavanje sredstava iz ESF+, prvi od kojih je dostizanje stope zaposlenosti od 75 posto, drugi je uključivanje 55 posto odraslog stanovništva u proces cjeloživotnog obrazovanja dok je treći smanjenje za više od 300 tisuća građana koji su u riziku od siromaštva, a što će se odraditi u suradnji s drugim mjerama i fondovima.

Sveznalica 7400xXpx

Uz ostale govornike na konferenciji je sudjelovao i zamjenik voditelja jedinice ESF fonda iz Europske komisije Michael Morass, nadležne za Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Republici Hrvatskoj će u novom sedmogodišnjem razdoblju biti na raspolaganju 2,27 milijardi eura iz Europskog socijalnog fonda plus za ciljeve podizanja zaposlenosti, cjeloživotnog obrazovanja i smanjenja rizika od siromaštva.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije