Ostanimo u kontaktu

BRIGA O ZDRAVLJU U TREĆOJ ŽIVOTNOJ DOBI

Udruga Otac Ante Gabrić – mr. pharm. Marija Zovko održala je predavanje

Objavljeno prije

UOAG - mr. pharm. Marija Zovko održala je predavanje

Povodom Svjetskog dana borbe protiv moždanog udara koji se obilježava 29. listopada, u Udruzi Otac Ante Gabrić mr. pharm. Marija Zovko održala je predavanje, čime je nastavljen niz druženja kojima je zajednička tema Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi.

Cilj predavanja bio je upoznavanje s tom teškom bolešću koja je u Hrvatskoj treći uzrok smrtnosti i vodeći uzrok invaliditeta. Korisnici Organiziranih dnevnih aktivnosti upoznati su sa znakovima koji upućuju na mogući udar, o važnosti brze reakcije i odlaska liječniku, te o mogućnostima liječenja. Istaknuto je kako svake 2 sekunde jedna osoba u svijetu doživi moždani udar a svakih 6 sekundi netko u svijetu umre od te bolesti.

Zdravim načinom života – smanjenjem stresa, kretanjem, nepušenjem, laganom mediteranskom prehranom – možemo prevenirati moždanu kap, a dogodi li se, veoma je važno oboljelu osobu u roku 3 sata odvesti liječniku. Jedna od posljedica moždanog udara je inkontinencija te je mr. pharm Marija Zovko korisnike upoznala s velikim brojem pomagala koji oboljelima olakšavaju život kao i o pravima koja za ta pomagala unutar HZZO-a ostvaruju.

Korisnici su sa zanimanjem pratili predavanje o bolesti za koju mislimo da se događa drugima a istovremeno strahujemo da ne pogodi nas. Na kraju je magistrica Zovko zahvalila na pozivu istaknuvši kako se uvijek ugodno osjeća družeći se s korisnicima Udruge Otac Ante Gabrić. Također, je najavila Dan Hrvatskih ljekarni koji se obilježava na današnji dan po prvom spomenu ljekarne na području Hrvatske u Trogiru 29. listopada 1271. godine, a tema je Osteoporoza – o rizicima i prevenciji posavjetujte se s ljekarnikom s ciljem podizanja svijesti o ovoj bolesti koja je “tiha epidemija” unutar zdravstvenog sustava.

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije