Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

ORNITOLOŠKO DRUŠTVO BRKATA SJENICA

U potrazi za ćukavicom u Dubrovačkom primorju

Objavljeno prije

Istraživanja ćukavice – Burhinus oedicnemus nastavio sam na širem području Dubrovačko neretvanske županije nakon pronalaska ćukavice u delti Neretve, – javlja Bariša Ilić iz ornitološkog društva Brkata sjenica te dodaje:

– Dana 03.06.21. uputio sam se na Lisačke rudine i na tri odabrane plohe pokušavao naći ćukavicu. Pretraživao sam područje automobilom budući se ptica manje boji automobila može se prići bliže i uočiti pticu što zbog izgleda i stapanja sa okolišem predstavlja problem. Na drugoj odabranoj plohi uočena je jedinka koja se polako udaljavala od automobila. Drugu pticu nisam uočio. Nakon obilaska treće plohe vraćam se na tu poziciju da provjerim ponovo. Dolaskom na plohu u blizini prvog opažanja uzlijeću obadvije jedinke što bi moglo značiti da su mladi u blizini, a datum ide tome u prilog. U idućem obilasku dolazim pred večer i vabom istražujem da li na ostale dvije plohe možda ima još ptica. Na prvoj plohi bez uspjeha ali na drugoj plohi odmah nakon puštanja vaba nadlijeću me dvije ptice uz glasno javljanje i slijeću niti 20 metara od mene i kad su sletjele nisu se više javljale. Pokušao sam promatrati da li možda dođu bliže na vab ali nisam ih uočio.

Mislim da je par koji sam prvi uočio imao uredno gniježđenje prema opažanju na terenu, a druge dvije ptice na drugoj poziciji daju nadu da možda i one gnijezde. Više ćemo znati dogodine kad mislim temeljito istražiti to područje ali ranije nego ove godine. Ovim nalazima smo proširili areol gniježđenja ćukavice od okolice Šibenika što smo već u prošlom javljanju spomenuli pa evo gotovo do Dubrovnika, – napisao je Ilić.

RADOVI NA VODOOPSKRBNOJ MREŽI

Ulice Put Vida, Marka Marulića, S.S. Kranjčevića i dio Hercegovačka kroz jutro bez vode

Objavljeno prije

Obavještavaju se korisnici vodnih usluga u ulicama: Put Vida, Marka Marulića, S.S. Kranjčevića i dijelu ulice Hercegovačka od nadvožnjaka do MGP Gabela polje,  da će dana 18.6.2021. od 10:30 do 12:30 sati zbog iznenadnih radova na vodoopskrbnoj mreži doći do prekida u isporuci vode.

Iz Gradskog vodovoda korisnike mole za razumijevanje.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije