Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PRVA ROČNA VOJSKA U RH

U Pločama obilježena 30. obljetnica početka služenja vojnog roka

Objavljeno prije

U Pločama je u nedjelju Udruga Prvi ročnik Hrvatske vojske obilježila 30. obljetnicu od početka služenja vojnog roka kao „Prva ročna vojska u Republici Hrvatskoj“, a svečanosti je nazočio zamjenik župana Joško Cebalo sa suradnicima.

U pratnji savjetnice župana Žakline Marević i vijećnika Županijske skupštine Krešimira Vejića zamjenik župana položio je vijenac i zapalio svijeću u spomen svim braniteljima Grada Ploča, a potom je u pločanskom Domu kulture održana i prigodna svečanost.

U svom obraćanju, zamjenik Cebalo podsjetio je na dane osnivanja prve ročne vojske u RH, istaknuvši kako je ova obljetnica prigoda za prisjetiti se hrabrosti, upornosti, a ponajviše iznimne ljubavi prema domovini koju su tada pripadnici prve ročne vojske i dokazali. „Od srca vam čestitam 30. obljetnicu početka služenja vojnog roka kao Prve ročne vojske u Republici Hrvatskoj. Vaš doprinos u Domovinskom ratu je evidentan. Nakon poziva pločanskog Ureda za obranu stigli ste u Ploče kao prva generacija novaka, mladi ročnici koji su deset mjeseci osiguravali vojne objekte u Pločama, smješteni u pločanskoj vojarni „Sidrište“, čak i bez  uniformi.“ Dodao  je i kako svaki hrvatski vojnik i branitelj zaslužuje poštovanje i vječnu zahvalnost za domovinu i za budućnost koju svi imamo, a zbog onih koji su za nju žrtvovali sve, ali i da je naš zadatak, 30 godina kasnije, čuvati našu Hrvatsku kao najvrjednije što imamo, brinuti o njoj i o svakom njenom djetetu. „Cijeloj udruzi, svim prvim ročnicima Hrvatske vojske, 30 godina kasnije hvala. I na svemu od prije 30 godina, ali i svemu što činite u posljednje vrijeme, svim akcijama, projektima kojima činite društvo boljim, ali i baštinite sjećanje. Zadatak je to i svih nas. Jer zaboraviti ne možemo i nemamo pravo. Na nama je cijeniti one koji su dali sve i bili spremni dati sve za jedinu nam domovinu. Zalog je to i za budućnost naše djece.“, zaključio je zamjenik župana Joško Cebalo.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Predsjednik Udruge Prvi ročnik Hrvatske Josip Barbir izrazio je zadovoljstvo ovakvim obilježavanjem 30. obljetnice: „Drago nam je da imamo goste i uzvanike, jer bez gostiju i uzvanika rođendan se ne može proslaviti. Zahvaljujemo Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Gradu Ploče i braniteljskim udrugama, s kojima nastojimo sačuvati vrijednosti Domovinskoga rata te našim zapovjednicima, koji su nas u ta teška vremena obučavali i izgradili dio našeg karaktera“, kazao je između ostalog Barbir.

Na svečanosti je prikazan i dokumentarni film o prvim hrvatskim ročnicima te su uručene i prigodne nagrade i piznanja, a obljetnici su nazočili i izaslanik predsjednika RH komodor Damir Dojkić, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predstavnici Grada Ploča te naravno članovi Udruge.

GRADSKI PARK

Započeli Dani Neretvanske kneževine

Objavljeno prije

U organizaciji Turističke zajednice grada Metkovića u Gradskome parku u četvrtak je započela manifestacija Dani Neretvanske kneževine, koja traje do subote, 13. kolovoza.

U današnjem dijelu programa na rasporedu je bila srednjovjekovna predstava, kuhala se srednjovjekovna hrana, a najmlađi su se okušali u streličarstvu. Osim druženja s vitezovima, publika je s njima odmjerila snage i u vuči konopa, a za kraj je održana i bitka vitezova. U programu su sudjelovali Vitezovi hercega Stjepana Kosače (Stolac, BiH) te Gradska straža Šibenik.

Manifestacija se nastavlja i sutra. Metkovsko amatersko kazalište će na Neretvi i prostoru Velike rive izvesti uprizorenje „O Metkoviću prvi put“ – Dekonstrukcija: Prema tužbi carinika Stanka Sladinovića, zabilježeno u knjizi tužbi izvani dana 30. siječnja 1422., Državni  arhiv u Dubrovniku. Scenarij i režiju potpisuje Radovan Marčić, a sudjeluju još članovi KUD-a Metković te UL Veterani IV. gardijske brigade DNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U sklopu manifestacije, a povodom 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena grada Metkovića, U Gradskome parku postavljena je i izložba ‘CORONA (lat. corona: vijenac, kruna) u povijesti Metkovića”. Kroz ovu izložbu postavljenu u Gradskom parku možete saznati nešto o prošlosti Metkovića, fotografirati se kao jedan od vladara i ponijeti fotosuvenir.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije