Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

PREDSTAVLJEN PROGRAM

U nedjelju otvaranje 73. Dubrovačkih ljetnih igara

Objavljeno prije

Pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević sudjelovala je u srijedu u palači Sponza na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen program ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara. Tom je prigodom istaknula izvrstan dramski i glazbeni program te premijerne naslove ovogodišnjih Igara posebice izdvojivši niz programa za djecu, među kojima su i gostovanja Kazališta Mala Scena.

Ovogodišnje 73. Dubrovačke ljetne igre, otvaraju se u nedjelju, 10. srpnja u 21 sat ispred crkve sv. Vlaha podizanjem zastave Libertas uz stihove Himne slobodi. O bogatom i raznovrsnom programu u nadolazećih 47 festivalskih dana, u kojem će uživati domaća i inozemna publika svih uzrasta, danas su, uz pročelnicu Marević, govorili gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski i opunomoćenica ravnateljice Paulina Njirić.

Sveznalica 7400xXpx

DRUŠTVO PRIJATELJA VRGORSKE STARINE

Izašla knjiga ‘Vrgorac 1690.’, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića

‘Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija’

Objavljeno prije

Krajem studenoga izašla je knjiga „Vrgorac 1690. – Izvještaj mletačkoga generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija“, autora povjesničara iz Vrgorca Branka Radonića. Objavljena je u Biblioteci zbirki povijesnih izvora “Matica” Društva prijatelja vrgorske starine.

Knjiga donosi studiju o povijesti Vrgorca u vrijeme Morejskog rata (1684.-1699.) vođenog između Mletačke Republike i Osmanlijskog Carstva. Potom se objavljuju prijevod, transkript i faksimil izvještaja generalnog providura za Dalmaciju i Albaniju Alessandra Molina o oslobađanju Vrgorca od Osmanlija, zajedno s četiri priloga, od kojih se jedan sastoji od vrlo detaljnog crteža Vrgorca, nastalog netom po osvojenju. Dokument je providur Molin poslao iz Sućurja na Hvaru 28. studenoga 1690. duždu u Veneciju i izvorno se čuva u tamošnjem Državnom arhivu.

Sveznalica 7400xXpx

Iz Molinovog izvještaja saznajemo kako je došlo do odluke o pokretanju napada na osmanlijski Vrgorac, kako su organizirani napad i prateća logistika, potom sam tijek napada i njegove posljedice, ne samo na lokalnoj razini, već i u okviru mletačke ratne strategije u Dalmaciji u tom trenutku Morejskog rata. Autor Branko Radonić je Molinov izvještaj obogatio s preko 50 opširnih bilješki u kojima se donose opisi oslobađanja Vrgorca iz pera drugih autora te se isti sučeljavaju s onime što govori Molin. Tu su i brojna objašnjenja povijesno-geografskih detalja spomenutih u providurovu izvještaju. U knjizi se nalazi i iscrpan popis izvora i literature, bilješke, fotografije i faksimili.

Više informacija na: vrgorskestarine.hr

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije