Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300

TRG KRALJA TOMISLAVA

U Metkoviću se danas vrše besplatni preventivni pregledi madeža

Objavljeno prije

Na Trgu kralja Tomislava danas se obavljaju besplatni preventivni pregledi madeža na koje se već tijekom jutarnjih sati odazvao velik broj građana.

Naime, La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora treću godinu zaredom organiziraju javnozdravstveni projekt #SaveYourSkin u sklopu kojeg se u nekoliko hrvatskih gradova održavaju preventivni pregledi madeža.

Kako nam je istaknula predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Sestre milosrdnice i voditeljica Nacionalnoga programa prevencije ranoga otkivanja melanoma akademkinja Mirna Šitum svrha ovoga i sličnih projekata je upozoriti građane na moguće promjene na koži, educirati ih o važnosti i načinima prevencije te pregledom što ranije otkriti moguće postojanje melanoma ili karcinoma kože.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

– Naše iskustvo u ovih nekoliko dana obilaska je takvo da nam češće dolaze stariji građani koji su ipak i češće rizična populacija. Zloćudni tumori kože pojavljuju se u sedmom ili osmom desetljeću života kao rezultat kumulativnoga učinka ultraljubičastoga zračenja koje je u različitim dijelovima Hrvatske i različite jačine. Znamo kako u Metkoviću ljudi žive suživot sa suncem, kako su vezani i za poljoprivredu te da su mnogo na otvorenome zbog svoga zanimanja, hobija te blizine mora. U svakom slučaju, svugdje gdje imamo takve okolnosti, kao i to da su osobe rizične jer primjerice imaju svjetlu put, plave oči ili su crvenokosi ili pjegavi, skloniji su sunčevim opeklinama te kasnije kroz život, razvoju zloćudnih tumora kože, – istaknula je Šitum te navela moguće promjene na koži u slučaju nastanka melanoma ili karcinoma.

– Osim što možemo ponuditi građanima preventivne preglede kože, ovakvim aktivnostima podučavamo i kako izgledaju promjene na koži zbog kojih se trebaju javiti liječniku te kako se zaštiti od sunca. Ako na postojećim madežima vidite promjenu boje ili veličine, pojavu crne, sive, plave ili tamno smeđe boje, a da su prije bili svjetliji, ako primijetite da su se potpuno promijenili ili da su tek nastale neke čudne promjene, onda se što prije morate javiti liječniku obiteljske medicine kako bih vas uputio dermatologu ili kirurgu. S druge strane, kada govorimo o karcinomima kože, oni su također vrlo opasni. Oni najčešće izgledaju kao male kvržice na koži, crvenkaste ili roze boje koje često prokrvare pa se stvori krasta. Ako primijetite takvu pojavu, obavezno se javiti liječniku obiteljske medicine, – naglasila je Šitum te navela i načine prevencije.

RENT-A-CAR M 740

– Mnogo toga radimo na edukaciji, posebice kada su djeca u pitanju. Jedna opekotina od sunca u djetinjstvu praćena pojavom mjehura, a to su opekline drugoga stupnja, nosi 1000 puta rizik veći od kasnijega razvoja melanoma. I kasnije, kada ste u zrelijoj životnoj dobi nije kasno – maknite se od sunca u vremenu od 9 do 16, koristite kreme sa visokim zaštitnim faktorima, ako imate mnogo madeža taj faktor mora biti 50+, nosite šešire i prikladnu odjeću, i nemojte zaboraviti da sunce nije samo na plaži. Ono je svugdje oko nas, – zaključila je Šitum.

Besplatni preventivni pregledi madeža u Metkoviću se obavljaju do večeras u 20 sati.

Foto: Metkovic.hr

GIMNAZIJA METKOVIĆ

Ivano Palinić među 20 učenika s najboljim prosjekom riješenosti na državnoj maturi

Objavljeno prije

Foto: Privatni album

Maturant Gimnazije Metković Ivano Palinić među učenicima je s najboljim prosjekom na državnoj maturi, a za uspjeh je dobio i nagradu Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih.

Naime, u Ministarstvu je održana dodjela Nagrade Marin Soljačić, Nagrade dr. Ante Žužul, Nagrade za informatiku i nagrada Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih maturantima koji su ostvarili izniman uspjeh na državnoj maturi u školskoj godini 2023./2024. Ministarstvo će tako ove godine novčanim iznosom od 350,00 eura te posebnim priznanjima nagraditi najbolje maturante prema kriteriju – učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na obveznim ispitima državne mature (najbolji prosjek riješenosti obveznih ispita na višoj, A razini), učenici strukovnih škola koji su ostvarili 100% na nekom od ispita, uz uvjet da su položili sve obvezne ispite te učenici koji su dva ispita riješili 100%, a nisu ni u jednoj od spomenutih kategorija.

Prema ukupnim ostvarenim rezultatima na državnoj maturi najbolji je Vid Šarić, maturant Gimnazije Pula. Maturant prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije Metković Ivano Palinić našao se među 20 učenika s najboljim prosjekom riješenosti obveznih predmeta na maturi! Također, Ivano je ispit iz Fizike riješio s impresivnih 98,33 %.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Popis svih dobitnika nagrada Ministarstva pogledajte ovdje.

RENT-A-CAR M 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije