Ostanimo u kontaktu
Hotel PRESIDENT 1200×200

DEMOGRAFIJA

U Metkoviću održana konferencija ‘Doprinos jedinica lokalne i područne samouprave demografskoj revitalizaciji DNŽ’

Objavljeno prije

Konferencija „Doprinos jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave demografskoj revitalizaciji Dubrovačko-neretvanske županije“ danas je u Metkoviću okupila predstavnike općina, gradova i županije, ali i stručnjake s područja demografije te predstavnike javnih i državnih tijela. Uime domaćina nazočne je pozdravio Dalibor Milan, gradonačelnik Metkovića, grada koji je istaknut kao pozitivan primjer i prema prirodnom prirastu i prema demografskim mjerama.

„Dubrovačko-neretvanska županija prema podacima iz 2011 i procjenama iz 2020. relativno dobro stoji demografski iako je nam ne idu u prilog starosna dob stanovništva i smanjeni prirodni prirast na nekim područjima županije. Demografija je svima važna no, na ovim rubnim područjima značaj je još veći s obzirom da je uz gospodarski značaj, naglasak i na obrani teritorija. Prema studiji koju smo radili u Dubrovačko-neretvanskoj županiji otvorile su se jasne upute jedinicama lokalne samouprave i većina njih je uvela mjere za poboljšavanje demografske slike. No, za dobru demografsku sliku nužna je ukupna kvaliteta života na nekom području i smatram da naša županija na tom području radi uspješno“ – rekao je i župan Nikola Dobroslavić i zahvalio Vladi RH na potpori u realizaciji svih projekata. „Među njima su najvidljiviji posljednji primjeri spašavanja radnih mjesta i pomoć pri zapošljavanju u COVID krizi, ali i prometno povezivanje juga Hrvatske Pelješkim mostom nakon kojeg nastavljamo s gradnjom autoceste do Dubrovnika i brzih cesta. Sve su to preduvjeti koji uz spomenute mjere JLS-a mogu rezultirati uspješnom demografskom slikom revitalizacijom svih područja“ – zaključio je župan Dobroslavić.

„U Dubrovačko neretvanskoj županiji ima primjera s pozitivnim prirodnim prirastom poput Župe dubrovačke, Konavala i Metkovića, a ovakve konferencije su mjesta na kojima ističemo primjere dobre prakse kako bismo kroz razmjenu iskustava preslikali takvu situaciju i na one manje pozitivne sredine. Hrvatska je raznolika i svaka jedinica lokalne samouprave ima svoje specifičnosti pa prema tim zahtjevima i kreiramo mjere. Ovakve konferencije su mjesta na kojima ne govorimo samo o brojkama i statističkim podacima koji su vezani uz prirodni prirast, već i za tržište rada“ – istaknula je državna tajnica u Središnjem uredu za demografiju i mlade Željka Josić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Tijekom izlaganja sudionika konferencije i panel rasprava otvorene su brojne zanimljive teme od perspektive revitalizacije stanovništva Dubrovačko-neretvanske županije, preko tekućih i budućih demografskih procesa do ulaganja Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade i ostalih tijela državne uprave u području predškolskog odgoja i obrazovanja u Dubrovačko neretvanskoj županiji.

ADVENT U METKOVIĆU

Dišpet Caffe&Rest poziva na blagdansku čaroliju, u ‘Božićni grad’!

Objavljeno prije

Centar ovog Adventa će zasigurno biti ‘Božićni grad‘, blagdanska čarolija koju je svojim posjetiteljima pripremio Dišpet Caffe & Rest.

Uz provjereno dobar štimung, za koji je ovog Adventa zadužen Zlatko Volarević – Dilajla, te još bolju spizu, pa kuhano vino i kuhani gin, te pokoju fritulicu… te bomba specijalitet ‘Sarma To Go‘, jel da, već vam rastu zazubice a još nismo spomenuli ni kobasice te pregršt zimskih delicija… vrhunski riblji i mesni meni… sve to sa sa zadovoljstvom ovog Adventa najavljuje Dišpet Caffe & Rest u svom ‘Božićnom gradu’.

Božićni grad sa radom starta danas, 4. prosinca, a domaćini pozivaju da nazdravimo uz dobru kapljicu i muziku uživo, da s veseljem zakoračimo u ovo čarobno predbožićno vrijeme.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Rezervirajte na vrijeme svoj, božićni domjenak, il’ organizirajte obiteljska druženja, rođendane, krstitke… za sve informacije na raspolaganju vam je ljubazno osoblje na boj mobitela +385 91 605 49 35. Pretvorimo ovo blagdansko vrijeme u čaroliju ‘Božićnog grada’ u Dišpet Caffe & Rest.

Ovaj vikend smo za Vas pripremili zanimljive menie po promo cijenama..

RIBLJI MENI 120,00 kn

  • Salata od hobotnice
  • Odrezak tune s blitvom
  • Desert
  • Časa vina po izboru 🥂🍷

MESNI MENI 110,00 kn

  • Pršut, sir
  • Punjena vješalica s prilogom
  • Desret
  • Časa vina po izboru 🥂🍷

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije