Ostanimo u kontaktu

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U dolini Neretve predstavljena važnost ekološke poljoprivrede uz primjere OPG-ova s tog područja

Objavljeno prije

Razvoj nove ekološki prihvatljive poljoprivrede bila je tema radionice koja je održana u Opuzenu u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije.

Radionica je okupila poljoprivrednike i proizvođače iz doline Neretve, pilot područja projekta GECO2 čiji cilj je borba protiv klimatskih promjena kroz uspostavu ekološke poljoprivredne prakse.

Upravo je o problemima s kojima se susreću poljoprivrednici s ovog područja, govorila zamjenica župana Žaklina Marević, spomenuvši prodor slane vode u nasade koji se pokušavaju riješiti kroz projekte koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA.

”Iznimno je bitno da se što više okrenemo ekološkoj proizvodnji, kako bismo suzbili negativne posljedice klimatskih promjena koje nam prijete. Upravo Dolina Neretve predstavlja sjedište poljoprivrede u županiji i uz turizam ima važnu gospodarsku ulogu na kojoj temeljimo naš razvoj”, istaknula je zamjenica Marević još jednom pozvavši nazočne poljoprivrednike i poduzetnike da se okrenu ekološkoj proizvodnji.

Radionicu s temama ”Ekološki sustavi i povezanost s poljoprivredom”, te ”Pametne poljoprivredne prakse, s naglaskom na ekološki uzgoj i njihova povezanost s projektnim ciljevima”’ vodila je certificirana predavačica Ana Marušić Lisac iz Poduzetničkog centra Biotechnicon d.o.o. Nazočne je upoznala s obvezama i zahtjevima, kao i europskim direktivama i odredbama čiji je cilj uspostaviti održivu konkurentnost kako bi se postigao gospodarski održiv sektor proizvodnje hrane te održivo gospodarenje prirodnim resursima EU u kojem je ekološka proizvodnja prepoznata kao ključan element.

U ovom se programskom razdoblju pridaje još veći značaj okolišu i utjecaju poljoprivrede na okoliš, a u sklopu Programa ruralnog razvoja potpora se daje ekološkim proizvođačima koji tek ulaze u sustav ekološke proizvodnje kao i onima koji nastavljaju ovaj vid proizvodnje.

U Dolini Neretve, koja ne koristi dovoljno potencijale koje ima, primjere dobre prakse predstavili su OPG Tomo Ostojić koji smokvu prerađuje prema standardima moderne poljoprivredne proizvodnje uz zadržavanje standarda najviše kvalitete, te OPG Klaudija Krstičević koja je svoje nasade mandarina još prije par godina krenula obrađivati na ekološki način pa od mandarina pravi ekološke marmelade, namaze i sokove.  Dvoje proizvođača pokazalo je pozitivne aspekte ekološke poljoprivrede koja je prvi korak ka smanjenju stakleničkih plinova i borbi protiv klimatskih promjena.

Radionica iz ekološke poljoprivrede organizirana je u sklopu projekta GECO2 kojeg je okupljenima predstavio voditelj projekta Čedo Vučković.

Dubrovačko-neretvanska županija sudjeluje kao partner u EU projektu koji se pridružuje međunarodnoj borbi protiv klimatskih promjena, a broji sedam projektnih partnera iz Italije i Hrvatske. Kao lokacija za realizaciju pilot aktivnosti odabrana je dolina Neretve, a prva mjerenja CO2 iz tla predviđena su u 2020. godini. Projekt se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420,353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.832,00 kuna.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Devet novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Objavljeno prije

Prema posljednjim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupna brojka zaraženih je 59, tj. 9 potvrđenih slučajeva više u odnosu na posljednju objavu Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Hospitalizirano je 15 pozitivnih pacijenata. Tijekom dana očekuje se transport 2 pozitivna pacijenta u respiratorni centar KBC-a Split te u Kliniku za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Riječ je o pacijentici kojoj se tijekom noći pogoršalo stanje te je intubirana i stavljena na respirator, a sukladno unaprijed zadanom protokolu bit će transportirana u Split.

Što se tiče drugog pacijenta, njegovo opće stanje je dobro, ali je riječ o pacijentu koji je ranije bio na operaciji transplatacije bubrega te će stoga iz predostrožnosti biti prebačen u Zagreb.

Tri pacijenta su još ranije prebačena u respiratorni centar KBC-a Split i njihovo stanje je teško, ali i dalje stabilno. Izliječene su dvije osobe.

Ukupno je poslano 466 uzorka na analizu. Tijekom jučerašnjeg dana na analizu je poslano 65 uzoraka, trenutno se čekaju rezultati za 1 uzorak. Na kućnom liječenju u izolaciji je 39 osoba pozitivnih na COVID-19.

U posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije, a od početka pandemije ukupno je utvrđeno 17 slučajeva kršenja mjere samoizolacije.

Prema podacima lučkih uprava nije bilo uplovljavanja velikih brodova sa stranim putnicima.

U Zračnoj luci Dubrovnik i dalje radi samo nužno osoblje.

Nastavno na upite medija, Stožer za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije obaviještava javnost kako je jednom od djelatnika iz Doma za starije osobe Domus Christi utvrđen kontakt sa zaraženom osobom kojoj je 1. travnja potvrđena COVID-19 infekcija. Djelatnik se trenutno nalazi u samoizolaciji, a zadnji radni dan bio mu je 28.3. Djelatnik Doma je 29.3. bio slobodan, a nije radio ni 30. i 31. 3. Od 1.4. je u samoizolaciji po uputama epidemiologa i nema simptome. Ravnateljica Doma je o situaciji obaviještena s njegove strane i sa strane epidemiologa.

Sve mjere predostrožnosti su poduzete, a osim svakodnevne dezinfekcije, ovlaštena tvrtka radila je dezinfekciju Doma za starije osobe već 3 puta. Temperatura korisnika i djelatnika mjeri se tri puta dnevno. Svo osoblje, sukladno uputama, već duže vrijeme radi s maskom i rukavicama.

Nitko od djelatnika Doma nije razvio simptome bolesti, a posebna pozornost obraća se na svakog korisnika.

S današnjim danom Studentski dom spreman je za prijem pacijenata i funkcionira kao izdvojeni stacionar OB Dubrovnik.

U karanteni su i dalje dvije osobe.

Podsjećamo kako su Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo osigurali telefonsku liniju za sve kojima u ovoj situaciji treba psihološka pomoć. Kontakt telefon za našu županiju je 091 544 44 33.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije