Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U dolini Neretve predstavljena važnost ekološke poljoprivrede uz primjere OPG-ova s tog područja

Objavljeno prije

Razvoj nove ekološki prihvatljive poljoprivrede bila je tema radionice koja je održana u Opuzenu u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije.

Radionica je okupila poljoprivrednike i proizvođače iz doline Neretve, pilot područja projekta GECO2 čiji cilj je borba protiv klimatskih promjena kroz uspostavu ekološke poljoprivredne prakse.

Sveznalica 7400xXpx

Upravo je o problemima s kojima se susreću poljoprivrednici s ovog područja, govorila zamjenica župana Žaklina Marević, spomenuvši prodor slane vode u nasade koji se pokušavaju riješiti kroz projekte koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA.

”Iznimno je bitno da se što više okrenemo ekološkoj proizvodnji, kako bismo suzbili negativne posljedice klimatskih promjena koje nam prijete. Upravo Dolina Neretve predstavlja sjedište poljoprivrede u županiji i uz turizam ima važnu gospodarsku ulogu na kojoj temeljimo naš razvoj”, istaknula je zamjenica Marević još jednom pozvavši nazočne poljoprivrednike i poduzetnike da se okrenu ekološkoj proizvodnji.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Radionicu s temama ”Ekološki sustavi i povezanost s poljoprivredom”, te ”Pametne poljoprivredne prakse, s naglaskom na ekološki uzgoj i njihova povezanost s projektnim ciljevima”’ vodila je certificirana predavačica Ana Marušić Lisac iz Poduzetničkog centra Biotechnicon d.o.o. Nazočne je upoznala s obvezama i zahtjevima, kao i europskim direktivama i odredbama čiji je cilj uspostaviti održivu konkurentnost kako bi se postigao gospodarski održiv sektor proizvodnje hrane te održivo gospodarenje prirodnim resursima EU u kojem je ekološka proizvodnja prepoznata kao ključan element.

U ovom se programskom razdoblju pridaje još veći značaj okolišu i utjecaju poljoprivrede na okoliš, a u sklopu Programa ruralnog razvoja potpora se daje ekološkim proizvođačima koji tek ulaze u sustav ekološke proizvodnje kao i onima koji nastavljaju ovaj vid proizvodnje.

U Dolini Neretve, koja ne koristi dovoljno potencijale koje ima, primjere dobre prakse predstavili su OPG Tomo Ostojić koji smokvu prerađuje prema standardima moderne poljoprivredne proizvodnje uz zadržavanje standarda najviše kvalitete, te OPG Klaudija Krstičević koja je svoje nasade mandarina još prije par godina krenula obrađivati na ekološki način pa od mandarina pravi ekološke marmelade, namaze i sokove.  Dvoje proizvođača pokazalo je pozitivne aspekte ekološke poljoprivrede koja je prvi korak ka smanjenju stakleničkih plinova i borbi protiv klimatskih promjena.

Radionica iz ekološke poljoprivrede organizirana je u sklopu projekta GECO2 kojeg je okupljenima predstavio voditelj projekta Čedo Vučković.

Dubrovačko-neretvanska županija sudjeluje kao partner u EU projektu koji se pridružuje međunarodnoj borbi protiv klimatskih promjena, a broji sedam projektnih partnera iz Italije i Hrvatske. Kao lokacija za realizaciju pilot aktivnosti odabrana je dolina Neretve, a prva mjerenja CO2 iz tla predviđena su u 2020. godini. Projekt se realizira u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska 2014-2020. Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.420,353,00 kuna, dok je proračun Dubrovačko-neretvanske županije 2.063.832,00 kuna.

REGIONALNA AGENCIJA DUNEA

Na znanstveno-stručnom skupu u Stonu predstavljen projekt EUROPE DIRECT DNŽ

Objavljeno prije

U tvrđavi Kaštio u Stonu, u srijedu 7. prosinca održan je znanstveno-stručni skup na temu otpada u moru i reciklaže otpadnog materijala nastalog iz proizvodnje kamenica i dagnji na kojem je osim stručnih predavanja bio izložen i info štand projekta EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA uz pridružene partnere, Srednju poljoprivrednu i tehničku školu u Opuzenu i udrugu ESN Dubrovnik.

Nakon pozdravne riječi organizatora, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te načelnika Općine Ston, uslijedila su predavanja na temu prirodnih vrijednosti Malostonskog zaljeva, morskog otpada-globalnog ekološkog problema, mikroplastike u školjkašima te tri DUNEA-ina projekta koji rade na razvoju inovativnih rješenja za problem otpada u moru. Stručna predavanja održali su:  Ivana Golec iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, dr.sc. Pero Tutman iz Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo, doc. dr. sc. Zvjezdana Popović Perković sa Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu te Iva Pozniak iz Regionalne agencije DUNEA.

Sveznalica 7400xXpx

Predstavnice centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije na izloženom info štandu predstavile su zainteresiranim sudionicima zadaće i aktivnosti koje provodi centar, kao i načine informiranja o vijestima iz EU, aktualnim natječajima te europskim projektima koji se provode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tom prilikom su na štandu podijeljeni promotivni pokloni centra EUROPE DIRECT DNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije