Ostanimo u kontaktu

CRVENI KRIŽ METKOVIĆ

U današnjoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi prikupljena 41 doza

Objavljeno prije

UDRUGA VETERANA 4. GBR

Svečano obilježavanje Dana dubrovačkih branitelja

Objavljeno prije

Dana 6. prosinca 1991. izveden je najžešći neprijateljski napad s kopna mora i zraka na neokupirani  uži dio grada Dubrovnika.

Malobrojni branitelji odbili su neprijateljski napad, a najveće borbe vodile su se na Srđu oko tvrđave Imperijal i u Sustjepanu. Taj dan izabran je za Dan dubrovačkih branitelja koji se ove godine obilježava osmodnevnim aktivnostima. Na svečanostima obilježavanja jučer i danas sudjelovalo je izaslanstvo Udruge veterana 4. gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije.

U četvrtak, 5. prosinca održan je Križni put padinama Srđa do tvrđave Imperijal na kojem su sudjelovali branitelji, pripadnici HV-a i MUP-a i ostali građani. U studenom 1991. godine četiri pripadnika 4. gardijske brigade svoje živote položili su na Oltar Domovine kod utvrde Strinćjera. Kod spomen obilježja na mjestu pogibije veterani 4. gbr zapalili su svijeće.

U petak 6. prosinca najviša državna i vojna izaslanstva, brojne udruge branitelja i ostali položili su vijence i zapalili svijeće na groblju Boninovo i kod križa na vrhu Srđa. Malom svečanošću poslijepodne je svečano imenovana ulica generala Janka Bobetka, ratnog zapovjednika Južnog bojišta tijekom oslobađanja dubrovačkog primorja i deblokade grada 1992. godine. Na groblju u Sustjepanu održan je spomen na četvoricu poginulih branitelja Sustjepana, među kojima su dvojica pripadnika 4. gardijske brigade stradalih 6. prosinca 1991. Izaslanstvo udruge veterana 4. gbr kod spomen obilježja zapalilo je svijeće.

U obrani Dubrovnika u listopadu 1991. sudjelovao je i jedan vod gardista iz A satnije ZNG Metković kojom prilikom je ranjen i zarobljen pripadnik Zoran Kaleb.

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije