Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ZA ILI PROTIV

Treba legalizirati uzgoj marihuane – Beljakova ideja kao idealna za OPG-ove u dolini Neretve?

Objavljeno prije

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Zapuštena dalmatinska polja idealna su za uzgoj marihuane – potvrdio nam je to i sam Krešo Beljak (HSS), koji je za saborskom govornicom ustvrdio da bi mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) trebala saditi marihuanu, što su mnogi protumačili kao jedan u nizu igrokaza kojih smo se posljednjih dana nagledali u Saboru.

Sveznalica 7400xXpx

Beljak je, podsjetimo, pitao nadležne u Vladi jesu li razmišljali da se proširi popis djelatnosti kojima se OPG-ovi mogu baviti, odnosno da legaliziraju uzgoj marihuane. Pojasnio je kako govori o uzgoju za osobne potrebe, prije svega o medicinskom korištenju marihuane, te dodao kako bi “isto tako trebalo razmisliti da se dopusti korištenje kako bi se opustila ova nevjerojatno apatična atmosfera u koju su Hrvatsku doveli vladajući”.

Istinski uvjeren

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ipak, nije riječ o „patki“ za privlačenje medijske pozornost, nego o službeno izrečenom stavu prvog čovjeka „seljaka“ iza kojega i dalje stoji. Beljak je istinski uvjeren da bi se sadnjom marihuane spasila mala poljoprivredna gospodarstva, revitalizirala hrvatska poljoprivreda i potaknuo turizam.

– Moje je mišljenje, kao i većine stručnjaka, da marihuana nije nimalo veće zlo od alkohola ili cigareta. S druge strane, najstrože bih kažnjavao dilere teških droga kokaina i heorina i kemijskih droga koje upropaštavaju mlade i koje ne treba stavljati u isti koš s nečim što raste iz zemlje, a to je marihuana – kazao nam je Beljak.

– Legalizacija marihuane pridonijela bi ne samo jačanju turizma, jer bi nam sezona kao i u Amsterdamu trajala dvanaest mjeseci, nego i poljoprivrede – kazao je Beljak.

Tako bi se, po njegovu mišljenju, otvorila jedna nova industrijska grana proizvodnje ulja od kanabisa za medicinske svrhe, koje se danas kupuje na crnom tržištu, gdje je skupo i upitne je kvalitete. Procvala bi poljoprivreda kroz uzgoj indijske, ali i industrijske konoplje. Mogla bi se osnovati industrija ulja od kanabisa, a država bi ubrala milijarde kuna poreza – predlaže Beljak.

Prirodni uvjeti

– Naša polja sigurno ne bi bila zapuštena kao sada. Mislim da bi se tako Hrvatska približila modernim civilizacijskim dosezima, a naši OPG-ovi bi sigurno pokazali zanimanje za uzgoj. Posebno u područjima gdje postoje prirodni uvjeti za rast marihuane, poput doline Neretve. Otiđite u Hercegovinu, s druge strane granice, u Hutovo blato, i vidjet ćete koliko se tamo uzgaja marihuane u prirodnim staništima, ne u staklenicima, a da ne govorimo o Albaniji, kaže Beljak, koji naglašava da je ulje kanabisa na ilegalnom tržištu preskupo i da od toga država nema baš nikakve koristi.

Hrvatska je 2012. godine legalizirala sadnju industrijske konoplje koja se intenzivno uzgajala za vrijeme bivše Jugoslavije.

U svijetu danas postoji više od 20 tisuća proizvoda od konoplje, koja se koristi u prehrani, građevinarstvu, tekstilnoj industriji. Tako sadnja industrijske konoplje nedvojbeno ima bolju perspektivu od sijanja kukuruza ili pšenice, što su već prepoznala neka obiteljska poljoprivredna gospodarstva u Slavoniji i Međimurju.

Glas za

S ovakvim stavom Kreše Beljaka slažu se u OPG-u ‘Jelčić’, koji se nedaleko od Metkovića bavi proizvodnjom aronije.

– Treba legalizirati uzgoj marihuane. Hoće li to biti u medicinske svrhe ili neke druge svrhe, odluka je na korisnicima. Marihuana se ionako ilegalno sadi, a kad je već tako, zašto država ne bih to iskoristila i uzimala trošarine i ostale namete – smatraju u OPG-u ‘Jelčić’, koji ističu da prije svega treba izjednačiti davanja i prava svih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj.

Jer ne može netko tko je otvorio OPG 2017. godine plaćati doprinose, a netko tko je otvorio 2007. godine ne treba plaćati ništa. Naime, svi novi zakoni terete samo novootvorene OPG-ove. Na stare OPG-ove novi zakoni nemaju utjecaja, što je dosta tragikomično – poručuju iz OPG-a ‘Jelčić’ i nadaju se da će se saborski zastupnici pozabaviti i s ovim pitanjima.

Glas protiv

Za Franu Ivkovića, poznatog proizvođača jabuka, izjave Kreše Beljaka su u najmanju ruku neozbiljne.

– To je čista ludost – rezolutan je Ivković, koji pak naglašava da se Beljak ne bavi poljoprivredom niti ima pojma o njoj, premda je na čelu Hrvatske seljačke stranke.
– Eventualna sadnja marihuane trebala bi biti pod kontrolom da se ne bi zlorabila jer ne može svaki OPG saditi marihuanu kako mu padne na pamet. Ako svaki OPG bude proizvodio marihuanu, to je smiješno, pa nama ne treba toliko te marihuane.

Bolje je da idemo u podizanje novih vinograda i voćnjaka. Vidite što se događa s našim voćem… nemamo voća ni za svoje potrebe, sve uvozimo. I onda bismo mi sadili marihuanu. Tako su u Hrvatsku donijeli kalifornijske gliste pa su samo zaradili oni koji su proizvodili matična jata. Kod nas se samo diže neka hlabuka – rezolutan je Ivković.

– Kada bi se i legalizirala sadnja marihuane, struka mora voditi glavnu riječ. A to nikako nije gospodin Beljak sa svojim izjavama i ispadima u Saboru – zaključuje Ivković.

Piše: S.S./Slobodnadalmacija.hr

REGIONALNA AGENCIJA DUNEA

Na znanstveno-stručnom skupu u Stonu predstavljen projekt EUROPE DIRECT DNŽ

Objavljeno prije

U tvrđavi Kaštio u Stonu, u srijedu 7. prosinca održan je znanstveno-stručni skup na temu otpada u moru i reciklaže otpadnog materijala nastalog iz proizvodnje kamenica i dagnji na kojem je osim stručnih predavanja bio izložen i info štand projekta EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA uz pridružene partnere, Srednju poljoprivrednu i tehničku školu u Opuzenu i udrugu ESN Dubrovnik.

Nakon pozdravne riječi organizatora, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te načelnika Općine Ston, uslijedila su predavanja na temu prirodnih vrijednosti Malostonskog zaljeva, morskog otpada-globalnog ekološkog problema, mikroplastike u školjkašima te tri DUNEA-ina projekta koji rade na razvoju inovativnih rješenja za problem otpada u moru. Stručna predavanja održali su:  Ivana Golec iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, dr.sc. Pero Tutman iz Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo, doc. dr. sc. Zvjezdana Popović Perković sa Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu te Iva Pozniak iz Regionalne agencije DUNEA.

Sveznalica 7400xXpx

Predstavnice centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije na izloženom info štandu predstavile su zainteresiranim sudionicima zadaće i aktivnosti koje provodi centar, kao i načine informiranja o vijestima iz EU, aktualnim natječajima te europskim projektima koji se provode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tom prilikom su na štandu podijeljeni promotivni pokloni centra EUROPE DIRECT DNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije