Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px
TASLAK 1200xXXX

NE ZA TE

Sveneretvanski prosvjed protiv izgradnje termolektrane na ugljen

Objavljeno prije

bozo-petrov

Prenosimo priopćenje gradonačelnika Metkovića, Bože Petrova, u kojem poziva sve Metkovke i Metkovce, kao i sve Neretvanke i Neretvane da se pridruže Sveneretvanskom prosvjedu protiv izgradnje termolektrane na ugljen u Pločama. Priopćenje prenosimo u cijelosti…

Poštovane sugrađanke i sugrađani, poštovane Neretvanke i Neretvani, poštovani susjedi neretvanskih gradova i općina, u subotu, 17. svibnja građanske inicijative „Pravo na zdrav život“ iz Ploča i „Spasimo dolinu Neretve“ iz Metkovića organiziraju Sveneretvanski prosvjed koji će u 19 sati započeti u Pločama pred crkvom Kraljice Neba i Zemlje. Prosvjedovat će se protiv zamisli da se u Pločama, tik uz najvrjedniju europsku deltu, gradi ogromna termoelektrana na ugljen.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

U javnosti se stalno provlači teza da Hrvatska treba biti energetski neovisna. Hoće li joj tu neovisnost donijeti izgradnja TE Ploče na ugljen?! Tvrdim da neće jer se ne radi o projektu Republike Hrvatske, nego o projektu nepoznata privatnog kapitala koji u našoj, još uvijek zelenoj, dolini želi nasaditi postrojenje koje će zauvijek promijeniti njezinu sliku, kako krajobraznu tako i ekološku. Jedini motiv investitora je profit, a priče o energetskoj neovisnosti Hrvatske služe samo za podilaženje našemu ionako poljuljanu nacionalnom ponosu.

Neće ta termoelektrana preporoditi dolinu Neretve niti će joj osigurati toliko željenih radnih mjesta da bi se zaustavilo iseljavanje naše mladosti. Zamislite samo što bi se sve s milijardu i dvjesto milijuna eura, koliko bi stajala gradnja TE, moglo pokrenuti u dolini Neretve!? Stotine malih projekata vrijednih desetak milijuna eura sigurno bi od naše doline napravile čudo. Ali, ne, njih ne zanimate vi. Zanima ih samo profit koji će ostvarivati na račun našega zdravlja i na štetu zdravlja naših potomaka.

GALA HOME 740px

Uzimajući u obzir argumente nekih stručnjaka da su takve termoelektrane danas kudikamo ekološki prihvatljivije od nekadašnjih, ne mogu ostati gluh na upozorenja drugih stručnjaka da ne postoje termoelektrane na ugljen koje u atmosferu ispuštaju samo bezazlenu vodenu paricu. Postoje toliko sitne čestice koje prolaze sve najsuvremenije filtre i koje bi sljedeća četiri desetljeća udisali svi Neretvani i stanovnici okolnih područja Pelješca, Makarskoga primorja, Hvara, Korčule i susjedne Hercegovine.

Stoga vas pozivam da se u subotu pridružite prosvjednicima u Pločama da bismo obranili našu jedinu dolinu Neretve koju smo izabrali za život sebi, a nadam se i svojoj djeci.

Pozivam i sve političke stranke u gradu Metkoviću i dolini Neretve da budu odgovorne prema svojemu članstvu te da se javno očituju o potencijalnoj ugrozbi koju dolini Neretve donosi izgradnja termoelektrane na ugljen u Pločama i pozovu svoje članstvo na Sveneretvanski prosvjed na kojemu ćemo tomu projektu zajedno reći konačno NE!

 

 gradonačelnik Metkovića
Božo Petrov

Nastavi čitati

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

GALA HOME 740px

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije