Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
ICE PRO 1200
GAZ Benz 1200x400px
PIVAC 1200×300
PIVAC 2 1200×300

SVEČANO OTVOREN EUROPE DIRECT KORČULA

DUNEA na Korčuli predstavila projekte zelene i digitalne tranzicije

Objavljeno prije

Dana 11.11.2022. otvoren je centar EUROPE DIRECT Korčula, kojeg vodi Lokalna akcijska grupa LAG 5 uz partnere Korčulansku razvojnu agenciju KORA i Grad Korčulu. Riječ je o drugom takvom centru u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a prvom na otoku u Hrvatskoj. Novootvoreni centar će uz već postojeći centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, kojeg vodi i njime upravlja Regionalna agencija DUNEA, raditi na aktivnoj promociji i približavanju  europskih vrijednosti, politika i prioriteta građanima na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Svečanom otvaranju centra prisustvovali su voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev uz svoje suradnike, gradonačelnica Grada Korčule Nika Silić Maroević, voditeljica EUROPE DIRECT Korčula Katarina Slejko, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić uz zamjenika Brunu Bebića te voditeljicu EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije Antoniju Odak.

Voditelj predstavništva Europske komisije, Ognian Zlatev, izrazio je zadovoljstvo otvaranjem prvog centra EUROPE DIRECT na otoku te poručio kako ruralna i otočna područja trebaju još snažniji glas u Europi, a dobar korak u tom smjeru je i širenje EUROPE DIRECT mreže na Korčulu. U ime Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA, ravnateljica Melanija Milić čestitala je kolegama na otvorenju jednog ovakvog centra kojim se dodatno prepoznaje vrijednost hrvatskih otoka. Okupljenima je ukratko predstavila centar EUROPE DIRECT DNŽ koji aktivno djeluje od svibnja prošle godine, a u kojem su uz Regionalnu agenciju DUNEA-u, pridruženi partneri Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu te udruga ESN Dubrovnik.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Tom prilikom, predstavnici DUNEA-e, Antonija Odak i Bruno Bebić, predstavili su EU projekte koji se provode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a koji doprinose ostvarenju ambicioznih ciljeva Europskog zelenog plana i digitalne tranzicije.

Predstavljeni znanstveni projekt SeaClear (HORIZON 2020) bavi se razvojem inovativne tehnologije prikupljanja otpada u moru. Projektom se planira razvoj prvog sustava bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca. Lokacije na kojima će se testirati ova inovativna tehnologija u našoj županiji su područje otoka Lokruma i Malostonskog zaljeva. Regionalna agencija DUNEA u ulozi krajnjeg korisnika, koordinira aktivnosti na dvije navedene pilot lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U razvijanju ovog novog i uistinu atraktivnog rješenja za problem otpada u moru, djeluju stručnjaci sa Sveučilišta u Dubrovniku, točnije Odjel za elektrotehniku i računarstvo koji su i doveli ovako značajan projekt na naše područje, zajedno s Odjelom za primijenjenu ekologiju i Odjelom za ekonomiju, što daje interdisciplinarni pristup za kreiranje ovog inovativnog rješenja.

RENT-A-CAR M 740

Strateški projekt MARLESS (INTERREG Italija-Hrvatska 2014. – 2020), također se bavi problemom otpada u Jadranskom moru. Među mnogobrojnim aktivnostima, radi se na praćenju količine otpada u moru, podizanju svijesti građana, pilot aktivnostima inovativnih rješenja kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično integralno upravljanje s ciljem smanjenja količine otpada koji dospijeva u Jadransko more. DUNEA, kroz organizaciju brojnih događaja i aktivnosti, u projektu je usmjerena na podizanje razine svijesti o problematici otpada u moru i golemim rizicima koje ono donosi, dok Sveučilište u Dubrovniku radi na osmišljavanju robota koji identificira, prikuplja i razvrstava otpad s površine mora.

Projektom dRural predviđena je uspostava digitalnog tržišta usluga/proizvoda (‘platforme’), prvenstveno namijenjenog ruralnim područjima i njihovima zajednicama. Ovaj projekt, koji je uspješan primjer digitalne tranzicije, pored Dubrovačko-neretvanske županije obuhvaća pilot područja-regije u Španjolskoj (Extremadura), Nizozemskoj (Gelderland Midden), te u Švedskoj (Jämtland – Härjedalen). Također su predstavljeni aktualni javni pozivi ovog projekta za dodjelu potpora u svrhu animiranja trećih osoba za korištenje same platforme, kao i za razvoj inovativnih usluga na regionalnom tržištu.

Po završetku programa, delegacija Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u organizaciji Regionalne agencije DUNEA, posjetila je Muzej vina u Putnikovićima na Pelješcu koji se prostire se na više od 800 četvornih metara i sastoji se od tri zbirke – Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja.

ŽUPANIJSKA KOMORA DUBROVNIK

HGK – Rezultati poslovanja gospodarstva DNŽ za 2023. godinu

Objavljeno prije

Na 2. proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik raspravljalo se o rezultatima poslovanja poduzetnika Dubrovačko-neretvanske županije u 2023. godini, te poslovnim izazovima u narednim godinama.  Godišnje financijske izvještaje za 2023. godini ukupno je podnijelo 4.477 županijskih  trgovačkih društava što je njih 120 više nego godinu ranije. Pozitivan poslovni rezultat iskazalo je njih 66%.

Promatrano u globalu gospodarstvo je pozitivno poslovalo. Ostvarilo je 2,1 milijardu € ukupnog prihoda, dok su ukupni rashodi iznosili  1,9 milijardi €, zabilježeno je  233 milijuna € dobiti, te 63 milijuna € gubitka.

U konsolidiranom financijskom rezultatu trgovačka društva županije ostvarila su dobit u iznosu od 170 milijuna €. U odnosu na prethodnu godinu gubitak gospodarstva povećan je za 56%, dok je dobit razdoblja povećana za 29%. U konsolidiranim rezultatima sve djelatnosti, osim djelatnosti obrazovanja, su poslovale pozitivno.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Uspoređujući ostvarenu uspješnosti gospodarstva u 2023. godini  s onom iz 2019., prije covid krize, ukupni prihodi veći su za 22%, a rashodi za 20%, ostvarena dobit razdoblja veća je za 57%, gubitak razdoblja veći je za 50%. Uspoređujući 2023. godinu s 2019. konsolidirana dobit veća je za 60%, broj zaposlenih manji je za 6%,  nezaposlenost manja za 10%, prosječna mjesečna neto plaća veća je za 28%, dok je broj trgovačkih društava je veći za 3%.

Broj zaposlenih u trgovačkim društvima, u 2023. u odnosu na 2019. godinu, je bio 6% manji, što znači da je u ukupnom gospodarstvu Dubrovačko-neretvanske županije bilo zaposleno 1.400 zaposlenika manje nego u 2019. godini.

RENT-A-CAR M 740

U ukupnom prihodu najveće učešće ima djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 26%, s ostvarenim prihodom od 549 milijuna €, a zatim slijedi trgovina s 342 milijuna € (16%),  građevinarstvo s 314 milijuna € (15%), te prijevoz i skladištenje s 300 milijuna eura (14%).

Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanje hrane ostvarila je porast ukupnog prihoda u odnosu na prethodnu godinu za 21%. Najveći udio u ukupnom prihodu ove djelatnosti odnosi se na hotele i sličan smještaj 57% (312 milijuna €), a slijede ih  restorani i ostali objekti  za pripremu i usluživanje hrane s učešćem od 31% (170 milijuna €), te priprema i usluživanje pića 6% (33,6 milijuna €).

Dobit razdoblja iznosila je 233 milijun €, a najveću dobit ostvarila je djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanje hrane 76 milijuna €, što čini 32% od ukupne dobiti gospodarstva DNŽ. S 28 milijuna € dobiti prijevoz i skladištenje  zauzima 12% u ukupnoj županijskoj dobiti, a trgovina 11% sa iznosom od 26 milijuna €.

Trgovačka društva su u 2023. godini su zapošljavala 21.762 djelatnika, što je na razini prethodne godine. I dalje djelatnost pružanja smještaja  te  pripreme i usluživanja hrane zapošljava najveći udio svih zaposlenih u DNŽ 30% ili 6.519 djelatnika. Na kraju godine broj zaposlenih, u Dubrovačko neretvanskoj županiji, prema Zavodu za mirovinsko osiguranje, iznosio je 46.670, što je u odnosu na kraj 2022. godine, povećanje za 1.882 zaposlena (4%). Udio sezonske zaposlene radne snage je veći za 4% u odnosu na 2022., a u odnosu na 2019. godinu je veći za 2%.

Prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih u županijskim trgovačkim društvima u 2023. godini iznosila je 964 € što je rast od 17% u usporedbi s 2022. Najveća prosječna mjesečna neto plaća isplaćena je u djelatnosti prijevoz i skladištenje 1.157 €, a najniža u financijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja 648 €. U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme  i usluživanje hrane prosječna mjesečna neto plaća u 2023. iznosila je 1097 €, što je rast od 21% u usporedbi s 2022.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Bakin Kruh
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije