Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

SVEČANO OTVOREN EUROPE DIRECT KORČULA

DUNEA na Korčuli predstavila projekte zelene i digitalne tranzicije

Objavljeno prije

Dana 11.11.2022. otvoren je centar EUROPE DIRECT Korčula, kojeg vodi Lokalna akcijska grupa LAG 5 uz partnere Korčulansku razvojnu agenciju KORA i Grad Korčulu. Riječ je o drugom takvom centru u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a prvom na otoku u Hrvatskoj. Novootvoreni centar će uz već postojeći centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, kojeg vodi i njime upravlja Regionalna agencija DUNEA, raditi na aktivnoj promociji i približavanju  europskih vrijednosti, politika i prioriteta građanima na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Svečanom otvaranju centra prisustvovali su voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev uz svoje suradnike, gradonačelnica Grada Korčule Nika Silić Maroević, voditeljica EUROPE DIRECT Korčula Katarina Slejko, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić uz zamjenika Brunu Bebića te voditeljicu EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije Antoniju Odak.

Sveznalica 7400xXpx

Voditelj predstavništva Europske komisije, Ognian Zlatev, izrazio je zadovoljstvo otvaranjem prvog centra EUROPE DIRECT na otoku te poručio kako ruralna i otočna područja trebaju još snažniji glas u Europi, a dobar korak u tom smjeru je i širenje EUROPE DIRECT mreže na Korčulu. U ime Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA, ravnateljica Melanija Milić čestitala je kolegama na otvorenju jednog ovakvog centra kojim se dodatno prepoznaje vrijednost hrvatskih otoka. Okupljenima je ukratko predstavila centar EUROPE DIRECT DNŽ koji aktivno djeluje od svibnja prošle godine, a u kojem su uz Regionalnu agenciju DUNEA-u, pridruženi partneri Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu te udruga ESN Dubrovnik.

Tom prilikom, predstavnici DUNEA-e, Antonija Odak i Bruno Bebić, predstavili su EU projekte koji se provode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a koji doprinose ostvarenju ambicioznih ciljeva Europskog zelenog plana i digitalne tranzicije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Predstavljeni znanstveni projekt SeaClear (HORIZON 2020) bavi se razvojem inovativne tehnologije prikupljanja otpada u moru. Projektom se planira razvoj prvog sustava bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca. Lokacije na kojima će se testirati ova inovativna tehnologija u našoj županiji su područje otoka Lokruma i Malostonskog zaljeva. Regionalna agencija DUNEA u ulozi krajnjeg korisnika, koordinira aktivnosti na dvije navedene pilot lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U razvijanju ovog novog i uistinu atraktivnog rješenja za problem otpada u moru, djeluju stručnjaci sa Sveučilišta u Dubrovniku, točnije Odjel za elektrotehniku i računarstvo koji su i doveli ovako značajan projekt na naše područje, zajedno s Odjelom za primijenjenu ekologiju i Odjelom za ekonomiju, što daje interdisciplinarni pristup za kreiranje ovog inovativnog rješenja.

Strateški projekt MARLESS (INTERREG Italija-Hrvatska 2014. – 2020), također se bavi problemom otpada u Jadranskom moru. Među mnogobrojnim aktivnostima, radi se na praćenju količine otpada u moru, podizanju svijesti građana, pilot aktivnostima inovativnih rješenja kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično integralno upravljanje s ciljem smanjenja količine otpada koji dospijeva u Jadransko more. DUNEA, kroz organizaciju brojnih događaja i aktivnosti, u projektu je usmjerena na podizanje razine svijesti o problematici otpada u moru i golemim rizicima koje ono donosi, dok Sveučilište u Dubrovniku radi na osmišljavanju robota koji identificira, prikuplja i razvrstava otpad s površine mora.

Projektom dRural predviđena je uspostava digitalnog tržišta usluga/proizvoda (‘platforme’), prvenstveno namijenjenog ruralnim područjima i njihovima zajednicama. Ovaj projekt, koji je uspješan primjer digitalne tranzicije, pored Dubrovačko-neretvanske županije obuhvaća pilot područja-regije u Španjolskoj (Extremadura), Nizozemskoj (Gelderland Midden), te u Švedskoj (Jämtland – Härjedalen). Također su predstavljeni aktualni javni pozivi ovog projekta za dodjelu potpora u svrhu animiranja trećih osoba za korištenje same platforme, kao i za razvoj inovativnih usluga na regionalnom tržištu.

Po završetku programa, delegacija Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u organizaciji Regionalne agencije DUNEA, posjetila je Muzej vina u Putnikovićima na Pelješcu koji se prostire se na više od 800 četvornih metara i sastoji se od tri zbirke – Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja.

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije