Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

SVEČANO OTVOREN EUROPE DIRECT KORČULA

DUNEA na Korčuli predstavila projekte zelene i digitalne tranzicije

Objavljeno prije

Dana 11.11.2022. otvoren je centar EUROPE DIRECT Korčula, kojeg vodi Lokalna akcijska grupa LAG 5 uz partnere Korčulansku razvojnu agenciju KORA i Grad Korčulu. Riječ je o drugom takvom centru u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a prvom na otoku u Hrvatskoj. Novootvoreni centar će uz već postojeći centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije, kojeg vodi i njime upravlja Regionalna agencija DUNEA, raditi na aktivnoj promociji i približavanju  europskih vrijednosti, politika i prioriteta građanima na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Svečanom otvaranju centra prisustvovali su voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev uz svoje suradnike, gradonačelnica Grada Korčule Nika Silić Maroević, voditeljica EUROPE DIRECT Korčula Katarina Slejko, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA Melanija Milić uz zamjenika Brunu Bebića te voditeljicu EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije Antoniju Odak.

Voditelj predstavništva Europske komisije, Ognian Zlatev, izrazio je zadovoljstvo otvaranjem prvog centra EUROPE DIRECT na otoku te poručio kako ruralna i otočna područja trebaju još snažniji glas u Europi, a dobar korak u tom smjeru je i širenje EUROPE DIRECT mreže na Korčulu. U ime Dubrovačko-neretvanske županije i Regionalne agencije DUNEA, ravnateljica Melanija Milić čestitala je kolegama na otvorenju jednog ovakvog centra kojim se dodatno prepoznaje vrijednost hrvatskih otoka. Okupljenima je ukratko predstavila centar EUROPE DIRECT DNŽ koji aktivno djeluje od svibnja prošle godine, a u kojem su uz Regionalnu agenciju DUNEA-u, pridruženi partneri Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu te udruga ESN Dubrovnik.

Sveznalica 7400xXpx

Tom prilikom, predstavnici DUNEA-e, Antonija Odak i Bruno Bebić, predstavili su EU projekte koji se provode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a koji doprinose ostvarenju ambicioznih ciljeva Europskog zelenog plana i digitalne tranzicije.

Predstavljeni znanstveni projekt SeaClear (HORIZON 2020) bavi se razvojem inovativne tehnologije prikupljanja otpada u moru. Projektom se planira razvoj prvog sustava bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca. Lokacije na kojima će se testirati ova inovativna tehnologija u našoj županiji su područje otoka Lokruma i Malostonskog zaljeva. Regionalna agencija DUNEA u ulozi krajnjeg korisnika, koordinira aktivnosti na dvije navedene pilot lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U razvijanju ovog novog i uistinu atraktivnog rješenja za problem otpada u moru, djeluju stručnjaci sa Sveučilišta u Dubrovniku, točnije Odjel za elektrotehniku i računarstvo koji su i doveli ovako značajan projekt na naše područje, zajedno s Odjelom za primijenjenu ekologiju i Odjelom za ekonomiju, što daje interdisciplinarni pristup za kreiranje ovog inovativnog rješenja.

Strateški projekt MARLESS (INTERREG Italija-Hrvatska 2014. – 2020), također se bavi problemom otpada u Jadranskom moru. Među mnogobrojnim aktivnostima, radi se na praćenju količine otpada u moru, podizanju svijesti građana, pilot aktivnostima inovativnih rješenja kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično integralno upravljanje s ciljem smanjenja količine otpada koji dospijeva u Jadransko more. DUNEA, kroz organizaciju brojnih događaja i aktivnosti, u projektu je usmjerena na podizanje razine svijesti o problematici otpada u moru i golemim rizicima koje ono donosi, dok Sveučilište u Dubrovniku radi na osmišljavanju robota koji identificira, prikuplja i razvrstava otpad s površine mora.

Projektom dRural predviđena je uspostava digitalnog tržišta usluga/proizvoda (‘platforme’), prvenstveno namijenjenog ruralnim područjima i njihovima zajednicama. Ovaj projekt, koji je uspješan primjer digitalne tranzicije, pored Dubrovačko-neretvanske županije obuhvaća pilot područja-regije u Španjolskoj (Extremadura), Nizozemskoj (Gelderland Midden), te u Švedskoj (Jämtland – Härjedalen). Također su predstavljeni aktualni javni pozivi ovog projekta za dodjelu potpora u svrhu animiranja trećih osoba za korištenje same platforme, kao i za razvoj inovativnih usluga na regionalnom tržištu.

Po završetku programa, delegacija Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj u organizaciji Regionalne agencije DUNEA, posjetila je Muzej vina u Putnikovićima na Pelješcu koji se prostire se na više od 800 četvornih metara i sastoji se od tri zbirke – Doma vinarske tradicije, Povijesnog razvoja loze na ovim prostorima i Vina u tradiciji življenja.

NAŠE GORE LIST

Preminuo poznati splitski redatelj videospotova Žare Batinović

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Objavljeno prije

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Poznati splitski redatelj glazbenih spotova Žare Batinović preminuo je jutros u splitskom KBC-u, gdje se od sredine siječnja borio s koronom i upalom pluća, kako Vecernji.hr doznaje od izvora bliskog obitelji. Batinović je izgubio životnu bitku nakon što je skinut s respiratora, počeo je i komunicirati, a baš kad su svi mislili da će izvući, stigle su najgore vijesti.

Kao redatelj je snimio nekoliko stotina glazbenih spotova svim najvećim imenima u regiji poput Gibonnija, Bajage, Olivera, Lukyja, Daleke obale, TBF-a, Severine, Majki, Parnog Valjka i još mnogim drugima. Dobio je nagradu za najbolji spot u 21. stoljeću “Teške boje“.

S Batinovićem smo posljednji put razgovarali devet mjeseci nakon smrti voljenog Olivera, kada je završavao spot za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji je počeo raditi dok je pjevač još bio živ.

Sveznalica 7400xXpx

– Znate što je najzanimljvije? Ja Olivera nisam volija prije nego sam ga upoznao. Bio sam hodajući megafon koji je protiv njega govorija gdje god bi stigao. Ja sam tada bio nitko i ništa, a mislija sam da sam veličina jer sam snimija tri spota. Uvijek sam bio eksplozivna budala i radnja mi je išla brže od mozga. A zašto sam ga mrzija? Zato jer sam se tada družija s glazbenicima koji su očigledno bili ljubomorni na Olivera i blatili su ga iza leđa, a kad su bili s njim u društvu, onda je sve bilo divno i krasno – u svom stilu ispričao nam je Žare koji se s Oliverom konačno upoznao krajem 90-ih. Bila su to vremena kada su se glazbenici često družili, a njih dvojica počela su se susretati u istom društvu.

– Doveo sam ga ispred crkvice svetog Nikole, posjeo na skale, snimija prvu i drugu strofu i refren. Sve je bilo gotovo u 15 minuta. Vidim ja, Oliver me gleda onim svojim “japanskim očima” i šapće mi: “Ajde, priznaj da je skrivena kamera. Ne virujem da smo već gotovi.” Bio je šokiran da smo već gotovi. Tu me odmah zavolija jer svako naše snimanje ne bi trajalo duže – sa smiješkom je ispričao Batinović koje se prisjetio i kako mu se na promociji tog spota Oliverova supruga Vesna posebno zahvalila rekavši mu kako “njen Oliver više nema najgore spotove u zemlji”.

Za Olivera je napravio 15 spotova, dva dokumentarna filma i dvostruki DVD i to u periodu od šest godina – od 2000. do 2006.

– Prvi i jedini put kad sam nekog molija da mu snimim spot bilo je upravo za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji smo počeli i nismo završili. Zato na ovaj način i želim odati počast velikom umjetniku i konačno završiti taj spot – ispričao je Žare i dodao kako su mu Oliver i Bajaga jedina dva pjevača s ovih prostora s kojima je uživao raditi i koji su ga punili pozitivom, piše Vecernji.hr.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije