Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

SVETKOVINA SV. FRANJE, SUZAŠTITNIKA ŽUPE SV. ILIJE

Svečana proslava blagdana Sv. Franje Asiškoga, prigodom 40 godina izgradnje crkve na Kladi

Objavljeno prije

Foto: Župa Sv. Ilije proroka Metković

U utorak, 4. listopada na Kladi u Metkoviću je bilo svečano, proslavljena je svetkovina sv. Franje Asiškog, suzaštitnika Župe sv. Ilije proroka, a posebna prigoda je bila i proslava 40 godina izgradnje crkve na Kladi.

Jutarnja sv. misa slavljena je u crkvi sv. Ilije u 6:30 sati, a predvodio ju je fra Denis Šimunović, župnik. Središnje slavlje održalo se u crkvi sv. Franje na Kladi, a počelo je u 18:30 procesijom kroz crkveno dvorište sa svečevim kipom kojeg su nositelji na ulazu u crkvi tri puta zavrtjeli u znak blagoslova cijelog mjesta.

Nakon procesije u crkvi sv. Franje slavljena je sveta misa koju je predvodio mons. Ilija Janjić, kotorski biskup u miru, uz koncelebraciju don Davora Bilandžića, neretvanskog dekana, fra Denisa Šimunovića, župnika, svećenika koji su kao metkovski župnici i kapelani služili u ovoj crkvi, svećenici neretvanskog dekanata, te svećenici rodom iz Metkovića.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Pjevanje na sv. misi animirao je Veliki mještoviti župni zbor pod ravnanjem s. Mile Deak.

Na kraju misnog slavlja prigodom 40 godina od izgradnje i blagoslova crkve prisutne je vjernike pozdravio fra Denis, zahvalivši svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovogodišnjoj proslavi, ali isto tako i svima onima koji su od početka radili na crkvi i u crkvi. Svima je čestitao svetkovinu sv. Franje, osobito onima koji slave imendan i članovima franjevačke obitelji te pozvao sve nazočne na druženje uz hranu i piće koje su donijeli i pripremili samo župljani.

U procesiji su bile nošene i moći sv. Franje kojima su na kraju sv. mise vjernici iskazali poštovanje.

Ovogodišnjoj proslavi prethodila je trodnevnica.

Prvi dan trodnevnice predvodio je fra Josip Repeša, vrgorački župnik i dekan. Na kraju sv. mise održan je koncert duhovne glazbe.

Drugi dan trodnevnice predvodio je fra Denis Šimunović, župnik koji je na početku sv. mise blagoslovio novi barjak sv. Franje koji su u procesiji donijeli barjaktari iz crkve sv. Ilije. Na kraju sv. mise uslijedilo je iznenađenje kad su barjaktari crkvi poklonili i novu misnicu sv. Franje svima na veliko oduđevljenje. Nakon blagoslova svima nazočnima podijelili su magnete i privjeske sv. Franje i crkve.

Treći dan trodnevnice predvodio je fra Darijo Sinković, župni vikar. Za vrijeme sv. mise fra Denis, novi duhovni asistent frame, primio je 14 mladih, dok je samo jedna framašica dala svoja prva obećanja.

U nastavku pogledajte dio fotografija, a cjelovitu fotogaleriju pogledajte na stranici Župe sv. Ilije proroka. 

ULOGA RADNOG TERAPEUTA

Zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima ‘aktivnost → igra → vještina’

Objavljeno prije

Radna terapija je zdravstvena struka namijenjena djeci i odraslima čije su sposobnosti aktivnosti dnevnog života ugrožene ili umanjene zbog bolesti ili stanja u kojem se osoba nalazi.

Radna terapija pomaže djeci da postanu što samostalniji u životu, što uključuje razvijanje vještina potrebne za obavljanje aktivnosti, kao što su briga o sebi, igra, školske obaveze…

CILJ radne terapije je postići najveću moguću razinu samostalnog funkcioniranja osobe koji dovodi do osjećaja osobnog zadovoljstva i umanjenja oštećenja koji spriječava isti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Potičemo razvoj fine i grube motorike, grafomotorike, vizualne percepcije, kognitivnog razvoja, igre, socijalne i emocionalne vještine, vještine svakodnevnog života.

AKTIVNOST → IGRA → VJEŠTINA

Kroz aktivnosti smislene za pojedinca razvijamo, učimo i unapređuje vještine koje su mu potrebne da bi odrađivali samostalno aktivnosti koje su mu potrebne.

U radu sa djecom kroz IGRU postižemo najbolje uspjehe, jer ipak igra je glavni alat kod djece. Preko igre terapeut najčešće dolazi do željenog cilja. Ponekad se roditelji pitaju što to mi radimo kad se samo „ igramo“? Radimo najbolje i najviše za dijete u okruženju koje je njemu najprirodnije. Učenje se događa kada je dijete zadovoljno i sretno, kada su njegovi kognitivni procesi obojani hormonima sreće, tada će najbrže doći do učenja. To je misao vodilja našeg igranja i tek kad to postignemo i stvorimo odnos povjerenja možemo tu istu igru proširivati, zahtijevati od djeteta, nadograđivati, zaključivati i ići naprijed te na taj način proširivati učenje.

Tako, kod neke djece potrebno je uvježbavati aktivnosti samozbrinjavanja, pri čemu radni terapeut pomaže djeci i uči ih kako se obući, zavezati tenisice, prati zube, počešljati se, hraniti se i ostale aktivnosti koje dijete treba, jer zaista nekoj djeci to predstavlja veliki problem.

Kod aktivnosti produktivnosti terapeut pomaže djeci u predškolskim ili školskim obavezama, pomaže u pripremi za školu na području pažnje, koncentracije, radi na grafomotorici, hvatu. Pronalazi što bolji put da olakša djetetu školovanje, pa tako savjetuje i učitelje, tete i roditelje kako poboljšati rad sa djecom.

U aktivnostima slobodnog vremena terapeut sa djecom radi aktivnosti koje ono želi, a ne može ih u potpunosti ili nikako obavljati. Radni terapeut će naći načina kako da dijete bude zadovoljno i da uspješno odradi aktivnost koju želi.

Vaše dijete ili bližnji teže obavljaju aktivnosti dnevnog života, prisutna su određena odstupanja u razvoju s obzirom na kronološku dob, emocionalno su osjetljivija ili im jednostavno treba podrška i prijatelj, obratite se našem radnom terapeutu.

U želji da budemo što uspješniji u svom radu i da dijete i obitelj budu zadovoljni, konstantno se educiramo. Neke od završenih edukacija radnog terapeuta su: Neurofeedback terapija, learn to play, procjena djetetove igre chippa, terapeutska moć igre, izrada socijalnih priča, senzorna integracija-modul 1.

SANJA JURINOVIĆ bacc. therap. occup.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije