Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
GAZ Benz 1200x400px
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2

STOŽER ZA CIVILNU ZAŠTITU

Sve službe tijekom hladnog vala odradile odličan posao

Objavljeno prije

241117-stozer-civilne-zastite-22

Hladni val koji je prošli tjedan zahvatio Dubrovačko-neretvansku županiju zahvaljujući dobroj pripremi i vrhunskom poslu koji su odradile sve interventne službe prošao je uz minimalne probleme i zbog toga sam izuzetno zadovoljan, rekao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo.

Prema izvješću koje je podnio županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović, vatrogasci su spremno su dočekali ove vremenske neprilike.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Najzahtjevnije intervencije vatrogasnih snaga bile su na području doline Neretve, poluotoka Pelješca, otoka Korčule i Mljeta, te Konavala i sve te intervencije su, bez izuzetka, odrađene na najbolji mogući način. U Konavlima su s tri ralice uklanjali snijeg s prometnica i posipavali solju zbog poledice. Na otoku Mljetu vatrogasci su s jednom ralicom očistili sve ceste na otoku, kako državne, tako i nerazvrstane, te ručno posipali ceste solju, a izvršena su i tri izvlačenja vozila uslijed proklizavanja. U Stonu su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ston s jednom ralicom očistili sve ceste i posuli ih solju, a najviše intervencija na poluotoku Pelješcu, koje su ujedno bile i najzahtjevnije, odradili su vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kuna. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Dubrovačko primorje intervenirali su i u susjednoj Bosni i Hercegovini – navodi u izvješću Simović.

– U izvještajnom razdoblju od značajnijih intervencija ističemo dva požara na stambenim objektima u Stonu i u Metkoviću, te pomoć kod prometne nezgode do koje je došlo radi izlijetanja autobusa s ceste u Opuzenu. Vatrogasci su cijelo navedeno vrijeme bili u pripravnosti, za slučaj potrebe prijevoza drugih žurnih službi, posebice policije, do graničnih prijelaza – navodi se u izvješću.

Sveznalica 7400xXpx

Kako su izvijestili iz Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske tijekom hladnog vala dogodilo se pet prometnih nesreća povezanih s vremenskim neprilikama.

– U pet prometnih nesreća dvije su bile s ozlijeđenim osobama i tri s materijalnom štetom. Jedna osoba je zadobila teže tjelesne, a dvije lakše tjelesne povrede. Tri nesreće su se dogodile u (prošli) ponedjeljak, a dvije u srijedu. U prometnim nesrećama s ozlijeđenim osobama radilo se o slijetanju vozila s ceste i o udaru vozila u objekt na cesti. Okolnosti koje su uzrokovale prometne nesreće s ozlijeđenim osobama su bile brzina neprimjerena uvjetima na cesti. Nastradala su dva vozača od kojih je jedan zadobio teže, a jedan lakše ozljede kao i jedan putnik koji je zadobio lakše tjelesne ozljede. Nitko od sudionika nije bio pod utjecajem alkohola, u nesreći nije bilo mladih vozača, a svi sudionici u ovim nesrećama koristili su sigurnosni pojas – navodi se u izvješću PUDN.

Prema navodima predstavnika HGSS-a sa sjednice Stožera civilne zaštite DNŽ diljem županije bilo je nekoliko intervencija, dok su iz Opće bolnice Dubrovnik poručili kako su u odnosu na prošlu godinu imali osjetno manji broj zahvata zbog snijega i leda.

Iz Dubrovnik cesta su poručili kako su tijekom ove hladne fronte potrošili oko 300 tona soli na 1050 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta za koje skrbe.

– Od početka hladne fronte ceste diljem županije preventivno su posipane, a na predjelu Dubrovnika i okolice na terenu je stalno bilo od tri do pet ekipa. Zimski uvjeti na svim cestama proglašeni su u nekoliko navrata. Što se tiče Korčule i poluotoka Pelješca od prvog dana djelovalo se barem u dvije ekipe, a snježni nanosi zabilježeni su već u nedjelju na području od Kapetana prema Potomju, oko 6 cm snijega u Pelješkoj Župi. Sve je preventivno posuto. Već sljedeći dan na Pelješcu su djelovale tri ekipe, na Korčuli je zatvorena cesta na području Dubova, a zimski uvjeti proglašeni su na obje lokacije. Čišćenje i posipanje nastavljeno je u sljedećim danima, a posljednjeg dana hladne fronte (četvrtak, 1.ožujka ) zimski uvjeti su ukinuti u poslijepodnevnim satima.

Hladna fronta nije zaobišla niti Neretvu gdje se djelovalo s četiri odnosno pet ekipa, ovisno o danu. Zbog većih nanosa snijega na cestama nekoliko puta su proglašavani zimski uvjeti na cestama, a svakodnevno se vršilo čišćenje i posipanje. Zimski uvjeti na koncu su ukinuti u jutarnjim satima u četvrtak, 1. ožujka”, navodi u svom izvješću Stožeru za civilnu zaštitu Dubrovačko-neretvanske županije direktor Dubrovnik cesta Roberto Krile.

 

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Sveznalica 7400xXpx

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije