Ostanimo u kontaktu
Advent Metković LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
GAZ Benz 1200x400px

U METKOVIĆU ĆE BORAVITI 1250 FOLKLORAŠA

Sve je spremno za 34. Smotru folklora ‘Na Neretvu misečina pala’

Objavljeno prije

Smotra, konferencija (1)

Tajnik  KUD-a Metković, Zdravko Obradović i umjetnički direktor smotre, profesor Vidoslav (Vido) Bagur, danas su na konferenciji za novinare održanoj u galeriji Gradskog kulturnog središta predstavili koncept i program 34. Smotre folkora Na Neretvu misečina pala, koja će se u Metkoviću održati od 17. do 20. svibnja.

Kao i prošle dvije godine, manifestacija će u četvrtak započeti izložbom kojom se smotra želi uključiti u trend vrednovanja svjetske baštine, a ove godine je to izložba skulptura Đure Zvonara Podravsko blago na kojoj će njegovi unuci predstaviti cimbal, budući da je prije dvije godine umijeće sviranja i izrade na cimbalu uvršteno kao kulturno dobro na hrvatsku nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

U petak je na Trgu kralja Tomislava u 18:30 svečano otvaranje Smotre, nakon čega će, u 19:30, u Galeriji gradskog kulturnog središta održati Večer folklornih skupina Dalmacije i gostiju, a sličan program očekuje nas i u subotu. Profesor Vido Bagur rekao je da će se ove godine nastup na trgu ‘proširiti’ u odnosu na prošlu budući da je folklor prvenstveno namjenjen otvorenom prostoru. Smotra završava u nedjelju, Koncertom Marijanskih pučkih napjeva u crkvi sv. Ilije. Pet skupina će u subotu i nedjelju smotru predstavljati i u 11 sati na Stradunu u Dubrovniku gdje će im domaćin biti Turistička zajednica Dubrovnika, a cijeli program u Metkoviću možete pogledati putem ove poveznice.

Smotra, konferencija (2)Na smotri će ove godine sudjelovati ukupno 57 skupina folklornih društava te će tako u Metkoviću kroz ova četiri dana boraviti oko 1250 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Budući da je Na Neretvu Misečina pala prvenstveno smotra Dubrovačko-neretvanske županije, na njoj sudjeluje 20 folklornih društava od 27 koji djeluju u županiji. Zdravko Obradović je rekao da je smotra za njih odskočna daska za sudjelovanje na drugim manifestacijama u Hrvatskoj.

Sveznalica 7400xXpx

– Oni predstavljaju županiju na svim sličnim smotrama koje se organiziraju u Hrvatskoj poput Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni, Slavnosnkog Broda, smotre Karlovačke županije, predstavnika na međunarodnoj smotri u Zagrebu… Međutim, njima zeleno svjetlo okupljanja daje upravo naša smotra. Stručno povjerenstvo koje prati ovu smotru vrednuju jednogodišnje rezultate skupina i predlažu ih na sljedeće smotre kao predstavnike naše županije – rekao je Obradović.

Profesor Vido Bagur je rekao da je ovo zadnja godina u kojoj se smotra održava u trenutnom konceptu, budući da će od sljedeće godine biti u znaku jadransko-jonske regije.

– Ovo je posljednji put da u ovom modelu radimo ovu smotru. Mi bismo htjeli od sljedeće godine promijeniti model, ne da mijenjamo smotru kao smotru nego da nju učinimo smotrom jadransko-jonske regije i na tom putu smo već krenuli. Htjeli bismo internacionalizirati smotru, pored toga što će ona i dalje ostati regionalna smotra Jadranske hrvatske. Dakle, svih sedam županija koje dodiruju Jadransko more ostaju i dalje, ali ćemo je proširiti i na ostale regije koje pripadaju toj jadransko-jonksoj regiji. Ovo sada je jedna mala naznaka toga i mi bismo htjeli da u tom pravcu krenemo dalje – rekao je Bagur.

Zdravko Obradović se na kraju konferencije zahvalio svima koji pomažu u održavanju smotre:

– Pokrovitelj naše smotreje predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Kao i dosadašnjig godina, bez Ministarstva kulture, bez Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Metkovića, ne bismo mogli organizirati ovu smotru. Nas je prepoznalo i Hrvatsko društvo skladatelja, pa nam je dalo potporu. Svima onima koji su tu da nam pomognu, ja se javno zahvaljujem, a, kao i do sad, smotru prati stručno povjerenstvo, ljudi koji godinama prate i znaju što je to kulturna baština – rekao je Obradović.

Programska knjižica zainteresiranima će biti dostupna od četvrtka, a, uskoro, paralelno s događajima u sklopu smotre, objavljujemo više informacija.

Piše/Foto: Marija Jeramaz/Metković NEWS

ADVENT METKOVIĆ

Mandolinski orkestar KUD-a Metković i gosti iz Imotskog održali koncert tradicijske i moderne glazbe

Objavljeno prije

Ljubitelji tradicijske i moderne glazbe uživali su u koncertu Mandolinskog orkestra KUD-a Metković i njihovih gostiju Mandolinskog orkestra Imotski, koji je sinoć upriličen u Gradskom kulturnom središtu Metković.

Gosti iz Imotskog, Mandolinski orkestar Imotski je organizator i poznatog Mandolina Imota festivala, na kojem je nedavno Mandolinski orkestar KUD-a Metković osvojio 3. mjesto u A kategoriji mandolinskih orkestara.

Koncert je održan u sklopu manifestacije Advent Metković.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije