Ostanimo u kontaktu

U NEKIM MJESTIMA MANJE TURISTA NEGO LANI

Stvarne rezultate turističke sezone znat ćemo tek u prosincu

Objavljeno prije

I običnim promatranjem stanja na prometnicama, plažama ili u ugostiteljskim objektima, a napose ako razgovarate s privatnim iznajmljivačima, dade se zaključiti da je na hrvatskoj obali ove godine, makar u nekim mjestima manje turista nego lani.

Kako u medijima svakog dana doznajemo o stanju na turističkom tržištu, razvidno je da brojni iznajmljivači nisu zadovoljni brojem gostiju koji bi popunili njihove kapacitete, dok s druge strane iz hotelskih kuća stižu ohrabrujuće informacije, posebno iz onih s četiri ili pet zvjezdica.

Upravo zbog poprilično različitih informacija o broju dolazaka i noćenja, Ministarstvo turizma i HTZ odlučili su stvarne pokazatelje obznaniti tek u prosincu ove godine, s tim da će se na njihovim stranicama rezultati objavljivati jednom mjesečno.

Ministar Gari Cappelli decidirano je izjavio da je porast u broj dolazaka i noćenja za prvih šest mjeseci ove godine u porastu id 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Dodao je i to da je u srpnju zabilježen pad od 4 posto, ali i napomenuo da će rezultati tijekom cijele godine biti za oko 3 posto veći.

Prema ministrovim riječima za manji broj dolazaka kriva je kiša u svibnju, posebice se to odnosi na kampove gdje se bilježi podbačaj od 40 posto u tom razdoblju, ali će zato srpanj i kolovoz biti na razini prošle godine, te da je booking za rujan i listopad više nego izvrstan.

Hrvatska, rekao je ministar, može primiti 20 milijuna dolazaka gostiju tijekom godine i 100 milijuna noćenja, ali je potrebno produžiti sezonu na makar pet mjeseci u godini, te stalno podizati kvalitetu usluge.

Od 165 tisuća smještajnih jedinica, njih 70 posto u privatnom smještaju ima samo 3 zvjezdice, a cilj je četiri ili pet zvjezdica. Zbog toga je u pripremi zakon o rekategorizaciji objekata jer nisu isti objekti građeni prije 20 godina s toliko zvjezdica i oni građeni prije pet godina. Stoga ni cijene za uslugu noćenja ne mogu biti iste. Ministar se založio ne za elitni turizam u Hrvatskoj, već za raznovrsni turizam i na kontinentu i na moru, veću popunjenost i izradu strategije razvoja turizma.

Promatrači ocjenjuju da na nešto manji broj dolazaka gostiju utječu i visoke cijene smještaja, posebice ugostiteljskih usluga. Međutim, nitko normalan, makar u manjim primorskim mjestima, neće podizati cijene ako su mu kreveti prazni. Turisti su dobro upućeni u stanje na određenoj destinaciji pa se (s pravom) cjenkaju i ne prihvaćaju ponuđene cijene. S druge strane treba znati da su mnogi vlasnici smještaja podigli kredite koje moraju vraćati. Oni koji nemaju vlastiti parking moraju ga zakupiti, moraju plaćati porez, osigurati Internet i sve ostalo.

Došlo je i do promjena u broju dana koje turisti provode na odmoru ili na jednom mjestu. Nekada je, kažu nam iznajmljivači, obitelj ugovarala boravak u trajanju od sedam do deset dana, a danas to čine na četiri ili pet dana. Ako nema ugovora, onda je stanje još teže po iznajmljivača jer se stvaraju „rupe“ u ionako kratkoj sezoni.

Da bi nam rezultati u turizmu bili bolji, sigurno je da se puno toga mora temeljito analizirati kako bi se mogla usvojiti i nova strategija razvoja te djelatnosti.

POKLADNE SVEČANOSTI 2020.

EKSKLUZIVNO: Donosimo Optužnicu protiv Marka Krnjevala, izgleda kriv je…

Objavljeno prije

Preko naših veza u Ministarstvu pravosuđa došli smo u posjed Optužnice koja je iznesena 23. veljače 2020. godine protiv našeg uvaženog Metkovca princa Marka Krnjevala, kojeg se tereti da je kriv po svih 14 točaka Optužnice. Pogledajmo i koje su to…

POKLADNE SVEČANOSTI 2020.

OTVARAM PROCES PROTIV UVAŽENOG PRINCA MARKA KRNJEVALA ROĐENOG METKOVCA, GOSPARA S PJACE, VELEPOSLANIKA BRĐANA, MARKIZA S KLADE, GROFA OD UNKE, ŠERIFA CRNOG PUTA, ZASTUPNIKA ORAŠINE, GASTARBAJTERA MOBINA, RANČERA JERKOVCA, GRANIČARA GLIBUŠE, DIVA OD SLATINA, MEŠTRA OD PODKRAJA, LUN KRALJA LIMANA I DARTANJANA PRŽINA.

PRIJE PODIZANJA OPTUŽNICE OVAJ SUD JE ODREDIO IMENA POROTNIKA, KOJI SU POMNO BIRANI RADI METKOVSKE TRADICIJE OČUVANJA RAZNOLIKOSTI ŽIVOTINJSKE VRSTE, TE ĆEMO IH PRED OVIM PUKOM SAD I PROČITATI. A TO SU REDOM:

IVO RODA, NIKICA MEDO, POLICAJAC PATAK, VINKO LISKA, JURE MAMBA, JURE TICA, MIJA LIJA, ANTE KOKA, FRANE PIVAC, IVICA SOKO, JOSIP BABAN PONI, MATE ŽABAR, FERDO GOLUB, ZORAN REBAC, IVICA ORLOVIĆ, DRAGAN JASTREB, JOŠKO JARAC, MARKO KRAVAR, JOZO MACA, NIKO ŠETKA, JERKO MAČAK, BORO JAREBICA, JOŠKO ZEC, RENATO SRNA, MIĆE MIŠ, BRUNO PILIĆ, IVICA OBAD, DUŠAN GUJINA, ŽELJKO MOSKITO KOMARAC, DEVA VEKIĆ, PERO TUKAC, ŽELJKO TIGAR, SLOBODAN GUDA, NIKICA PAČIĆ I MIŠO KENJA.

NA OSNOVU DOJAVA LOKALNIH NJUŠKALA PRINC MARKO KRNJEVAL  PRONAĐEN JE NA MALOJ  RIVI, TE JE PRIVEDEN U ISTRAŽNI ZATVOR GDJE JE ISPITAN I NA OSNOVU TOGA DONESENA JE OVA OPTUŽNICA,

TE ĆEMO JE SAD PROČITATI.

PO PRVOJ TOČKI OPTUŽNICE

 1. MARKO JE KRIV ŠTO STIPE GABRIĆ -JAMBO OSNIVA STRANKU „NOVA VRIJEDNOST“ S KOJOM KREĆE U PONOVNO OSVAJANJE VLASTI U METKOVIĆU.
 2. KRIV JE ŠTA JE IVO MATIČEVIĆ (USPIO U SVOJOJ VELIKOJ AVANTURI) PJEŠAČIO 600 KILOMETARA DO ZAGREBA NEZNAJUĆI DA METKOVIĆ VEĆ IMA KBC.
 3. TAKOĐER JE KRIV ŠTA NAŠI SVEĆENICI NE MOGU DRŽATI NORMALNO MISU NA SVETOM ANTI ZBOG LAVEŽI ČUKENJA IZ AZILA NA DUBRAVICI.
 4. KRIV JE MARKO IZA TO ŠTO UDRUGA „METKOVIĆ 600“ IMA SAMO DVA ČLAN I TO TAJNIKA I PREDSJEDNIKA.
 5. MARKO JE KRIV ŠTO ŽUDIJE SVETOG ILIJE VEČERAVAJU U IVE PLOSKE ZA VRIJEME VELIKOG TJEDNA.
 6. KRIV JE ŠTO JE ŽUPANIJA PREPOZNALA TRADICIJU MAŠKARA TE UPLATILA ENORMNU SVOTU NA POKLADNI RAČUN I TAKO UGROZILA DRŽAVNI PRORAČUN.
 7. KRIV JE ŠTO SVE VIŠE I VIŠE METKOVAC ŠETA GRADOM S MEDICINSKIM MASKAMA STRAHUJUĆI OD KORONA VIRUSA KOJI JOŠ NIJE IZAŠAO IZVAN GRANICA KOMARNE.
 8. TAKOĐER JE KRIV I ZBOG TOGA ŠTO JOSIP VLADIĆ -MACA NIJE VIŠE JEDINI OVLAŠTENI DISTRIBUTER REZERVNIH DJELOVA ZA BICIKLE U GRADU.
 9. MARKO JE KRIV ŠTO JE JOZO JURKOVIĆ PO PETI PUT POSTAO RAVNATELJ GIMNAZIJE.
 10. KRIV JE ŠTO MOSTOVI KAPITALNI OBJEKTI: TVORNICA SOKA NA UNKI, LAĐARSKI DVORI I SPORTSKI CENTAR JELAŠEVAC I DALJE ZJAPE PRAZNI.
 11. KRIV JE ŠTO SE JE PAVO MAGZAN ZAPOSLIO U ŠESTOM DESETLJEĆU ŽIVOTA.
 12. TAKOĐER JE KRIV ŠTO JE OTKAZAN KONCERT MIROSLAVA ŠKORE O NOVAC OD KARATA ISTI POTROŠIO U PREDSJEDNIČKU KAMPANJU.
 13. MARKO JE KRIV ŠTO GRAD METKOVIĆ PO NOVOM POPISU IMA 78 000 TISUĆA STANOVNIKA OD KOJIH JE 95. POSTO DOBRODOŠLA KOJE OVIM PUTEM POZIVAMO DA DOĐU NA ZAVRŠNO SUĐENJE U UTORAK, A OVAJ MAŠKARSKI ODBOR ĆE IM OSIGURATI PREVODITELJA KAKO BI SHVATILI I PODRŽALI OVE NAŠE OBIČAJE.
 14. JEDINO NIJE KRIV ŠTO NAJBOLJI LOVAC DOLINE NERETVE LUKA CVITIĆ VEĆ TRI GODINE NE MOŽE DOBITI PRVU NAGRADU TOMBOLE.

SVE OVO I OSTALE TOČKE OPTUŽNICE KAO I OBRANA BIT ĆE IZNEŠENE NA ZAVRŠNOM SUĐENJU KOJE ĆE SE ODRŽATI U UTORAK 25. 2. 2020. NA OVOM ISTOM MJESTU U 18. SATI. POZIVAMO SE DA SVOJIM PRISUSTVOM UVELIČATE OVAJ NAVODNO MONTIRANI PROCES PROVI PRINCA MARKA KRNJEVALA.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama3 300×250

Najčitanije