Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ULAGANJA I GOSPODARSKE MOGUĆNOSTI DALMACIJE

Što je pokazala rasprava? Neki se trude zaustaviti nekontrolirani razvoj privatnog iznajmljivanja

Objavljeno prije

Hrvatska udruga poslodavaca organizirala je Konferenciju o gospodarskim mogućnostima Dalmacije, a njezin čelnik Mihael Furjan odmah je rekao da u Dalmaciji ima mnogo malih poduzetnika u novim tehnologijama zbog čega je prošle godine izvoz rastao 20 posto, dakle u vrijeme kad turizma nije bilo. Dodao je i turizam u Dalmaciji ima prednosti, ali nam treba održiv turizam moderiran prema infrastrukturi.

Dekanica Ekonomskog fakulteta dr.sc. Maja Fredotović, kazala je da nema jasnog odgovora n a pitanja što bi osim turizma trebalo poticati, a još su neki govornici naglasili da smo previše ovisni o turizmu. Župan Blaženko Boban traži disperziju turizma u  Zagoru, ali treba popraviti stanje infrastrukture!

Drugi sudionici istaknuli su da je zbog prelaska s planskog na tržišno gospodarstvo nestalo stotine tisuća radnih mjesta, a što se turizma tiče ističu da je u taj posao lako ući, da ima puno apartmana čija se gradnja potiče smanjivanjem poreznih paušala, ističu i da nema dovoljno radne snage, te da je veliko pitanje koliko turizam može rasti. Preporučuju bolje korištenje mineralnih sirovina u Dalmaciji. Mogućnosti u ICT sektoru i zelenoj energiji…

Sveznalica 7400xXpx

Osnovno je pitanje gdje su u proteklih 30 godina  bili svi mikro i makro-stručnjaci, zašto oni i njihove asocijacije nisu na vrijeme reagirali i rekli ljudima u Dalmaciji da ne grade apartmane jer turizam kao glavna gospodarska grana nema, navodno, budućnost?

Kako to da je u raznim granama gospodarstva sve manje radnika, (građevinarstvo, poljoprivreda, turizam, brodogradnja..) pa je potrebno uvoziti radnu snagu čak iz Nepala ili Indije? Prema mišljenjima nekih stručnjaka čini se da je turizmu na određeni način odzvonilo, a ne pitaju se kako će vlasnici soba, apartmana, kampova  ili manjih hotela vratiti kredite koje su podizali za takve objekte od čijeg iznajmljivanja i uz brojna davanja namjeravaju živjeti.

E, ali čini se da je sve malo jasnije nakon izjava prof. dr. Lidije Petrić s Ekonomskog fakulteta u Splitu i poduzetnice Mire  Hajdić koje su se založile regulaciju iznajmljivačkog sektora, da treba obuzdati promicanje rentijerskog poduzetništva jer, kao, u Hrvatskoj 150 tisuća obitelji iznajmljuje 700 tisuća kreveta. Poduzetnica Hajdić traži nužno oporezivanje nekretnina kako bi se smanjio nekontrolirani razvoj privatnog iznajmljivanja, pri čemu ne bi bilo oporezivanja prve nekretnine !

Eto kako jedna znanstvenica i jedna poduzetnica gledaju na razvoj turizma u Dalmaciji, eto kako u kapitalističkom sustavu i sustavu otvorenog tržišta traže zaustavljanje  „nekontroliranog „ razvoja privatnog iznajmljivanja. Pa znaju znanstvenica i poduzetnica da je privatizacija svih resursa započela u Hrvatskoj prije 30-tak godina, te da su od turizma u fazi deindustrijalizacije živjele brojne obitelji. Da u turističkoj djelatnosti ima loših stvari (nagrđenost obale, zauzimanje plaža, pogodovanja pri dodjeli koncesija, nuđenje neodgovarajućeg smještaja i ostalo), poznato je, ali nije jasno na koje privatno iznajmljivanje uvažene dame misle.

Singapurska kompanija„ Hotel Properties Limited (HPL), vlasnika Ong Beng Senga, 75-godšnjeg malezijskog milijardera i vlasnika lanca hotela, za samo 3,5 milijuna eura kupila je 50 posto udjela u zagrebačkoj kompaniji „Avenue ulaganja“, koja je 2015.godine dobila koncesiju nada bivšim vojnim hotelskim kompleksom Kupari u Župi dubrovačkoj, ali ni nakon šest godina nije pokrenula projekt obnove niti je započela ulaganja procijenjena na milijardu kuna.

Dakle, jedna tvrtka dobila je koncesiju za hotelski kompleks s ciljem ulaganja kojih nije bilo, a sada je prodala 50 posto udjela poslovnom čovjeku iz Malezije za 3, 5 milijuna eura, koji sigurno neće ulagati bez sigurne procjene o isplativosti i profitu. I to je otvoreno tržište, i to je privatno ulaganje i to je biznis!

A naši teoretičari kažu da Dalmacija može i bez turizma i da treba obuzdati promicanje „rentijerskog poduzetnišva“ te uspostaviti oporezivanje nekretnina kako bi zaustavio nekontrolirani razvoj privatnog iznajmljivanja! Svaka čast, znanstvenicima i poduzetnicima, ali njihove su ideje u sukobu sa zdravim razumom.

NAŠE GORE LIST

Preminuo poznati splitski redatelj videospotova Žare Batinović

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Objavljeno prije

Foto: Ivo Čagalj / PIXSELL

Poznati splitski redatelj glazbenih spotova Žare Batinović preminuo je jutros u splitskom KBC-u, gdje se od sredine siječnja borio s koronom i upalom pluća, kako Vecernji.hr doznaje od izvora bliskog obitelji. Batinović je izgubio životnu bitku nakon što je skinut s respiratora, počeo je i komunicirati, a baš kad su svi mislili da će izvući, stigle su najgore vijesti.

Kao redatelj je snimio nekoliko stotina glazbenih spotova svim najvećim imenima u regiji poput Gibonnija, Bajage, Olivera, Lukyja, Daleke obale, TBF-a, Severine, Majki, Parnog Valjka i još mnogim drugima. Dobio je nagradu za najbolji spot u 21. stoljeću “Teške boje“.

S Batinovićem smo posljednji put razgovarali devet mjeseci nakon smrti voljenog Olivera, kada je završavao spot za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji je počeo raditi dok je pjevač još bio živ.

Sveznalica 7400xXpx

– Znate što je najzanimljvije? Ja Olivera nisam volija prije nego sam ga upoznao. Bio sam hodajući megafon koji je protiv njega govorija gdje god bi stigao. Ja sam tada bio nitko i ništa, a mislija sam da sam veličina jer sam snimija tri spota. Uvijek sam bio eksplozivna budala i radnja mi je išla brže od mozga. A zašto sam ga mrzija? Zato jer sam se tada družija s glazbenicima koji su očigledno bili ljubomorni na Olivera i blatili su ga iza leđa, a kad su bili s njim u društvu, onda je sve bilo divno i krasno – u svom stilu ispričao nam je Žare koji se s Oliverom konačno upoznao krajem 90-ih. Bila su to vremena kada su se glazbenici često družili, a njih dvojica počela su se susretati u istom društvu.

– Doveo sam ga ispred crkvice svetog Nikole, posjeo na skale, snimija prvu i drugu strofu i refren. Sve je bilo gotovo u 15 minuta. Vidim ja, Oliver me gleda onim svojim “japanskim očima” i šapće mi: “Ajde, priznaj da je skrivena kamera. Ne virujem da smo već gotovi.” Bio je šokiran da smo već gotovi. Tu me odmah zavolija jer svako naše snimanje ne bi trajalo duže – sa smiješkom je ispričao Batinović koje se prisjetio i kako mu se na promociji tog spota Oliverova supruga Vesna posebno zahvalila rekavši mu kako “njen Oliver više nema najgore spotove u zemlji”.

Za Olivera je napravio 15 spotova, dva dokumentarna filma i dvostruki DVD i to u periodu od šest godina – od 2000. do 2006.

– Prvi i jedini put kad sam nekog molija da mu snimim spot bilo je upravo za pjesmu “Kad sam nasamo s njom”, koji smo počeli i nismo završili. Zato na ovaj način i želim odati počast velikom umjetniku i konačno završiti taj spot – ispričao je Žare i dodao kako su mu Oliver i Bajaga jedina dva pjevača s ovih prostora s kojima je uživao raditi i koji su ga punili pozitivom, piše Vecernji.hr.

Iskrena sućut obitelji i prijateljima. Počivao u miru!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije