Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

ULAGANJA I GOSPODARSKE MOGUĆNOSTI DALMACIJE

Što je pokazala rasprava? Neki se trude zaustaviti nekontrolirani razvoj privatnog iznajmljivanja

Objavljeno prije

Hrvatska udruga poslodavaca organizirala je Konferenciju o gospodarskim mogućnostima Dalmacije, a njezin čelnik Mihael Furjan odmah je rekao da u Dalmaciji ima mnogo malih poduzetnika u novim tehnologijama zbog čega je prošle godine izvoz rastao 20 posto, dakle u vrijeme kad turizma nije bilo. Dodao je i turizam u Dalmaciji ima prednosti, ali nam treba održiv turizam moderiran prema infrastrukturi.

Dekanica Ekonomskog fakulteta dr.sc. Maja Fredotović, kazala je da nema jasnog odgovora n a pitanja što bi osim turizma trebalo poticati, a još su neki govornici naglasili da smo previše ovisni o turizmu. Župan Blaženko Boban traži disperziju turizma u  Zagoru, ali treba popraviti stanje infrastrukture!

Drugi sudionici istaknuli su da je zbog prelaska s planskog na tržišno gospodarstvo nestalo stotine tisuća radnih mjesta, a što se turizma tiče ističu da je u taj posao lako ući, da ima puno apartmana čija se gradnja potiče smanjivanjem poreznih paušala, ističu i da nema dovoljno radne snage, te da je veliko pitanje koliko turizam može rasti. Preporučuju bolje korištenje mineralnih sirovina u Dalmaciji. Mogućnosti u ICT sektoru i zelenoj energiji…

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Osnovno je pitanje gdje su u proteklih 30 godina  bili svi mikro i makro-stručnjaci, zašto oni i njihove asocijacije nisu na vrijeme reagirali i rekli ljudima u Dalmaciji da ne grade apartmane jer turizam kao glavna gospodarska grana nema, navodno, budućnost?

Kako to da je u raznim granama gospodarstva sve manje radnika, (građevinarstvo, poljoprivreda, turizam, brodogradnja..) pa je potrebno uvoziti radnu snagu čak iz Nepala ili Indije? Prema mišljenjima nekih stručnjaka čini se da je turizmu na određeni način odzvonilo, a ne pitaju se kako će vlasnici soba, apartmana, kampova  ili manjih hotela vratiti kredite koje su podizali za takve objekte od čijeg iznajmljivanja i uz brojna davanja namjeravaju živjeti.

E, ali čini se da je sve malo jasnije nakon izjava prof. dr. Lidije Petrić s Ekonomskog fakulteta u Splitu i poduzetnice Mire  Hajdić koje su se založile regulaciju iznajmljivačkog sektora, da treba obuzdati promicanje rentijerskog poduzetništva jer, kao, u Hrvatskoj 150 tisuća obitelji iznajmljuje 700 tisuća kreveta. Poduzetnica Hajdić traži nužno oporezivanje nekretnina kako bi se smanjio nekontrolirani razvoj privatnog iznajmljivanja, pri čemu ne bi bilo oporezivanja prve nekretnine !

Eto kako jedna znanstvenica i jedna poduzetnica gledaju na razvoj turizma u Dalmaciji, eto kako u kapitalističkom sustavu i sustavu otvorenog tržišta traže zaustavljanje  „nekontroliranog „ razvoja privatnog iznajmljivanja. Pa znaju znanstvenica i poduzetnica da je privatizacija svih resursa započela u Hrvatskoj prije 30-tak godina, te da su od turizma u fazi deindustrijalizacije živjele brojne obitelji. Da u turističkoj djelatnosti ima loših stvari (nagrđenost obale, zauzimanje plaža, pogodovanja pri dodjeli koncesija, nuđenje neodgovarajućeg smještaja i ostalo), poznato je, ali nije jasno na koje privatno iznajmljivanje uvažene dame misle.

Singapurska kompanija„ Hotel Properties Limited (HPL), vlasnika Ong Beng Senga, 75-godšnjeg malezijskog milijardera i vlasnika lanca hotela, za samo 3,5 milijuna eura kupila je 50 posto udjela u zagrebačkoj kompaniji „Avenue ulaganja“, koja je 2015.godine dobila koncesiju nada bivšim vojnim hotelskim kompleksom Kupari u Župi dubrovačkoj, ali ni nakon šest godina nije pokrenula projekt obnove niti je započela ulaganja procijenjena na milijardu kuna.

Dakle, jedna tvrtka dobila je koncesiju za hotelski kompleks s ciljem ulaganja kojih nije bilo, a sada je prodala 50 posto udjela poslovnom čovjeku iz Malezije za 3, 5 milijuna eura, koji sigurno neće ulagati bez sigurne procjene o isplativosti i profitu. I to je otvoreno tržište, i to je privatno ulaganje i to je biznis!

A naši teoretičari kažu da Dalmacija može i bez turizma i da treba obuzdati promicanje „rentijerskog poduzetnišva“ te uspostaviti oporezivanje nekretnina kako bi zaustavio nekontrolirani razvoj privatnog iznajmljivanja! Svaka čast, znanstvenicima i poduzetnicima, ali njihove su ideje u sukobu sa zdravim razumom.

DANI MANDARINA U OPUZENU

Održana informativno-edukativna panel rasprava na temu ‘Mandarina – agroturistički brend’

Objavljeno prije

U sklopu manifestacije Dani mandarina, koja se već šestu godinu za redom provodi u organizaciji Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu, u petak je održana informativno-edukativna panel rasprava na temu ‘Mandarina – agroturistički brend‘, na kojoj su sudjelovali predstavnici lokalne uprave i samouprave, predstavnici OPG-ova, otkupljivača, Ministarstva poljoprivrede.

Glavni naglasak rasprave je bio na proizvodnji agruma, ekološkom u odnosu na konvencionalni način proizvodnje, te turističkom aspektu, odnosno budućnosti same proizvodnje i plasmana na tržište.

Izjavu smo dobili od Žakline Marević, ispred Povjerenstva za mandarine Dubrovačko–neretvanske županije:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Poruka današnjeg ‘panela’ je jedna svijetla pogled na budućnost proizvođača u dolini Neretve. Mi kao županija imamo razvijenu poljoprivredu kao drugu gospodarsku djelatnost, odmah iza turizma i drago mi je da je pozitivna poruka poslana iz Srednje poljoprivredne škole u Opuzenu, u kojoj smo na inicijativu ravnateljice Danijele Primorac potpomogli da se uvede i agro-turistički smjer, a sve to vodi našem cilju koji smo postavili prije pet godina, a to je da se u Opuzenu uspostavi dislocirani studij agronomije, – optimistična je Marević.

Manifestacija Dani mandarina je osmišljena u cilju promocije poduzetničkih vještina u agroturizmu, očuvanju tradicijskih vrijednosti doline Neretve kroz daljnju stručnu afirmaciju i turističku valorizaciju mandarine kao agroturističkog brenda.

U raspravi su sudjelovali gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga, Žaklina Marević ispred Povjerenstva za mandarine Dubrovačko–neretvanske županije, Ivana Tomac Talajić ispred Ministarstva poljoprivrede, Mario Car ispred Zavoda za mediteranske kulture, ispred proizvođača mandarina su bili Leo Musulin i Ivan Mihaljević, a ispred otkupljivača Milan Utovac (NTL) i Dragan Crnomarković (Ennafruit grupa), te Joško Curić Babić i predstavnice DUNEA-e Petra Popović i Antonija Odak, i ravnateljica Srednje poljoprivredne i tehničke škole Danijela Primorac.

Manifestacija je održana u okviru Europe Directa.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije