Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ULAGANJA I GOSPODARSKE MOGUĆNOSTI DALMACIJE

Što je pokazala rasprava? Neki se trude zaustaviti nekontrolirani razvoj privatnog iznajmljivanja

Objavljeno prije

Hrvatska udruga poslodavaca organizirala je Konferenciju o gospodarskim mogućnostima Dalmacije, a njezin čelnik Mihael Furjan odmah je rekao da u Dalmaciji ima mnogo malih poduzetnika u novim tehnologijama zbog čega je prošle godine izvoz rastao 20 posto, dakle u vrijeme kad turizma nije bilo. Dodao je i turizam u Dalmaciji ima prednosti, ali nam treba održiv turizam moderiran prema infrastrukturi.

Dekanica Ekonomskog fakulteta dr.sc. Maja Fredotović, kazala je da nema jasnog odgovora n a pitanja što bi osim turizma trebalo poticati, a još su neki govornici naglasili da smo previše ovisni o turizmu. Župan Blaženko Boban traži disperziju turizma u  Zagoru, ali treba popraviti stanje infrastrukture!

Sveznalica 7400xXpx

Drugi sudionici istaknuli su da je zbog prelaska s planskog na tržišno gospodarstvo nestalo stotine tisuća radnih mjesta, a što se turizma tiče ističu da je u taj posao lako ući, da ima puno apartmana čija se gradnja potiče smanjivanjem poreznih paušala, ističu i da nema dovoljno radne snage, te da je veliko pitanje koliko turizam može rasti. Preporučuju bolje korištenje mineralnih sirovina u Dalmaciji. Mogućnosti u ICT sektoru i zelenoj energiji…

Osnovno je pitanje gdje su u proteklih 30 godina  bili svi mikro i makro-stručnjaci, zašto oni i njihove asocijacije nisu na vrijeme reagirali i rekli ljudima u Dalmaciji da ne grade apartmane jer turizam kao glavna gospodarska grana nema, navodno, budućnost?

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Kako to da je u raznim granama gospodarstva sve manje radnika, (građevinarstvo, poljoprivreda, turizam, brodogradnja..) pa je potrebno uvoziti radnu snagu čak iz Nepala ili Indije? Prema mišljenjima nekih stručnjaka čini se da je turizmu na određeni način odzvonilo, a ne pitaju se kako će vlasnici soba, apartmana, kampova  ili manjih hotela vratiti kredite koje su podizali za takve objekte od čijeg iznajmljivanja i uz brojna davanja namjeravaju živjeti.

E, ali čini se da je sve malo jasnije nakon izjava prof. dr. Lidije Petrić s Ekonomskog fakulteta u Splitu i poduzetnice Mire  Hajdić koje su se založile regulaciju iznajmljivačkog sektora, da treba obuzdati promicanje rentijerskog poduzetništva jer, kao, u Hrvatskoj 150 tisuća obitelji iznajmljuje 700 tisuća kreveta. Poduzetnica Hajdić traži nužno oporezivanje nekretnina kako bi se smanjio nekontrolirani razvoj privatnog iznajmljivanja, pri čemu ne bi bilo oporezivanja prve nekretnine !

Eto kako jedna znanstvenica i jedna poduzetnica gledaju na razvoj turizma u Dalmaciji, eto kako u kapitalističkom sustavu i sustavu otvorenog tržišta traže zaustavljanje  „nekontroliranog „ razvoja privatnog iznajmljivanja. Pa znaju znanstvenica i poduzetnica da je privatizacija svih resursa započela u Hrvatskoj prije 30-tak godina, te da su od turizma u fazi deindustrijalizacije živjele brojne obitelji. Da u turističkoj djelatnosti ima loših stvari (nagrđenost obale, zauzimanje plaža, pogodovanja pri dodjeli koncesija, nuđenje neodgovarajućeg smještaja i ostalo), poznato je, ali nije jasno na koje privatno iznajmljivanje uvažene dame misle.

Singapurska kompanija„ Hotel Properties Limited (HPL), vlasnika Ong Beng Senga, 75-godšnjeg malezijskog milijardera i vlasnika lanca hotela, za samo 3,5 milijuna eura kupila je 50 posto udjela u zagrebačkoj kompaniji „Avenue ulaganja“, koja je 2015.godine dobila koncesiju nada bivšim vojnim hotelskim kompleksom Kupari u Župi dubrovačkoj, ali ni nakon šest godina nije pokrenula projekt obnove niti je započela ulaganja procijenjena na milijardu kuna.

Dakle, jedna tvrtka dobila je koncesiju za hotelski kompleks s ciljem ulaganja kojih nije bilo, a sada je prodala 50 posto udjela poslovnom čovjeku iz Malezije za 3, 5 milijuna eura, koji sigurno neće ulagati bez sigurne procjene o isplativosti i profitu. I to je otvoreno tržište, i to je privatno ulaganje i to je biznis!

A naši teoretičari kažu da Dalmacija može i bez turizma i da treba obuzdati promicanje „rentijerskog poduzetnišva“ te uspostaviti oporezivanje nekretnina kako bi zaustavio nekontrolirani razvoj privatnog iznajmljivanja! Svaka čast, znanstvenicima i poduzetnicima, ali njihove su ideje u sukobu sa zdravim razumom.

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije