Ostanimo u kontaktu

NEUSPIO PROGON

Stipo Gabrić Jambo izašao kao veliki pobjednik nakon sudskog procesa, Petrov mora snositi troškove

Objavljeno prije

Primopredaja, 2013.

Konferencija za novinare od 27. svibnja 2015. godine kada se po tko zna koji puta poduzetnik, gradski vijećnik te bivši gradonačelnik Metkovića Stipe Gabrić (58) zvani Jambo obrušio na Božu Petrova, bivšeg predsjednika Sabora, stajao je metkovskog poduzetnika optuženičke klupe, – javlja Jutarnji list.

Petrov je odlučio kazneno (pro)goniti Gabrića pa je protiv njega podnio privatnu tužbu za klevetu u kojoj je tražio da se Gabrića, kojeg je uvjerljivo pobijedio na lokalnim izborima 2013., kazni sa 500 dnevnih dohodaka! No nakon saslušanih svjedoka i vaganju dokaza, danas je na Općinskom sudu u Zagrebu sudac Marijan Bertalanič oslobodio Gabrića krivnje a Petrov će morati nadoknaditi troškove kaznenog postupka.

– Građanska odgovornost je drugačija od kaznene odgovornosti kad je u pitanju kleveta. Kod kaznene se traži izravna namjera počinitelja da to što iznosi je neistina i to kod Gabrića sud nije pronašao kad je iznio saznanja o Petrovom pogodovanju pri zapošljavanju te upisu na medicinski fakultet. Sud vjeruje Petrovu da su te tvrdnje neistinite a okrivljeni Gabrić nema dokaza da jesu istinite. S druge strane se ne može odbaciti obrana okrivljenog iz koje proizlazi da je imao razloga sumnjati u pogodovanje pri zapošljavanju i upisu na fakultet dok je bio gradonačelnik Metkovića. Vezano za pogodovanje treba poslušati cijelu tiskovnu konferenciju kako bi se vidjelo da Gabrić nije iznio paušalne tvrdnje nego se pozvao na prijavu koju je devet mjeseci ranije poslao USKOK-u, a u kojoj je naveo tri slučaja gdje je gradski proračun oštećen zbog Petrova pogodovanja pri zapošljavanju – rekao je obrazlažući presudu sudac Bertalanič dodajući kako je ta Jambina prijava kasnije odbačena ali u vrijeme održavanja presice to Jambo nije mogao znati.

Sudac je također spomenuo da treba uzeti u obzir i odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa koje je odlučilo da je Petrov bio u sukobu interesa kad je Peru Jerkovića, svog rođaka imenovao za šefa Čistoće. Vezano, pak, za upis na fakultet sudac je podsjetio da je Gabrić rekao u svojoj obrani da ne zna niti može znati je li Petrov upisao faks preko veze, ali je načeo razloge zbog kojih sumnja u regularnost upisa. Jedna od sumnji bila je gradski šušur o tome na razini trača a druga bila da se na fakultet u Zagreb, iako odličan đak, nije uspio upisati na prvom roku pa je na drugom se upisao u Mostaru.

– Kad su u pitanju političari tu važe drugačija pravila i kriteriji nego kad su u pitanju obični građani – zaključio je sudac podsjetivši kako su sporne rečenice bile izrečene u vrijeme predizborne kampanje za lokalne izbore.

Podsjetimo, u tužbi Petrov navodi da je Gabrić ciljano iznio niz tvrdnji za koje je znao da su neistinite. Pa je tako Petrovu zasmetala optužba da su on “i sekta Most oštetili grad Metković za više od milijun kuna, pogodujući raznim svojim prijateljima s liste Mosta, svojim rođacima i susjedima”. Razljutilo ga je i Gabrićevo aludiranje da se nezakonito upisao na fakultet: “… ja ću njemu dat’ malo više vremena, psihijatru dr. Petrovu, da definitivno kaže kako se upisao na Medicinski fakultet u Mostaru i tko ga je upisao jer sljedeći put kad bude presica, doći će čovjek koji ga je upisao”. U tužbi stoji i da su sve Gabrićeve tvrdnje mediji dodatno zapaprili “pompoznim naslovima i uvećali štetu”.

Povod konferenciji za novinare bilo je Gabrićevo nezadovoljstvo što tužiteljstvo nije reagiralo na “breme materijala i fotografija iz kojih se vidi kako su Petrov i sekta Most oštetili Metković…” koje je osobno odnio u DORH i USKOK u rujnu 2015. Protiv Petrova je kasnije odbačena prijava jer nije utvrđena zloporaba položaja i ovlasti, a Petrov je uzvratio tužbom za klevetu.

Piše: Jutarnji.hr

VAŽNA OBAVIJEST ZA GRAĐANE

Zahtjevi za izdavanje e-osobne iskaznice zaprimaju se do četvrtka, 29. srpnja 2021. do 15 sati

Objavljeno prije

Zbog prilagodbe proizvodnih sustava AKD-a, u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica.

Od ponedjeljka, 2. kolovoza 2021. godine zaprimaju se zahtjevi za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 2. generacije koje će sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice.

Naime, Uredba (EU) 2019/1157 Europskog parlamenta i Vijeća o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje počinje se primjenjivati 2. kolovoza 2021. godine te stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osobnoj iskaznici (Narodne novine, broj 144/20.), koji je donesen radi provedbe navedene Uredbe.

U svrhu izrade novih osobnih iskaznica 2. generacije potrebne su kompleksne nadogradnje tehničkih i proizvodnih sustava AKD-a, kao ovlaštene pravne osobe za tehničku izradu osobnih iskaznica te je potrebno implementirati nova poslovna i sigurnosna pravila na sustavu.

Nadogradnja tehničkih i proizvodnih sustava Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) za izradu osobnih iskaznica 2. generacije odvijat će se od 30. srpnja do 1. kolovoza 2021. godine.

Građanima je stoga omogućeno zaprimanje zahtjeva za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica 1. generacije najduže do četvrtka, 29. srpnja 2021. godine do 15 sati, dok u petak 30. srpnja 2021. godine građani neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobnih iskaznica, ali će moći preuzimati izrađene osobne iskaznice.

Unaprijed zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju!

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije