Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

NASTAVLJAJU SE PROBLEMI S OPSKRBOM PLINA U INDUSTRIJSKOJ ULICI

Stanovnici Industrijske nezadovoljni ponuđenim rješenjima, traže veći angažman Grada – blokirat će promet

Objavljeno prije

Industrijska

Tvrtka Platanus iz Trstena, koja je potpisala Ugovor sa INA–om o daljnjoj distribuciji za plinificirane zgrade Industrujske ulice u Metkoviću, nije uspjela još uvijek potpisati ugovore sa stanarima. Osnonovna zamjerka stanara odnosi se iznos od cca 100 kn, koji bi se trebao uplaćivati tvrtki Corrigo iz Makarske, a koja bi osigurala spremnike za plin kod Croatia osiguranja, plaćala najam spremnika i stručne osobe za održavanje i ozračivanje plinskih spremnika. Podsjetimo, Tvrtka Corrigo je pobijedila na javnom natječaju za upravljanje stambenim zgradama, te potpisala ugovor sa Gradom Metkovićem za navedenu djelatnost koji se odnosi na sve stamene jedinice na području Metkovića koje u trenutku potpisivanja sa  Gradom nisu imali zakonske upravitelje zgrada.

Dakle, specifičnost Industrijske ulice je u tomu, što  je u neposrednoj blizini postojao INA–in veliki spremnik za ukapljeni plin, te se u trenutku izgradnje kvarta jedan dio zgrada plinovodom spojio na postojeće spremnike i već petnaestak godina INA je bila distributer energenta. U trenutku kad se INA odlučila na gašenje pogona u Metkoviću, tad nastaje problem isporuke plina i održavanja sustava.

Održavanje sustava nazvat ćemo hladni pogon i upravo taj iznos buni stanare Industrijske ulice. U strukturi, hladnog pogona, kako neslužbeno doznajemo, bila bi uračunata cijena osiguranja plinovoda i spremnika, plaćanje stručne osobe za održavanje spremnika i isparivača te najam spremnika.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Po procjeni stručnjaka, cijena bila između 83,00 – 100,00 kuna, ukoliko bi svih sedamdeset vlasnika stanova potpisalo ugovor, a ukoliko bude manje potpisanih ugovora, cijena hladnog pogona bi bila uvećana,  jer se navedene usluge dijelile po broju jedinica.

Treba naglasiti da je tvrtka Platanus već dovela vlastiti plin u spremnike, kojeg stanari uredno troše, a da ugovor nisu ni potpisali.

Stanovnici Industrijske ulice

Opće raspoloženje stanara je da plin kao energent najprihvatljiviji, pogotovo kad se zna da svaki stan posjeduje plinski bojler za centralno grijanje i toplu vodu, te bi izostanak energenta prouzročio dodatne troškove kupnje i ugradnje električnih trošila. Na zadnjem sastanku stanara 1., 2. i 3.  ulaza održanom u četvrtak, nisu prisustvovali predstavnici Corriga, a od njihove predstavnice neslužbeno smo doznali da nisu bili ni pozvani.

Sada si stanari Industrijske ulice s pravom postavljaju pitanje zbog čega se Grad  Metković, kao institucija više ne uključi u rješavanje ovog gradskog problema. Svi su složni u tome da bi najbezbolnije rješenje bilo da je Grad preko svojih tvrtki koje se bave komunalnom djelatnošću, preuzeo od INA-e održavanje i distribuciju plina, a za to je bila potrebna doregistracija djelatnosti od cca 2.000,00 kn. Sa Zavoda za zapošljavanje moglo se sa povući dvoje ljudi, ili je taj posao mogao obavljati netko od postojećih djelatnika, uz pomoć vanjskog stručnog suradnika. Gradu bi osiguranje sustava, kao stavka, bila kap u moru, a stanari bi dobili plin po tržišnoj cijeni. Po našim saznanjima, tada bi svih sedamdeset vlasnika plinoficiranih stanova potpisli ugovore i problem bi bio riješen.

Ovako problem ostaje. Ne želimo prejudicirati zbog čega čelnici Grada ne žele dublje ući u rješavanje problema, ali su izabrani da budu građanima na usluzi. Na jednom od sastanaka sa stanarima gradonačelnik Petrov je rekao da je to komplikacija za gradske tvrtke, kako se one ne mogu baviti s tim djelatnostima, međutim, kako neslužbeno doznajemo u zadnje vrijeme Petrov tvrdi kako je problem Industrijske riješio s tvrtkom Corrigo, koja također nema potrebne certifikate, a kako neslužbeno saznajemo niti uposlenog ijednog terenskog djelatnika ili domara na području Metkovića, međutim, građani plaćaju.

Svakako ne treba izuzeti iz vida ni ono najgore. Ovo je osjetljivi energent. Ovaj problem može imati neželjene konotacije i treba mu pristupiti vrlo oprezno, jer svi dobro pamtimo što od stana može napraviti jedna plinska boca, a kamo li da se dogodi kakav nedostatak ili oštećenje na plinovodu ili na kućnoj plinskoj instalaciji.

Na sastaku su se iznosile razne mogućnosti, čak i blokada prometa na gradskom mostu, jer stanari žele da se problem sustavno riješi, a ne parcijalno. Teško se može zamisliti rješavanje državnih problema, kad na svom kućnom pragu nismo u stanju riješiti problem opskrbe plinom jednog kvarta.

ZAVRŠENO ASFALTIRANJE VIDA

Završetak radova na uređenju prometnica u Vidu gradonačelnik Milan prokomentirao: ‘Obećano – ispunjeno!’

Objavljeno prije

U utorak, 4. lipnja, završeni su radovi na uređenju prometnica u prigradskom naselju Vid, vrijedni gotovo pola milijuna kuna.

Završetak radova gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Gotovi su radovi na pojačanom održavanju cesta u naselju Vid. U Ulicama Hrvatskih mučenika, Strana i Gradina izvršili smo pripremne radove, proširili i rekonstruirali asfaltni sloj ceste, sveukupno u dužini od otprilike 700 metara.
Vrijednost radova iznosi oko 450.000,00 kuna s PDV-om i prvo je veće ulaganje u ceste u Vidu nakon niza godina i lažnih obećanja.
Obećano – ispunjeno, – rekao je Milan putem svoje fb stranice.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije