Ostanimo u kontaktu

SLIJEDI NAM POVRATAK NA 'STARO NORMALNO'

Smiješi nam se obećavajuća turistička sezona

Objavljeno prije

Njemačka je eliminirala Hrvatsku s „crvene“ liste zemalja pa se tako Hrvatska više ne smatra područjem visokog rizika za njemačke turiste, a od 1. lipnja Nacionalni stožer najavljuje ublažavanje epidemioloških mjera pa će, među ostalim, na vjenčanjima biti dopuštena nazočnost do 100 uzvanika, pod posebnim uvjetima.

U Metkoviću je za vikenda organizirano najmasovnije cijepljenje na COVID, s 1100 doza cjepiva.

Odgovorni najavljuju da će djeca do 12 godina moći u Hrvatsku bez Covid-testa.

Zrakoplovne kompanije najavljuju slijetanja u Dubrovnik u sve većem broju.

Predstavnici općine Neum potaknuli su priču oko preimenovanja malograničnih prijelaza Vukov Klanac i Duži-Imotica u međunarodne, za ljetnu sezonu. S time su se složili čelnici općine Zažablje, grada Metkovića, DNŽ i Međunarodnog  povjerenstva za granice, između BiH i Hrvatske. Riječ je potrebi rješavanja prometnih problema na graničnim prijelazima Klek i Bistrina  na kojima u ljetnim danima turisti moraju čekati i po nekoliko sati.

To se posebno odnosi na turiste koji žele vidjeti deltu Neretve i sve njezine specifičnosti, ali je važno i za kretanje lokalnog stanovništva.

Preimenovanje Vukovog  klanca za međunarodni promet  posebno je zanimljiv neretvanskim turističkim djelatnicima. Oni su sukladno svojim mogućnostima i ranije upozoravali na određene nelogičnosti u smislu prometnog povezivanja Dubrovnika i Neretvanske doline, ali to pitanje može biti riješeno tek nakon puštanja u promet Pelješkog mosta, nadamo se, već ove godine.

Do jesni ove godine taj most bi trebao biti završen, dok će pristupne ceste biti završene do ljeta sljedeće godine.

Teško da se mogu i zamisliti benefiti za razvoj turizma u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a napose u dolini Neretve.

Hrvatski jug i sjever bit će spojeni, vrijeme putovanja Metković-Dubrovnik bitno će se skratiti, turisti neće zastajati u Neumu, a hitnim pacijentima može biti spašen život. Pelješčani će , primjerice, Neretljanima u svakom trenutku moći ponuditi maslinovo ulje ili ribu, a stanovnici doline Neretve lakše će i bolje surađivati sa stanovnicima Pelješca nudeći im svoje voće i povrće, ali i na druge  poslovne načine.

Godinama smo slušali ili čitali izjave tko je potaknuo ili inicirao izgradnju Pelješkog mosta. Danas to uopće nije bitno, važno je da je most gotovo izgrađen, doduše uz kinesku pamet i materijale.

Završetkom mosta i pristupnih prometnica otvaraju se neslućene mogućnosti razvoja gospodarstva, prometne povezanosti i uporabe novih tehnologija, kako u turizmu i prometu, tako i u nizu drugih djelatnosti.

Ako je riječ o dolini Neretve, „safari turizam“, gastronomija, arheološki i povijesni spomenici, prirodoslovlje, Maraton lađa, Smotra folklora, „maškare“ i mnoštvo drugih povijesno-tradicionalnih manifestacija, mogu biti temeljne stijene u razvojnom ciklusu uslužnih djelatnosti, povezanih s poljoprivredom i proizvodima vrijednih i radišnih neretvanskih ljudi.

Naši i inozemni stručnjaci najavljuju kraj korone u sljedećim mjesecima, ali uz preporuke o, možda, i trećim i četvrtim dozama cjepiva.

Sukladno tomu, ostaje nam nada da će već ova turistička sezona biti bolja nego lanjska.

DUBROVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

U srpnju 90 posto više turističkih dolazaka nego u istom razdoblju lani

Objavljeno prije

Tijekom srpnja 2021. godine na području Dubrovačko-neretvanske županije ostvareno je 254.717 dolazaka, što je u usporedbi sa istim periodom 2020. godine porast od 90%. U srpnju 2021. godine ostvareno je 1.437.483 noćenja, što čini 65% više noćenja nego u istom period 2020. godine.
Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Poljske, Slovenije, Hrvatske, Njemačke, Bosne i Hercegovine i Češke.

Od početka godine do kraja srpnja ostvareno je 393.415 dolazaka i 2.070.799 noćenja. U usporedbi s istim periodom 2020. godine ostvareno je 60% više noćenja.

U usporedbi s 2019. godinom u srpnju je ostvareno 69% noćenja 2019. godine, a od početka godine do kraja srpnja 43% noćenja ostvarenih u rekordnoj 2019. godini.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije