Ostanimo u kontaktu
LPG Narona MAXMART Opuzen
GAZ Benz 1200x400px
HDZ – Izbori 2024 Branko Bačić 1
HDZ – Izbori 2024 Branko Bačić 2
HDZ – Izbori 2024 Branko Bačić 3
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl4
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl3

SAMOODRŽIVA EKOLOŠKA KUĆA NA DRAGOVIJI

Villa Danica plijeni pažnju sjajnim interijerom, ali i promišljenom obnovom

Uređenjem tipično dalmatinska, ali samoodrživa ekološka kuća u dolini Neretve

Objavljeno prije

Vlasnici su mudro posegnuli za ekološkim izvorima energije kao što su solarni paneli za izvor struje i iskorištavanje kišnice za vodu.

U nekim hrvatskim ruralnim područjima još uvijek ne postoji osnovna infrastruktura kao što su struja, voda, kanalizacija i slično. Iako u vrijeme današnjeg tehnološkog napretka to zvuči pomalo nevjerojatno za članicu EU, nažalost to je istina od koje ne možemo pobjeći.

Villa Danica, Dragovija

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Ipak, nije nužno da takva činjenica bude ograničavajuća za razvoj u tim područjima. Rješenje za kojim se sve više poseže u posljednje vrijeme jest gradnja eko kuća. Inače, eko kuća je pojam koji podrazumijeva kuću sagrađenu uz minimalni utjecaj na prirodni okoliš, koristeći prirodne i obnovljive materijale u cilju uštede energije i zdravijeg življenja. Ovaj tip gradnje ima višestruku korisnost i praktičnost jer, osim povećanja energetske efikasnosti, štedi prirodne resurse i smanjuje količinu otpada nastalog pri gradnji.

Villa Danica, Dragovija

Sveznalica 7400xXpx

IZGRADNJA

U ruralnom mjestu Dragovija, u neposrednoj blizini povijesnog mjesta Vid, obitelj Musulin odlučila je sagraditi tipičnu dalmatinsku, ali eko kuću i tako iskoristiti ‘nedostatke‘ područja i okrenuti ih u svoju korist i u korist prirode. Vlasnici su mudro posegnuli za ekološkim izvorima energije kao što su solarni paneli za izvor struje i iskorištavanje kišnice za vodu. Ovu kuću službenog naziva Villa Danica također odlikuju i reduktori protoka vode, ekološki proizvodi za čišćenje, reciklaža više od 80% otpada te svjetla koja štede energiju – tim postupcima vlasnici su stvorili samoodrživu eko kuću.

Villa Danica, Dragovija

– Za uređenje stare obiteljske kuće zaslužna je naša obitelj Musulin, a ujedno smo i vlasnici vile. Mi smo ti koji su najviše pridonijeli idejama i detaljima kako bismo stvorili kuću koja ima svoju priču i dušu. Željeli smo dočarati turistima vremena iz davnina kada se mnogobrojna obitelj okupljala uz ognjište za velikim obiteljskim stolom te stvarala sretne zajedničke trenutke – ističu nam vlasnici na samom početku.

Villa Danica, Dragovija

Preuređenjem nekadašnje zapuštene kuće, koja se sastojala od samo jedne prostorije u kojoj je obitavalo šest osoba, obitelj Musulin je uspjela stvoriti ambijent prošlih vremena sa suvremenim izričajem. Vlasnici nam objašnjavaju da je u obnovu kuće uloženo mnogo truda i napora, prvotno u sanaciji kamenih zidova i krova, a naknadno u uređenju kompletnog interijera i eksterijera. Dodali su da se prilikom uređenja želio postići dojam starog dalmatinskog stila uređenja sela brdovitog područja Donjeg Poneretavlja. – Interijer je prožet detaljima i materijalima starih vremena koji su spojeni sa suvremenim kako bi se osigurali udobnost i komfor, pazeći da se zadrži mediteranski ugođaj.

Villa Danica, Dragovija

Vlasnici su kuću vremenom nadograđivali prirodnim materijalima, pa Villu Danicu danas čine prizemlje i kat. Prizemlje se sastoji od samo jedne prostorije i kupaonice. U prostranoj prostoriji na samom ulazu u kuću smještena je kuhinja, blagovaonica i dnevni boravak. Masivni drveni strop, kameni zidovi i kamin od opeke doista ostavljaju dojam tradicionalne dalmatinske kuće. Cijelu ideju starinskog dalmatinskog štiha potvrđuje i veliki stol za blagovaonicu koji je inače centralni dio dalmatinskih kuća oko kojeg se odvija život.

Villa Danica, Dragovija

– Kuhinja i kamin spoj su drva, stare cigle i kamena. Blagovaonski stol i stolice izrađeni su od stoljetnog hrasta, kao i stubište koje vodi na kat na kojem se nalaze spavaće sobe – opisuju nam vlasnici.

Na katu, koji je naknadno nadograđen, nalaze se dvije spavaće sobe, soba s radnim stolom i hodnik koji ih spaja. Uočljiva je razlika u uređenju između prizemlja i kata. Dok prizemlje odiše određenom težinom prirodnih materijala kamena i drva, čisti bijeli zidovi na katu čine prozračnu zonu kuće koja kao da se otvara prema eksterijeru.

Villa Danica, Dragovija

Eksterijer se odlikuje izgledom tipične tradicionalne dalmatinske kuće.

IZGLED

Kamena fasada, crvene kupe i drvene zelene škure. Ulaz u kuću natkriven je drvenom nadstrešnicom s kupama i betonskim stupovima u nenametljivoj boji pijeska, tako da se uklope u kompletan izgled kuće. Na samu kuću se naslanja i vanjski kamin od opeke s pripadajućim natkrivenim dijelom za blagovanje, a neposredno uz taj dio nalazi se i bazen uz koji je postavljeno i tipično oblo kamenje s hrvatskih plaža.

Villa Danica, Dragovija

Izgled, izvedba, ideja i lokacija kuće su kao stvoreni za sve one koji su željni odmora u osami ruralnog brdovitog područja, ali i za one malo aktivnije koji svoje vrijeme mogu provesti biciklirajući ili šetajući po obližnjim stazama.

Piše: Anita Budimir, Dom i dizajn / Jutarnji.hr
Foto: Marin Veraja

OBAVIJEST

Preventivna deratizacija i larvicidna dezinsekcija komaraca na području Grada Metkovića

Objavljeno prije

Djelatnici Pomorskog servisa-Luke Ploče d.o.o. u idućem će tjednu provoditi preventivnu deratizaciju i larvicidne dezinsekcije komaraca na području Grada Metkovića. Donosimo obavijest i termine provedbe.

OBAVIJEST O PREVENTIVNOJ DERATIZACIJI GRADA METKOVIĆA

Obavještavamo Vas da će u razdoblju od 15.04.2024 do 22.04.2024 poduzeće Pomorski servis- Luka Ploče d.o.o. provesti će preventivnu  deratizaciju (uništavanje štetnih glodavaca) kao posebnu mjeru sprječavanja pojave zaraznih bolesti na području Grada Metkovića, izlaganjem mamaca crvene boje i plave boje.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta akcija se odgađa za broj nepovoljnih dana.

Za uspjeh akcije važna je i vaša suradnja stoga Vas molimo:

Sveznalica 7400xXpx
 • odstranite iz podruma i okoliša otpad koji bi mogao poslužiti kao hrana ili skrovište za glodavce
 • omogućite našim djelatnicima slobodan i nesmetan pristup u objekte i dvorišta
 • onemogućite djeci,neodgovornim osobama i domaćim životinjama pristup mamcima
 • ne dirajte i ne premještajte zatrovane mamce
 • u slučaju gutanja izloženih mamaca obvezno se javiti nadležnoj zdravstvenoj službi
 • Antidot-protuotrov je vitamin k1

TERMINI PROVEDBE:

15.04.2024

Ulice: Jerkovačka, Mileževac, Kneza Trpimira, Zagrebačka, Eugena Kvaternika, Alojzija Stepinca, Jadranska, Put Narone do križanja s M.Gupca, Matije Gupca , Zrinskih i Frankopana, Nikole Tesle, Neretvanskih gusara, Norinska, Sv Ćirila i Metoda, Vrgoračka, Kneza Branimira, Mlinska , Industrijska, A. Hebranga, Hercegovačka, Ulica Marka Marulića, S.S. Kranjčevića i zajednički prostori stambenih zgrada SZP koje pripadaju navedenim ulicama

16.04.2024

Ulice : Petra Krešimira IV, Jasline, Jeovci, Ljudevita Gaja, Ive Lole Ribara, Lovre Matića, A. K. Miošića, Bočina, Mobine ,Petra Zonjića, Ilije Bošnjaka, Don Mihovila Pavlinovića, Slatine, Jakova Gotovca Moližanskih Hrvata, Sv. Franje Asiškog, Dubrovačka ulica,Veletržnica i zajednički prostori stambenih zgrada SZP koje pripadaju navedenim ulicama

18.04,2024

Ulice: Oca A. Gabrića ,Tina Ujevića, A, Gustava Matoša, Vladimira  Nazora, Petra Svačića, Makarska ,Skale I-IX, Orašina, Put kaštela, Lovački put, Petra Preradovića, Omiška, Paška Baburice,Fra Stanka Petrova ,Put pećina i Gradsko groblje , Gradska tržnica ,zajednički prostori stambenih zgrada SZP koje pripadaju navedenim ulicama

19.04.2024

Kralja  Zvonimira ,Ante Starčevića, Matice hrvatske ,Ivana  Gundulića, Stjepana Radića, Hrvatskih iseljenika, Don Radovana Jerkovića, Sportska, Splitska, Ivana Mažuranića, Kneza Domagoja, Trg Franje Tuđmana, Trg bana Jelačića, Trg kralja Tomislava ,Gradska tržnica, zajednički prostori stambenih zgrada SZP koje pripadaju navedenim ulicama.

22.04.2024

Sustav za odvodnju otpadnih voda,

Sve informacije o provedbi deratizacije mogu se dobiti na mob.: 091/603-1708, 091/603-1704, 091/603-1130.

Zahvaljujemo na suradnji!

OBAVIJEST O PROVEDBI LARVICIDNE DEZINSEKCIJE KOMARACA

Obavještavamo vas da će Pomorski servis –Luka Ploče d.o.o.  provesti  preventivnu larvicidnu dezinsekciju komaraca kao posebnu mjeru u cilju sprječavanja pojave zaraznih bolest na području Grada Metkovića.

Larvicidni tretman je skup mjera mehaničkih, fizičkih, bioloških i  kemijskih s ciljem redukcije razvojnih oblika komaraca.

Larvicidna dezinsekcija je kemijske mjera koja ima za cilj redukciju razvojnih oblika komaraca. Larvicidi  su biocidi  koji djeluju na razvojni stadij insekta.

Mehaničkim i fizikalnim mjerama smanjuju se ili uklanjaju uvjeti za razvoj komaraca stoga preporučamo da oko svojih objekata:

 • Onemogućiti nakupljanje vode u kantama,posudama, automobilski gumama ili nekoj drugoj ambalaži
 • Spremnike za vodu kao kamenice,betonske spremnike ,bačve i sl. prekriti mrežama protiv komaraca ili plastičnim pokrovom
 • Onemogućiti nakupljanje kišnice na tendama ili raznim pokrivalima
 • Držati uredne i protočne oborinske oluke i sustave oborinskih voda
 • Vaze za cvijeće i sl. na grobljima umjesto vodom puniti vlažnim pijeskom od travnja do listopada
 • U posudicama ispod vaza za cvijeće redovito mijenjati vodu jednom tjedno
 • Osigurati pokrivanje brodica ceradama gdje se god nalazile kako bi se spriječilo skupljanje kišnica.

TERMINI PROVEDBE:

15.04.2024

– obalni plićaci kanala u ulicama Matije Gupca, Put Vida, Put Narone, depresije sa povremenom vodom na javnim površinama i slivnici oborinski voda na području grada.

16.04.2024

– Ullice  Sv. Franje Asiškog, Lovre Matića, Bočina, Jakova Gotovca, rijeke Neretve od Veletržnice do Lučkog  mosta, depresije sa povremenom vodom na javnim površinama i slivnici oborinski voda na području grada.

U slučaju kiše  akcija se odgađa za broj kišnih dana.

Sve informacije o tijeku dezinsekcije mogu se dobiti na mob: 091/603-1708; 091/603-1704; 091/603-1130

ZAJEDNIČKOM PRIMJENOM NAVEDENIH  MJERA SMANITI ĆEMO BROJNOST KOMARACA A TO NAM JE ZAJEDNIČKI CILJ.

ZAHVALJUJEMO NA SURADNJI!

Djelatnici Pomorskog servisa-Luke Ploče d.o.o.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije