Ostanimo u kontaktu

NERETVANSKA MLADEŽ UPOZORAVA

Samo tjedan dana berbe, bilo je potrebno da se cijena mandarine spusti na 2kn za kilogram!

Objavljeno prije

Tek dan iza objavljenog hvalospjeva u Slobodnoj dalmaciji, gdje se navodi niz netočnih informacija, lažne nade proizvođačima da će prosječna cijena biti dobra zbog manjeg uroda i dobre kvalitete, novi šok za već za ovakve situacije ‘izdresirane’ proizvođače mandarina u dolini Neretve.

Upravo tvrtka o kojoj se jučer pisalo, ovaj put je na sebe preuzela ‘zadovoljstvo’ spuštanja otkupne cijene mandarina na 2,60 Kn i 1,60 Kn (jučer navedeno 3,50 i 2,50).

Nažalost, u dolini Neretve, u berbi mandarina otkupna cijena ne proizlazi iz ponude i potražnje, nego je rezultat samovolje pojedin(a)ca. Berba je usporena, prodaja ide dobro, a cijena pada. Ovo je primjer novoga zakona tržišta, koji vrijedi samo u Hrvatskoj.

Na žalost, nema reakcije sa niti jedne razine vlasti. Gradovi i općine u dolini Neretve očito imaju druge prioritete ispred mandarine i poljoprivrede. Županovo Povjerenstvo je odredilo početak berbe za najranije sorte (za ostale još nije) i organizira prodaju na tezgama po Hrvatskoj. Ministarstvo poljoprivrede prebacuje odgovornosti i obaveze na druge institucije, itd.

Dana 6.rujna, sudjelovali smo na sastanku u Ministarstvu poljoprivrede na temu ovogodišnje berbe i otkupa mandarina. Tada smo istaknuli sve probleme koje proizvođači mandarina imaju, od zemljišta, vode, ARKOD, zdravstveno stanje, … do krađe na otkupima, ne vaganja robe i kršenja Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama. Zatražili smo određene aktivnosti Agencije za tržišno natjecanje, Ministarstva poljoprivrede, ali do danas nema reakcije.

Očito je da su poljoprivredni proizvođači u dolini Neretve prepušteni sami – sebi.

Pozivamo Ministarstvo poljoprivrede, gradove i općine u dolini Neretve, župana Dubrovačko-neretvanske županije i sve druge nadležne da se uključe u rješavanje ovoga problema i omoguće poljoprivrednicima u dolini Neretve da od svoga rada mogu živjeti.

Neretvanska mčadež,
mr.sc. Željko Bjeliš, predsjednik

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od čega je 5 utvrđeno brzim antigenskim testom).

Radi se o četiri osobe iz Dubrovnika, po tri osobe iz Metkovića i Opuzena te po jednoj osobi iz Slivnog i Župe dubrovačke.

Ukupno je zaraženo sedam osoba muškog spola i pet osoba ženskog spola, a za njih šest je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječeno je 26 osoba: po sedam osoba iz Metkovića i Župe dubrovačke, pet osoba iz Dubrovnika, po dvije osobe iz Konavala i Opuzena te po jedna osoba iz Janjine, Ploča i Pojezerja.

U posljednja 24 sata obrađena su 374 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 70760 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirana je 21 osoba pozitivna na koronavirus. Intenzivnu skrb zahtjevaju tri pacijenta, svi na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji je 319 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije (na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 725 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije