Ostanimo u kontaktu

NEKADAŠNJI SIMBOL MOSTARA

Robna kuća ‘Razvitak’ dobit će posve novu dimenziju

Objavljeno prije

Robna kuća metkovskog poduzeća “Razvitak” prije rata bila je jedan od simbola Mostara, a posljednjih desetljeća ruglo je glavne mostarske ulice i opasnost za prolaznike.

Zavod za prostorno uređenje Mostara izradio je idejni urbanistički projekt tog dijela grada. Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje kaže kako već dugo taj lokalitet čeka da se stvari pokrenu s mrtve točke, a za početak cjelokupan prostor bivšeg “Razvitka” očisti.

“Sad taj dio predstavlja ruglo grada, a ne bi trebalo da je tako. U procesu privatizacije ‘Razvitak’ je imao neku svoju priču koja nama nije poznata, kao ni informaciju tko je pravi vlasnik tog kompleksa. Ne čekajući te ishode, a znajući važnost tog prostora, Zavod za prostorno uređenje je pokrenuo aktivnosti urbanističkog projektiranja šireg lokaliteta bivše robne kuće”, kaže Bubalo za Klix.ba.

Projekt je rađen u kontekstu uređenja i ulice Braće Fejića, njenog popločavanja, tako da bi cijeli taj prostor dobio jednu posve novu dimenziju, a Mostar novi simbol. “Ovim projektom rješavamo problem mirujućeg prometa, odnosno parkiranja. Projektom su predviđene tri podzemne etaže s kapacitetom od osam stotina vozila. Time bi se potpuno riješio akutni problem parkiranja na tom širem prostoru”, kaže nam Bubalo. Naredni dio koji je projekt obuhvatio je veliki stambeno-poslovni objekt koji je osmišljen u skladu s najsuvremenijim konceptima. “Posebno se vodilo računa o velikim broju sunčanih dana, pružanju mogućnosti da se posjetioci nađu u nekoj lijepoj bašti ili terasi, da uživaju u onome što Mostar nudi. Naravno uz direktnu komunikaciju s Fejićevom ulicom, a time i starim dijelom grada”, izjavio je.

Zavod nije ulazio u dalja arhitektonska rješenja, već je ovim idejnim projektom dao smjernice uređenja tog dijela grada. “Ovim bi grad dobio jednu potpuno novu funkcionalnu sredinu u ovom dijelu, jedan svoj novi ponos”, kazao je Salem Bubalo, direktor Zavoda za prostorno uređenje Mostara.

Izvor: bljesak.info / Foto: Argentaria

Nastavi čitati

KINEZI NAM POMAŽU

Graditelji Pelješkog mosta donirali 800.000 kuna u sklopu akcije ‘Hrvatska protiv korona virusa’

Na hrvatskom jugu u izgradnji Pelješkog mosta sudjeluje oko 500 kineskih graditelja, a sada nam od njih stiže pomoć i protiv korone. U državni proračun su uplatili 800.000 kuna

Objavljeno prije

foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Tema Pelješkog mosta puno je puta stvarala glavobolje Hrvatskoj, no ovoga puta, tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), koja ga gradi, dala je Hrvatskoj razlog za radost.

Naime, kineska građevinska tvrtka uplatila je našoj državi vrijednu donaciju od 800.000 kuna za nabavku neophodnih sredstava i opreme u borbi protiv pandemije korona virusa. Iznos je uplaćen u sklopu akcije “Hrvatska protiv korona virusa”, koju je nedavno pokrenula Vlada RH.

Ova velikodušna firma na jugu naše države most gradi od 2018. godine, kada su započeli radovi. Ondje je zaposleno 500-ak radnika iz Kine, većinom iz pokrajine Hubei koja je donedavno bila i sama žarište ove strašne epidemije.

Inače, CRBC je velika kineska državna tvrtka koja se bavi ugovaranjem, investiranjem, razvojem i upravljanjem cestama, mostovima, lukama, željezničkim prugama, zračnim lukama, tunelima, nekretninama i industrijskim parkovima, piše 24sata.hr.

 

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije