Ostanimo u kontaktu
LPG Narona
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl2
JURA SHOP – AKCIJA Vikend Sl1
GAZ Benz 1200x400px

NERETVANSKE ŽUDIJE U SLOVENSKOM PASIJONSKOM ALMANAHU

Publikacija objavljena povodom godišnjice uvrštenja Škofijeloške pasijone u UNESCO-vu nematerijalnu baštinu

Objavljeno prije

Foto: vid.hr

Foto: vid.hr

Grad Škofja Loka u Sloveniji, obilježavajući godišnjicu uvrštenja Škofijeloške pasijone u UNESCO-v popis kulturne nematerijalne baštine izdali su Pasijonski almanah (Pasionski ljetopis).

U pripremi je radilo nekoliko hrvatskih znanstvenika i ljudi vezanih za pasionsku baštinu Hrvatske kao mag. Jozo Čikeš, prof.dr.sc. Stjepan Pepeljnjak, prof.dr. Marko Dragić, akademski snimatelj Šime Strikoman i Luka Lipić, alfa i omega Vodičkog festivala Žudija. Promocija je održana 18. listopada 2017. u Sokolskom domu Škofja Loka, a na poziv domaćina u ime Čuvara Kristova groba nazočili su Šime Strikoman redatelj festivala te koordinatori  Luka Lipić i Marko Marušić. Skupu su nazočili predstavnici 6-7 europskih zemalja članica Euro pasionske zajednice (kojoj Hrvatska još nije član).

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Šime, Luka i Marko obratili su se nazočnima, izlagali su o žudijama i festivalu. U knjizi koja je izdana u čast obilježavanja značajnog događaja za Slovensku pasionsku baštinu veliki dio je posvećen Hrvatskoj pasionskoj baštini i Čuvarima Kristova groba Hrvatske u čemu su se našle Žudije župa neretvanskog dekanata. Autor je dao naglasak na žudije sv. Ilije i njihovu starost i naveo ih kao začetnike tog običaja u cjeloj dolini Neretve i okolice, a sve ostale župe spominju se svojim posebnostima, pa tako i Žudije župe Gospe Snježne Vid.

preneseno s vid.hr

Sveznalica 7400xXpx

UHIĆENI NA GRANICI

Na ljetovanju otuđili jet-ski i odvezli ga u Češku

Iako su na ljetovanju koristili vlastiti jet-ski, vratili su se u mjesto ljetovanja i od tamo otuđili još jedan jet-ski te ga odvezli u Češku gdje ga policija pokušava naći putem međunarodne policijske suradnje

Objavljeno prije

Foto: Ilustracija

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Metković dvojica Poljskih državljana u dobi od 43 i 23 godine osumnjičeni su za kazneno djelo krađe i rano jutros predani pritvorskom nadzorniku Policijske postaje Metković.

Naime, u nedjelju, 16. srpnja 44-godišnjak je policiji prijavio krađu jet-skia koja se dogodila prethodne noći. Plovilo je bilo privezano za pontonsku platformu u moru u mjestu Blace u općini Slivno.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno kako su plovilo otuđili spomenuti poljski državljani koji su tu prethodno bili na ljetovanju.

ULTIMATE SPORTS GYM Grupni trening – 740

Naime, tijekom ljetovanja su i sami koristili osobni jet-ski, te su se nakon odjave i povratka u Poljsku, zaustavili u BiH gdje su svoj jet-ski ostavili i praznim se trilerom vratili u Blace odakle su otuđili jet-ski kojeg su potom ostavili u Češkoj.

Uhićeni su na PGP Stara Gradiška temeljem raspisane potrage PP Metković kada su se vraćali po svoj jet-ski u BiH s namjerom da ga vrate u Poljsku.

Sveznalica 7400xXpx

Otuđeni jet-ski za sada nije pronađen i s tim ciljem je zatražena međunarodna policijska suradnja.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Kolači -kutija 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE Biseri 300px

Najčitanije