Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

SNAŽNI PROPELERI PREORALI PLITKO DNO NEUMSKOG ZALJEVA

Prvi kruzer uplovio u Neum i izazvao reakcije stanovnika i političara

Objavljeno prije

O teritoriju Neuma, razgraničenjima u prošlosti i u novije vrijeme, ispisane su tisuće kartica teksta, kao i  o reakcijama političara iz Sarajeva koji su pokušavali spriječiti gradnju Pelješkog mosta. Nota bene, BiH je prema Međunarodnom pravu dobila svoje teritorijalne vode, Pelješki most visine 55 metara će uskoro u promet, a u četvrtak ujutro dok su mnogi Neumljani i Klečani još spavali u neumski akvatorij (ispod Pelješkog mosta) uplovio je prvi kruzer „Bolotte“ s 1000 putnika i duljine 327 metara. Bez ikakvih problema, izvijestili su mediji.

Prema najnovijim vijestima određeni broj stanovnika Neuma zajedno sa svojim nositeljima općinske vlasti nije zadovoljan razvojem događaja. Smatraju da  Neum nije mjesto za razvoj masovnog turizma te da uplovljavanje kruzera i sličnih plovila donosi onečišćenja . Osim toga Neum nije luka, ističu, pa sukladno tomu veliki brodovi nemaju što tražiti u neumskom zaljevu. Zbog ugroze eko-sustava Neum i Neumljani  mogu imati samo štetu jer, ukoliko se onečisti more bit će ugrožen i turizam u Neumu pa tako i sve ostale gospodarske grane.

Neposredno prije uplovljavanja golemog (prvog) kruzera u neumske vode oglasila se predsjednica Općinskog vijeća Neum, Danijela Matić.

Osjetila su dužnom reagirati na „navodni“ dolazak i sidrenje putničkog broda najavljenog za 23.lipnja, te je naglasila da to smatra nedopustivim . Napisala je da Neum nije luka i da veliku brodovi  nemaju što tražiti u neumskom zaljevu, zatim da taj i slični brodovi ugrožavaju eko-sustave, a dotaknula se i pitanja o prijevozu putnika do „navodnih“ izletišta, što nije u skladu s odlukama Općinskog vijeća. Zaključila je da se lokalnu zajednicu (vlast) mora poštovati i od nje tražiti mišljenje , te da će učiniti sve da se ovakve (takve) situacije više ne ponove!

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Sa svime što je priopćila predsjednica Općinskog vijeća Neuma, možemo se složiti, ali ostaje nepoznanica zašto se javnosti obratila nekoliko sati prije uplovljavanja najvećeg broda u povijesti Neuma i susjednih priobalnih mjesta, u neumsku luku koje nema ?

Predsjednica vijeća nije objasnila u čijoj režiji je kruzer uplovio u neumski zaljev, tko je to dogovorio i je li Vijeće upozorilo vrh BiH vlasti u Sarajevu ili u Županiji kojoj Neum pripada na povijesni dolazak kruzera u neumske vode ?

Uostalom, nema odgovora ni na pitanje hoće li snažni propeleri kruzera za koji dan ponovo preorati dosta plitko dno neumskog zaljeva.

METKOVSKO LJETO

‘Zagrebački solisti’ u ponedjeljak u Galeriji GKS-a Metković

Objavljeno prije

U sklopu programa Metkovskoga ljeta u Galeriji Gradskoga kulturnoga središta Metković u ponedjeljak, 4. srpnja s početkom u 21 sat koncert će hrvatski komorni ansambl Zagrebački solisti.

Na koncertu nastupaju Sreten Krstić –  koncertni majstor, Krunoslav Marić, Marko Glogović, Davor Philips, Ivan Novinc, Mislav Pavlin – violine, Hrvoje Philips, Marko Otmačić – viole, Tonka Javorović, Vid Veljak – violončela i Antal Papp – kontrabas.

Organizator koncerta je Ustanova za kulturu i sport Metković, a održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija te Grada Metkovića. Ulaz je slobodan.

Biografija ansambla:

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Tijekom više od šest desetljeća – pod umjetničkom palicom jednako znamenitih koncertmajstora, poput Dragutina Hrdjoka, Tonka Ninića, Anđelka Krpana i Borivoja Martinića-Jerčića – Zagrebački solisti odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.

Dosada su Zagrebački solisti održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein (Beč), Concertgebouw (Amsterdam), Royal Festival Hall (London), Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall (Moskva), Santa Cecilia (Rim), Carnegie Hall (New York), Opera House (Sydney), Victoria Hall (Ženeva), Teatro Real (Madrid), Teatro Colon (Buenos Aires), Versailles itd.

Redovito su gostovali na najpoznatijim glazbenim festivalima poput onih u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Bergenu, Barceloni, Istanbulu, Pradesu Ossiachu, Dubrovniku i drugdje, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti, primjerice – Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron, Marc Coppey, Ray Chen i mnogi drugi.

Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja.

Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Od recentnijih se izdanja ističe nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, a kojega su snimili s istaknutim solistima – violinistom Guillermom Figueroom te gitaristom Pepeom Romerom (kuća Naxos, 2010.), a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy. U lipnju 2014. godine Ansambl je izdao i kompaktni disk s djelima Borisa Papandopula, s pijanistom Oliverom Triendlom, a koji je upravo oduševio i domaću i inozemnu kritiku. Godinu kasnije, s violončelistom Marcom Coppeyem, Zagrebački solisti snimili su nosač zvuka na kojem su predstavljena tri Koncerta za violončelo, u izdanju njemačke diskografske kuće audite.

Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu: prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe), nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski za najbolju izvedbu djela hrvatskoga skladatelja; zatim nagrade Ivan Lukačić i Jurica Murai Varaždinskih baroknih večeri, Villa Manin, UNESCO, Nagrada Grada Zagreba, Srebrni kompakt disk diskografske kuće Croatia Records, Orden za zasluge naroda sa srebrnim zracima, Plaketa Grada Zagreba, više hrvatskih diskografskih nagrada Porin (1994. godine za životno djelo), Srebrna plaketa Hrvatske glazbene mladeži i brojne druge.

Tijekom Domovinskoga rata Zagrebački solisti održali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata (za grad Dubrovnik, za porušene glazbene škole u Hrvatskoj, srušenu zgradu HNK u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za brojne razorene hrvatske spomenike i dr.), a izveli su i velik broj svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države. U 2010. godini Ansambl je nagrađen nagradom Orlando Grand Prix za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Sedamdeset uspješnoga djelovanja ovoga renomiranog hrvatskog ansambla klasične glazbe može se zahvaliti brojnim sjajnim glazbenicima koji su, u određenome razdoblju, zauzimali mjesto članova Zagrebačkih solista, a ono što sve članove – prošle, sadašnje i buduće, sasvim sigurno ujedinjuje, jest vrhunska razina i discipliniranost u vještini kojom se bave te nepresušan entuzijazam i ljubav prema glazbi, a napose komornome muziciranju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Sirnica Uskrs 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije