Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

OŠ DON MIHOVIL PAVLINOVIĆ

Projektom ‘Imamo plan za lutaka dan’ obilježen Svjetski dan lutkarstva i Međunarodni dan kazališta

Objavljeno prije

Imamo plan za lutaka dan u OŠ don Mihovila Pavlinovića

Upravo uoči proljetnog odmora učenika u OŠ don Mihovila Pavlinovića završen je projekt Imamo plan za lutaka dan. Ovaj zanimljivi projekt osmislila je i koordinirala knjižničarka Katica Salacan. Iako je prvotno krenuo od ideje o izradi lutaka, proširio se i na objavljivanje fotografija lutaka na portalu Školske knjige te na održavanje zanimljivih i edukativnih radionica s učenicima nižih razreda u suradnji s metkovskim i opuzenskim amaterskim kazalištima.

Od kakvih se aktivnosti sastojao projekt? Sve je počelo od izrade lutaka tehnikom kaširanja. Svi učenici 3.c razreda učiteljice Natali Bubalo izradili su svoju lutku i odnijeli je kući. U ovoj aktivnosti  im se osim knjižničarke i učiteljice  pridružila i vrtićka skupina odgojiteljice Tonćike Gujinović iz DV Radost. U prostorima knjižnice izrada lutaka se i dalje nastavila, a one su poslužile za rad u nastavi i za igru.  Dio njih je izložen u predvorju škole povodom Međunarodnog dana lutka koji se obilježava 21. ožujka, a s tim nadnevkom povezan je i Međunarodni dan kazališta koji se obilježava 27. ožujka. Dio lutaka je izrađen kako bi izmamile osmijeh na lica onih kojima će biti poklonjene. Neke lutke su poslužile za održavanje radionica (rješavanja problema) na satima razrednih odjela, neke su oživjele u službi motivacije učenika na početku nastavnog sata u nižim razredima, dok su neke glumile u lutkarskom igrokazu koji je uprizoren u 3.c razredu.

Drugi dio projekta koji je uključio obilježavanje Međunarodnog dana kazališta, odvijao se u suradnji s vanjskim suradnicima. Metkovsko amatersko kazalište lutaka sa svojim glumcima amaterima Vatroslavom Markotićem, Ksenijom Pehar, Joškom Talajićem, Antonelom Markotić, Anđelkom Medak i Tomislavom Tomićem priredilo je u Gradskom kulturnom središtu predavanje o lutkama s demonstracijom kazališnih lutaka. Sudjelovali su 3.c i 3.d te 4.c i 4.d razred sa svojim učiteljicama. Najvještiji lutkari, 3.c razred, poklonili su metkovskim amaterima lutku nastalu tehnikom kaširanja i izmamili im osmijehe.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Projekt je nastavljen u suradnji s Amaterskim kazalištem Opuzen i njihovom  glumicom  Suzanom Mušan koja je u školskoj knjižnici  OŠ don Mihovila Pavlinovića 17. ožujka održala predavanje o kazalištu, glumi i glumcima. Ujedno je učenike animirala da se okušaju u glumi: glumili su u ulomku iz njihove najnovije predstave Lastavica. U radionici su uživali učenici 3.a i 3.b razreda sa svojim učiteljicama. I gošći predavačici poklonjena je lutka koja joj je  razvedrila lice osmijehom.

Fotografije lutaka mogu se vidjeti  na Facebook stranici Školske knjige. Dobile su već mnogo pozitivnih komentara  do sada oko 750! I dalje ih možete  podržavati (lajkati)!

Jedna lutka poklonjena je ravnateljici Žani Dodig, a lutka će je razveseljavati i krasiti njezin ured. Zato, djeco i odrasli, izrađujte lutke, izvodite igrokaze s njima, poklanjajte ih jer nadahnjuju i vraćaju osmijeh na lice!!

Tekst napisala: Marinka Jurković, profesorica hrvatskog jezika
OŠ don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću

GABELA

Dvije osobe privedene, uzgajali canabis u plasteniku

Objavljeno prije

U četvrtak, 13.10.2022. godine, djelatnici Sektora krim. policije MUP-a HNŽ lišili su slobode dvije osobe iz Gabele, I.R .(1980) i N.R.(1980), zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga, javio je Čaportal.

Naime, temeljem pismene Naredbe Općinskog suda Čapljina izvršen je pretres plastenika u Gabeli, na zemlji u vlasništvu I. R., kojom prilikom je pronađeno ukupno 15 stabljika koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu Canabis, visine 2,40 m.

Osobe su zadržane radi kriminalističke obrade, a o svemu je upoznat tužitelj, navodi se u informaciji MUP-a HNŽ.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije