Ostanimo u kontaktu

GKS METKOVIĆ

Projekcija dokumentarnog filma ‘Glavu dolje, ruke na leđa’, redatelja Stipe Majić Pipe

Objavljeno prije

Ustanova za kulturu i sport Metković obavještavam Vas da će se u Gradskom kulturnom središtu Metković u utorak, 19. veljače u 19:00, održati projekcija dokumentarnog filma Glavu dolje, ruke na leđa, redatelja Stipe Majić Pipe.

GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA dokumentarni je film koji obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore.

Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja – neki započinju dogovore o predaji, dok drugi ne odustaju od borbe. Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje. Ukršteno pratimo te tri frakcije branitelja i njihovo zarobljivanje.

Putem iskaza samih branitelja pratit ćemo zadnje dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Pratit ćemo njihovo putovanje od zarobljivanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi.

Detaljno ćemo predočiti svakodnevni život zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljaju najgore trenutke svojih života. Branitelji će se prisjetiti svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas.

Posljednji dio filma, obradit će izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije branitelja u normalan život.

O REDATELJU

Rođen listopada 1963. godine u Vukovaru. Nakon  završene srednje škole i odsluženog vojnog roka 1984-te godine, pokreće samostalnu djelatnost. Otvara samostalno ugostiteljski objekt, kafe bar „ MUSTANG“ na Trpinjskoj cesti, koji uspješno posluje sve do početka rata.

1991. g. dragovoljno se priključuje 3-oj bojnoj, 204 brigade i kao pripadnik „ŽUTIH MRAVA“ aktivno sudjeluje u zaustavljanju tenkovskih kolona  na Trpinjskoj cesti te obrani grada pod zapovjedništvom pok. General Bojnika Blage Zadre.

Nakon okupacije grada Vukovara i dolaska u Zagreb budi se interes za afirmiranje i ekranizaciju svega proživljenog u domovinskom ratu.

Tako 2011 godine skuplja građu za svoj prvi dokumentarni serijal od deset epizoda, pod radnim nazivom „BITKA ZA VUKOVAR“. U spomenutom projektu, potpisuje scenarij, režiju, i produkciju. Cijeli serijal je više puta prikazan na HRT.

Nakon toga osam godina bavi se istraživanjem jedne vrlo važne a nedovoljno rasvjetljene teme, a to je stradavanje vukovarske bolnice, ranjenika i djelatnika koji su radili u njoj. Krajem 2017. Sve spoznaje sažima u dokumentarni film. Odnosno seriju od četiri nastavka, pod nazivom „SRCE VUKOVARA“. Film je premijerno prikazan diljem Hrvatske i na HRT-i krajem 2017., dok je serijal prikazan na HRT-i 2018.

Paralalelno sa postprodukcijom filma o Vukovarskoj bolnici, u susretima i razgovorima sa protagonistima filma, javljaju mu se njegovi suborci i prijatelji koji su nakon pada grada Vukovara, završili u Srpskim logorima i kazamatima, sa molbom da im pomogne i da se njihova stradavanja pretoče u film. Uz puno napora i manjak financijskih sredstava, uspješno  završava dokumentarno igrani film „GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA“. Ovaj film je ujedno i prvi iskorak autora u igranu formu. Naime dokumentacijski materijal vezan za temu pada i odvođenja Hrvatskih branitelja u srpske logore, nije bilo lako naći. Ali uz mnogo truda i upornosti se ipak u tome uspjelo. Ali se zaključilo da fali onaj esencijalni dio priče. A to su mučenja i torture logoraša. I tu u dogovoru sa par svojih prijatelja i suradnika donosi odluku o snimanju igranih scena u cilju što vjerodostojnijeg prikazivanja svih zvjerstava i mučenja koja su prošli Hrvatski branitelji. Film završen koncem 2018-te godine i prikazuje se diljem Hrvatske.

Po završetku filma „GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA“, koncem  2018 godine i početkom 2019 godine, producira i kreće u snimanje prvog kratkog igranog filma, radnog naslova „SRETAN BOŽIĆ / MIR I BLAGOSTANJE“ koji tematizira, očaj i potcjenjivanje koliko  Hrvatskih branitelja i njihove borbe, toliko i Hrvatske države za koju su se borili. Posebnost ovoga filma je što se uz profesionalne glumce u naslovnoj ulozi nalazi autentični Hrvatski branitelj i uznik iz Srpskih logora. Film je trenutno u postprodukciji, a završetak i premijera ovisi o financijskim mogućnostima, jer kao ni za predhodne, niti za ovaj film Hrvatske institucije nisu imale sluha u smislu bilo kakve financijske pomoći.

U planu je snimanje dokumentarno animacijskog filma „ISPOD RADARA“, za koji se upravo završava scenarij. To je film o Samostalnom zrakoplovnom vodu tj. pilotima poljoprivrednih aviona koji su u Slavoniji po neprijateljskim položajima za vrijeme Domovinskog rata bacali humanitarnu pomoć za Vukovarsku bolnicu i improvizirane bombe po neprijateljskim linijama koje su branitelji sami proizvodili.

Dakle Stipo Majić, hrvatski branitelj s TRPINJSKE CESTE, ljubitelj filma i čuvar istine o Domovinskom, ratu skupa sa svojim  ratnim prijateljima i kreativnim suradnicima ide dalje.

Ulaz na projekciju je slobodan.

TURISTIČKE PROGNOZE

TZ Grada Metkovića uspješno promovira neretvanske turističke potencijale

Objavljeno prije

Autor

Dolina Neretve svakako je u turističkom smislu iznimno privlačna destinacija, s obzirom na postojeće prirodne, arheološko -povijesne, kulturno-tradicijske, gastronomske i druge potencijale, pa je na tom području u posljednjih nekoliko godina stalno, za 10 do 15 posto rastao broj dolazaka gostiju i noćenja.

Prošle godine je zbog svima poznate zdravstvene krize u svijetu broj dolazaka bio manji, ali je ipak na području TZ Grada Metkovića ostvareno 65 posto noćenja od ostvarenog broja noćenja tijekom 2019.godine, ili 8.515 noćenja.

Inače, na spomenutom prostoru iznajmljuje se ukupno 417 postelja.

U posljednje vrijeme turističke aktivnosti intenziviraju se i u ruralnim područjima, poput Dragovije i drugih naselja, a Turistička zajednica sukladno svom programu i programima i projektima Dubrovačko-neretvanske županije poduzima brojne aktivnosti u promoviranju metkovskih i neretvanskih turističkih mogućnosti.

Direktorica TZ Grada Metkovića, Magdalena Ujdur Medar nam je rekla:

– I u prvih pet mjeseci broj dolazaka i noćenja na našem području je u plusu, a u posljednjih mjesec dana puno smo radili na promociji i razvoju ciklo turizma . Organizirali smo već nekoliko biciklističkih tura, bez obzira na to radi li se o amaterima ili poluamaterima a biciklistima smo omogućili da sami na nekoliko mjesta mogu popraviti svoj bicikl.

Naša TZ surađuje sa Županijskom Turističkom zajednicom, osobno sudjelujem na brojnim turističkim skupovima i prezentacijama, a surađujem i s agencijama iz Azije, Amerike, Europe…

Unatoč svim problemima nadam se da će ova sezona donijeti pozitivne rezultate, iako još nema dolazaka većih grupa turista. Nadam se da će tijekom ljeta i na jesen turisti dolaziti na foto safari izlete i na berbu mandarina, među ostalim. Grad Metković i dolina Neretve cijele godine nude turistima brojne sadržaje, ali se moramo truditi biti prepoznati u svijetu i svakim danom težiti novim sadržajima u turističkoj ponudi, – istaknula je Udjur Medar.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije