Ostanimo u kontaktu

VERTIKALNI VRTOVI

Prirodoslovni muzej Metković najavljuje niz radionica ‘Zazelenimo grad’

Objavljeno prije

Međunarodni dan muzeja i Europska noć muzeja obilježavaju se 18. svibnja, a tim povodom u Prirodoslovnom muzeju Metković priredit će se niz radionica pod zajednički nazivom ‘Zazelenimo grad’Prva radionica je u subotu, 11. svibnja od 10 do 12 sati.

Ukoliko imate plastične boce koje više ne koristite, a ne znate što uraditi s njima, donosimo odličnu ideju kako plastičnim bocama možete dati drugu šansu. Uz malo mašte i kreativnosti, možete napraviti lijep vertikalni vrt, te unijeti malo živosti u životni prostor.

Donesite svoje boce, a humus za sadnju i biljke vam daruju Agrovrt Bošković i Poljopromet Metković.

Ovogodišnjoj  temi međunarodnog dana muzeja „Muzej kao središte kulture: budućnost tradicije“, pridružit će se Prirodoslovni muzej Metković  postavljajući pitanje: hoće li Prirodoslovni muzej postati mjesto podsjećanja na izgubljeni živi zavičaj? Danas i male gradske sredine svojom infrastrukturom djeluju lokalno na promjenu klime, toplinski otoci koji nastaju zbog prevelike izgrađenosti, nedostatka zelenih površina, povećanog hlađenja zgrada ljeti i  dodatnog zagrijavanja okolnog prostora utječu na promjene u bio raznolikosti cjelokupnog područja. Globalne klimatske promjene jedno su od najvažnijih pitanja današnjice i njihov utjecaj na cjelokupan živi svijet.

Upoznat će sugrađane s idejom vertikalnih vrtova, tamo gdje nije moguće drugačije vratiti živi svijet u urbanu sredinu. To je ideja  koje možemo zahvaliti francuskom botaničaru Patricku Blancu  koji je 80-tih godina tijekom studentskog putovanja na Tajlandu uvidio kako biljke mogu rasti na svim zamislivim površinama – od padina do stijena, naravno ako  imaju dovoljno vode i svjetlosti. Zeleni vertikalni  prostori, osim što urbani okoliš čine privlačniji izgledom, djeluju pozitivno i na okolno stanovništvo, pomažući pritom u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja. Također, zelenilo na krovovima i zidovima potoče bioraznolikost privlačenjem lokalnih ptica i kukaca, a može pomoći i u ublažavanju klimatskih promjena. Vertikalni vrtovi smanjuju onečišćenje zraka i uklanjaju ugljikov dioksid iz zraka, zamjenjujući ga s kisikom. Budući da se u gradovima sve veći fokus stavlja na kakvoću zraka, upravo vertikalni vrtovi predstavljaju jedan od načina borbe protiv onečišćenja unutar mikroklime određene konstrukcije.

Kroz niz radionica PMM pružit će zainteresiranima mogućnost izrade jednostavnih vertikalnih vrtova od mahovine, za djecu kako izraditi zeleni grafit koji diše te će se postaviti jedan primjerak i na kamenu fasadu muzeja kao trajnu inspiraciju.

 

OBAVIJEST MASLINARIMA

Bilježi se let leptira 1. generacije maslininog moljca – Prays oleae

Objavljeno prije

Obavještavamo maslinare Dubrovačko-neretvanske županije da se na opažačkim mjestima bilježi let leptira 1. generacije maslininog moljca (Prays oleae)  u srednjem do jakom intenzitetu.

Razvojni stadiji maslina variraju ovisno o položaju i sorti , na južnim položajima uz more u sljedećem tjednu očekuje se  početak cvatnje. Upućujemo maslinare na pregled maslinika na prisutnost štetnika te da  pred otvaranje cvjetnih resa naprave usmjerenu zaštitu .

Za suzbijanje maslininog moljca mogu se primijeniti biološki pripravci na osnovi Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki  trgovačkog imena : Baturad WP, Biobit WP, Dipel DF koji su  dozvoljeni u ekološkoj proizvodnji .

Za suzbijanje maslininog moljca u konvencionalnoj proizvodnji dozvoljeni i registrirani su pripravci na osnovi aktivnih tvari:

Spinetoram:  Delegate 250 EW

Fosmet : Imidan 50 WG

Deltametrin:  Decis 2,5 EC, Cythrin max, Decis 100 EC, Poleci plus, Scatto, Rotor super, Ritmus, Demetrina 25 EC.

Prilikom primjene insekticida u voćnjaku potrebno je poduzeti dodatne mjere za zaštitu pčela: prije zaštite obavezno pokosite voćnjak ako su u njemu prisutni korovi u fazi cvatnje te primijeniti insekticide nakon cvatnje, u kasnim večernjim satima kada nema leta pčela.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u  Fitosanitarnom  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: ( https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)

Korisnik ne smije posjedovati, skladištiti niti primijeniti sredstva koja nisu registrirana u RH.

Sredstava za zaštitu bilja primjenjivati u skladu s dozvolom poštujući upute, ograničenja, obavijesti i upozorenja navedenim na etiketi za uporabu.

Ivana Tomac Talajić  dipl. ing. agr.
e-mail: Ivana.Tomac.Talajic@mps.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije