Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

Prihvaćeno izvješće o radu župana, dodijeljeno 26 koncesija za bavljenje akvakulturom

Objavljeno prije

U Dubrovniku je danas održana 10. sjednica Županijske skupštine. Među usvojenim točkama dnevnog reda, ističemo prijedlog izvješća o radu župana za prvu polovicu 2022. godine na kojoj je župan Dobroslavić uvodno pobrojao projekte koje provodi Županija i njezine ustanove i trgovačka društva.

”Nastavili smo raditi na razvoju prometne povezanosti, primjerice za brzu cestu Osojnik – ZL Dubrovnik izrađena je Studija utjecaja okoliš i Studija izvodljivosti. U toj fazi je i brza cesta Brijesta – Perna. Dionica te ceste, obilaznica Orebića je projektirana, a već u ovoj godini ide se na raspisivanje natječaja za gradnju te dionice. Za ostali dio brze Pelješke ceste, prednost će biti na dionici od Brijeste do Dubrave. Tu su među ostalim i projekti Akademisa Garište i Čingrija. Od pomorske infrastrukture luka Trpanj je netom završena, Pomorsko-putnički terminal Vela Luka je skoro gotov, luka Donje Čelo je također završena. Komunalne lučice Porto Uš, Blace, Duba Pelješka i Račišće su završene, a projekti Solitudo i Kneže su u tijeku. Luka Cavtat je u gradnji, Ubli pred natječajem za izvođenjem, Perna ima građevinsku dozvolu, Prigradica je pred građevinskom dozvolom. Za valobran Kaše se izrađuje dokumentacija, tu je i vrijedan projekt ceste Korčula – Račišće”, rekao je župan Dobroslavić te naglasio kako će pri Dnevnoj bolnici Metković koja je završena funkcionirati Centar za djecu s posebnim potrebama – Ruka prijatelj.

Sveznalica 7400xXpx

”To je samo mali dio projekata koje provodi županija i koje možete naći u našem izvješću”, rekao je župan Dobroslavić.

Izvješće je prihvaćeno većinom glasova.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Na sjednici je prihvaćen i Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Dubrovačko-neretvanske županije za 2022. godinu.

”Proračun je inicijalno planiran na 1,090 milijardi kuna, dok je prvim izmjenama u lipnju proračun za ovu godinu povećan na 1,149 milijardi kuna, do čega je županijski bio 289,2 milijuna kuna kuna. U sklopu Županijskog proračuna u prvoj polovici godine ostvareno je 51 posto prihoda i 32 posto rashoda, što je 14 posto više prihoda i 17 posto rashoda u odnosu na isto razdoblje lani”, rekla je pročelnica UO za financije Dragica Stanić.

Od ostalih točaka dnevnog reda prihvaćen je Program rada Savjeta mladih Dubrovačko-neretvanske županije za 2023.godinu, kao i Plan davanja koncesija na pomorskom dobru za 2023. godinu. Dodijeljeno je ukupno 26 koncesija za bavljenje djelatnosti akvakulture, i to 25 u Malostonskom zaljevu te jedna koncesija na području Općine Slivno.

Nikola Babić prisegnuo, Nikša Sentić stavio mandat vijećnika u mirovanje

Na 10. sjednici Županijske skupštine došlo je do promjene u vijećničkim redovima. Umjesto Nikše Sentića (HDZ) u vijećničke klupe ušao je Nikola Babić.

Umjesto Nikše Sentića kao potpredsjednik Skupštine izabran je Teo Andrić, kao predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb izabrana je Irena Korda, na mjestu predsjednika Odbora za zaštitu okoliša i prostornog uređenja zamijenio ga je Krešimir Vejić dok je umjesto njega kao član Odbora za branitelje i žrtve iz Domovinskog rata imenovan danas prisegnuti Nikola Babić.

Cjelovitu sjednicu pogledajte u video prilogu ispod.

PRIJEDLOG PRORAČUNA ZA 2023. GODINU

Komunalna infrastruktura u fokusu Općine Zažablje, načelnica Vrnoga razliku planira osigurati kroz HR natječaje i EU fondove

Objavljeno prije

Prijedlog proračuna Općine Zažablje za 2023. godinu iznosi 350.730 eura, a općinski vijećnici te neretvanske općine o njemu će raspravljati na sjednici Općinskog vijeća koja bi se trebala održati 10. prosinca.

Predstavljajući glavne stavke proračuna načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga je rekla kako su najznačajnija ulaganja u kupnju i gradnju komunalne infrastrukture u iznosu od 238.415 eura.

Sveznalica 7400xXpx

– Taj novac planiramo osigurati prijavom na natječaje ministarstava, fondova i programa iz EU. – kazala je Vrnoga.

Prema njezinim riječima, prihodovnu stranu proračuna čine prihodi od poreza u iznosu od 73 tisuće eura, dok sredstva fiskalne decentralizacije iznose 115.600 eura, a kroz pomoći za projekte planiraju osigurati iznos od 138.615 eura.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– U fazi smo pripreme projekta Centra aktivnog turizma Vidonje koji uključuje obnovu stare škole, uz razne popratne sadržaje, primjerice cikloturizam i pješačke staze, pa nam je glavnina sredstava usmjerena na taj projekt. Također, planiramo nastaviti s izgradnjom parkinga ispod groblja u Mliništu, proširenje ceste Vukov klanac – Brestica, te unaprijediti poslovanje kroz digitalizaciju. – rekla je načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Za Južni.hr piše Kate Šutalo Cvjetković

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije