Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

POVJERENSTVO ZA MANDARINE DNŽ

Preko 50 OPG-ova iz doline Neretve plasiralo svoje voće u gradovima i općinama diljem Hrvatske

Objavljeno prije

Povjerenstvo za mandarine je tijekom sezone berbe mandarina 2020., intenzivno radilo na plasmanu mandarina. S obzirom da je ova sezona zbog epidemije novog koronavirusa i bolesti COVID-19, u mnogo čemu bila drugačija, Povjerenstvo je kontinuirano apeliralo na poštivanje svih epidemiloških mjera propisanih od Stožera civilne zaštite, kako za proizvođače tako i za otkupljivače mandarina.
Poštujući omjere koncentracije šećera i kiselina u plodu od 7:1, u suradnji sa Zavodom za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, kao i druge uvjete, odredilo je početak sezone i radilo na pitanjima dnevnih migracija radne snage iz Bosne i Hercegovine.

Jedna od aktivnosti Povjerenstva je bila Inicijativa samostalnog plasmana mandarina na javnim površinama gradova i općina diljem Hrvatske, koja je i ove godine uspješno odrađena u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske i Udrugom gradova RH.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Preko 50 OPG-ova iz doline Neretve plasiralo je svoje proizvode u gradovima Jastrebarsko, Zadar, Kaštela, Skradin, Ozalj, Duga Resa, Drniš, Novi Vindolski i općinama Otok, Velika Pisanica, Sveta Marija, Kotoriba, Žakanje, Kamanje, Donji Vidovec i Kostrena. Od ove godine uspostavljena je i suradnja s gradovima i općinama od Splita, Rijeke, Zaprešića ,Osijeka, Korčule, Solina, Slunja, Senja, Siska, Zaboka, Zlatara, Dugog Sela i Nove Gradiške.

Kao primjer dobre prakse i zalog buduće suradnje „ Plavo zelene Hrvatske“, ističe se suradnja s LAG-om Karašica iz Petrijevaca koji su pod sloganom „Mandarina na kućnom pragu“ plasirali više od 20 tona mandarina i time obuhvatili područje od Osijeka do Miholjca i Našica. Na ovaj način mandarine su stigle u brojne domove Osječko-baranjske županije ali i brojne institucije kao što su domovi umirovljenika, škole, udruge i mnoge druge institucije koje su mandarine kupovali za svoje štićenike, članove i đake.
U suradnji s Gradom Zagrebom, Povjerenstvo za mandarine nastavilo je s organizacijom manifestacije „Zagreb Neretvi, Neretva Zagrebu“, gdje je dvadesetak OPG-ova na deset atraktivnih lokacija uspješno prodavalo svoje proizvode.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

Kao božićni i novogodišnji dar Vukovarsko-srijemskoj županiji Dubrovačko-neretvanska županija je 11. godinu za redom donirala mandarine. Ove godine donaciju od 16 tona uručila je Zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije i predsjednica Povjerenstva za mandarine gđa Žaklina Marević.
S obzirom da je sezona na samom kraju i da još nemamo potpune podatke, procjenjuje se da će sezona 2020., obuhvatiti od 35 do 40 tisuća tona ubranih mandarina, koje su plasirane preko otkupnih centara, direktnom prodajom preko županijske Inicijative direktnog plasmana mandarina i u vlastitom aranžmanu OPG-ova.
Povjerenstvo za mandarine nastavlja s nizom aktivnosti koji će obuhvatiti suradnju s relevatnim institucijama, promidžbu mandarine, pripremama za iduću sezonu i poticanje udruživanja u proizvođačke organizacije.

MOST Nikica Hajvaz 740×154
ROKO TOLIĆ 740/300px

ŽUPANIJA REDOVITO PODUPIRE POLJOPRIVREDNIKE

Župan Nikola Dobroslavić posjetio dolinu Neretve

Objavljeno prije

Kandidat za župana Nikola Dobroslavić s kandidatom za zamjenika Joškom Cebalom i saborskim zastupnikom Brankom Bačićem posjetio je danas Pojezerje, Slivno i Opuzen u dolini Neretve gdje su u druženju s građanima otvorene brojne aktualne teme. Sustav navodnjavanja doline Neretve i obrana od zaslanjivanja poljoprivrednih površina županijski je projekt koji je Neretvanima u središtu pozornosti.

Po pitanju navodnjavanja županija je u proteklim godinama uložila višemilijunske iznose, no izgradnjom brane protiv zaslanjivanja poljoprivrednici očekuju i dodatni benefit, a to je bolji urod na njihovim poljoprivrednim površinama. Jednako tako, kroz razgovore o sinergiji turizma i poljoprivrede  potvrđena je važnost plasmana poljoprivrednih proizvoda na našem turističkom tržištu.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

Dubrovačko-neretvanska županija izdvaja značajna sredstva i u izvanrednim situacijama koje su poljoprivrednicima najveći problem, a uz vremenske i klimatske neprilike urod valja zaštiti primjerice i od sredozemne voćne muhe za što redovito imaju potporu županije. Županu Dobroslaviću i saborskom zastupniku Bačiću u svojim su se sredinama priključili i kandidati za općinske načelnike – u Pojezerju Borislav Dominiković, u Slivnu Smiljan Mustapić, a u Opuzenu gradonačelnik Ivo Mihaljević.

ŽO HDZ-a
ubrovačko-neretvanske županije

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

 

 

MOST Nikica Hajvaz 740×154

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije