Ostanimo u kontaktu
SPOT Shopping Mall 1200px

PU DUBROVAČKO-NERETVANSKA

Predstavljena tri kriminalistička istraživanja i modernizirana kampanja “Manje oružja, manje tragedija”

Objavljeno prije

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj danas je održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani rezultati tri kriminalističa istraživanja, rezultati operativne akcije „Mir i dobro“ i modernizirana kampanja „Manje oružja, manje tragedija“. Na konferenciji su govorili načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminalističke policije Zoran Tikvica i voditelj Službe policije Nikola Nalbani.

Načelnik Pavličević je uvodno svima poželio sretnu i uspješnu novu 2021. godinu, puno poslovnih i osobnih uspjeha, kao i nastavak dobre suradnje između ove Policijske uprave i medija. Istaknuo je da su policijski službenici u prošloj godini marljivo radili i rezultati koji su danas predstavljeni javnosti finalizirani su u posljednjim danima 2020. godine.

Krajem prošle godine završena su tri značajnija kriminalistička istraživanja

Služba kriminalističke policije ove Policijske uprave je na samom kraju prošle godine završila tri značajnija kriminalistička istraživanja. Dva su vezana za kriminalitet droga. U prvom slučaju, a temeljem naloga Županijskog suda u Dubrovniku provedene su posebne dokazne radnje na osnovu kojih su uhićene tri muške i jedna ženska osoba. Tri osobe su s područja Dubrovnika, dok je jedna osoba s područja Bosne i Hercegovine. Svi osumnjičeni su prijavljeni za počinjenje kaznenog djela „Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama“. Dvije osobe su zadržene u istražnom zatvoru, a kod jednog počinitelja je pronađeno 420 grama marihuane spremnu za daljnju prodaju.

U drugom slučaju, Odjel kriminaliteta droga ove Policijske uprave proveo je kriminalističko istraživanjem nad dvije muške osobe u dobi od 31 godine, od kojih jedna ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu a druga u Dubrovniku. Oni su zatečeni s 7,847 grama marihuane spremne za daljnju prodaju u sedam pakiranja. Daljnjim pretragama kod jednog od počinitelja pronađeno je i 802 grama amfetamina, koji je bio pakiran u 14 pakiranja spremnih za daljnju prodaju.

U trećem kriminalističkom istraživanju koji je proveo Odjel za gospodarski kriminalitet i korupciju ove Policijske uprave u suradnji s  Policijskom postajom Lastovo i Policijskom postajom Korčula dovršeno je kriminalističko istraživanje nad bračnim parom u dobi od 61 i 60 godina, državljanima Republike Hrvatske koji su prijavljeni za kaznena djela „Krivotvorenje isprave“, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“ i kazneno djelo „Prijevare“. Sumnjiče se da su izradili krivotvorene ugovore stare preko 100 godina, a na temelju kojih ugovora su se uknjižili na 137 čestica zemlje na otoku Lastovu, čija je tržišna vrijednost procjenjena na oko 22 milijuna kuna.  Također se sumnjiče da su spomenute čestice zemlje prodavali trećim osobama čime su sebi priskrbili imovinsku korist od 4,7 milijuna eura i 150 tisuća kuna. Protiv osumnjičenih je kaznena prijava podnesena u redovnoj zakonskoj proceduri.

Operativna akcija „Mir i dobro“

Voditelj Službe policije Nikola Nalbani je istaknuo da se uz akciju „Manje oružja, manje tragedija“ na području ove Policijske uprave već tradicionalno u razdoblju od 15. prosinca do 08. siječnja provodi i operativna akcija „Mir i dobro“. Akcija je usmjerena na pojačano preventivno djelovanje s ciljem sprečavanja svih oblika protupravnih ponašanja, pojačane aktivnosti u prometu te sprječavanje zlouporabe pirotehnike. Voditelj Službe policije istaknuo je da u dosadašnjem tijeku akcije nisu zabilježeni događaji koji bi utjecali na sigurnost ove Policijske uprave, dok smo krajem 2020. godine zabilježili jedno ozljeđivanje djeteta na području Metkovića, uzrokovano upotrebom pirotehničkog sredstava.  U odnosu na izmjene i dopune Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, Voditelj službe je istaknuo da se izmjene i dopune odnose na zabranu prodaje redenika i petardi iz kategorije F2 i F3 za osobnu upotrebu.

Modernizirana kampanja „Manje oružja, manje tragedija“

Na konferenciji je predstavljena i modernizirana kampanja „Manje oružja, manje tragedija“, koja je sufinancirana sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost. U sklopu modernizacije kampanje tiskani su materijali (letci, brošure, plakati, majice, kemijske olovke i vrećice), izrađena je web stranica, novi video spot, te su snimljena četiri radijska jingla. Također, otvorio se i facebook profil, te je pjevačka grupa TBF snimila i predstavila pjesmu „Puške i dinje“.

Iako je kampanja modernizirana, njezin cilj je ostao nepromijenjen, odnosno kampanjom se želi potaknuti šira javnost na dragovoljnu predaju ilegalnog  oružja i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minskoeksplozivnim sredstvima.

U sklopu kampanje je na području Hrvatske od 1. rujna 2007.godine do 30. rujna prošle godine, ukupno prikupljeno 343.492 komada vatrenog oružja (od toga 5.227 komada automatskog oružja), 5.501.464 komada raznog streljiva i 5.382 kilograma eksploziva.

Na području PU dubrovačko-neretvanske od 01. rujna 2007.godine do 31. prosinca prošle godine ukupno je prikupljeno 178 komada raznog vatrenog oružja (od toga 66 komada automatskog oružja), 104 komada raznih ručnih raketnih bacača, preko 126 tisuća komada eksplozivnih sredstava (ručne bombe, razne mine, topovske granate i sl.), gotovo 300 tisuća komada streljiva do 14.5 mm i 958 kilograma eksploziva.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska,  prosječno na godinu, bilježi oko 90 dragovoljnih predaja ilegalnog oružja i minskoeksplozivnih sredstava.
Pozivamo i apeliramo na sve one građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju oružje, da ga bez straha od sankcija predaju policiji.  Potrebno je pozvati policiju na broj 192, nakon čega će policijski službenici u civilnoj odjeći doći na dogovoreno mjesto i preuzeti opasno sredstvo.

ŽUPANIJSKI PROJEKTI

Projekt MoST za ublažavanje negativnog učinka prodora slane vode i zaštitu poljoprivrede i okoliša u Neretvi

Objavljeno prije

U sklopu projekta MoST koji se provodi u Dolini Neretve, pilot-području prepoznatom kao jednom od tri područja s najizraženijim utjecajem morske soli na zaslanjenost tala u Hrvatskoj, Regionalna agencija DUNEA organizirala je info dan i partnerski sastanak, na kojima su sudjelovali predstavnici projektnih partnera iz Hrvatske i Italije.

Naime, upravo u sklopu projekta MoST se na više lokacija na području Doline Neretve provode mjerenja saliniteta, a kako bi se smanjio negativan učinak prodora slane vode i zaštitila poljoprivredna proizvodnja i okoliš. Tako je organiziran Info dan u hotelu Narenta u Metkoviću, a potom i posjet pilot-području projekta u čemu su, osim projektnih partnera iz Italije i Hrvatske, sudjelovali predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, gradova i općina, javnih ustanova, kao i predstavnici škola i tvrtki koji su blisko povezani s aktivnostima projekta. Sve prisutne pozdravili su  pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Dubrovačko-neretvanske županije Miho Baće te zamjenik ravnateljice Regionalne agencije DUNEA Bruno Bebić.

Tom prilikom je naglašeno kako je ovaj projekt vrlo važan za budućnost doline Neretve jer će projektni rezultati predstavljati važan korak u poboljšanju kvalitete podzemnih voda i rješavanju problema zaslanjenosti poljoprivrednih tala u dolini Neretve. Naime, na temelju laboratorijskih ispitivanja, numeričkog modeliranja i ispitivanja, Regionalna agencija DUNEA će izraditi dokument ”Plan prilagodbe od štetnog djelovanja morske vode u obuhvatu donja Neretva“ koji će sadržavati izrađene smjernice za aktivnosti povezane s ublažavanjem prodora slane vode.

Projektna voditeljica za program INTERREG Hrvatska-Italija Dijana Gracin Petrović predstavila je program te naglasila buduće ciljeve i prioritete, a predstavnica Regionalne agencije DUNEA, a ujedno i voditeljica Europe Direct centra Dubrovačko-neretvanske županije Antonija Odak, predstavila je aktivnosti centra te Europski zeleni plan unutar kojeg EU nastoji postići klimatsku neutralnost do 2050. godine te stvoriti moderno, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo.

U ime vodećeg partnera projekta – Sveučilišta u Padovi okupljenima se obratio prof. Paolo Salandin te je ukratko opisao sadržaj i ciljeve projekta MoST, nakon čega su predstavnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i predstavnici Sveučilišta u Padovi predstavili rezultate dosadašnjih istraživanja s pilot-područja u geološkom, hidrogeološkom i poljoprivrednom kontekstu.

Prilikom obilaska pilot-područja sudionici su posjetili Crpnu stanicu Modrič, ustave na Maloj Neretvi, nasip Diga, meteorološku postaju Jasenska, podsustav Vidrice, a uz vodstvo doc.sr.sc. Veljka Srzića (FGAG) i Joška Ercega (Hrvatske vode).

Također, održan je i sastanak projektnih partnera na kojemu je bilo riječi o provedenim aktivnostima i budućim radnjama usmjerenima ka ostvarenju ciljeva projekta, koji uključuje izradu plana prilagodbe Doline Neretve, temeljenih na rezultatima laboratorijskih istraživanja i testiranja protumjera, a trebao bi biti izrađen u prvoj polovici 2022. godine.

Inače, Regionalna agencija DUNEA na projektu sudjeluje s partnerima iz Italije: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto, kao i Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode. Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014.–2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto, a proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl8 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije