Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

GRADSKO KULTURNO SREDIŠTE

Predstavljena monografija ‘Slivanjski govori’ Perine Vukše Nahod

Objavljeno prije

_prerina190918-1

Monografija Slivanjski govori: fonologija i morfologija, autorice dr. sc. Perine Vukše Nahod, sinoć je predstavljena u Galeriji Gradskoga kulturnog središta. Riječ je o zanimljivu znanstvenom djelu koje će jednako zanimati jezikoslovce i laike željne toga da o svome kraju nauče nešto više.

Pred brojnom publikom autoricu i predstavljače pozdravila je Zrinka Mijoč, ravnateljica Ustanove za kulturu i sport, koja je s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje organizirala predstavljanje knjige. Predstavljači su bili jezikoslovci, redom doktori znanosti: ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje i urednik knjige Željko Jozić, voditelj metkovske Podružnice IHJJ-a i recenzent Domagoj Vidović, urednik knjige Joža Horvat i voditeljica riječke Podružnice IHJJ-a Mirjana Crnić Novosel.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Jozić je za knjigu rekao da je iznimno važna za hrvatsko jezikoslovlje jer takvim knjigama ostaje trajno sačuvan i znanstveno opisan govor nekoga kraja, budući da se lokalni govor mijenja, podložan je utjecajima susjednih govora pa se takva istraživanja moraju provoditi što prije, dok još ima govornika koji su koliko-toliko sačuvali svoj zavičajni govor ili se sjećaju kako su govorili njihovi stari. To zahtjeva dugotrajan i strpljiv terenski rad s ispitanicima, a svakako je poželjno, rekao je Jozić, da jezikoslovac bude iz kraja u kojemu provodi istraživanja. Tu su Metković i dolina Neretve u dobru položaju jer na Institutu rade dijalektologinja Vukša Nahod i onomastičar Vidović – više od 7 posto članova Znanstvenoga vijeća IHJJ-a je iz Metkovića – istaknuo je ravnatelj Željko Jozić.

O autoričinu znanstvenome radu i metodologiji govorila je Mirjana Crnić Novosel, dok je urednik knjige Joža Horvat publiku detaljnije upoznao s njezinim sadržajem. Autoričin sugrađanin i kolega s Instituta Domagoj Vidović rekao je da je Slivno najneretvanskiji kraj, budući da ga ima na brdu i u dolini, i uz rijeku i uz more, a jezikoslovcima je zanimljivo zbog dvostrukoga odraza jata. Nekada je Neretva ljudima bila gotovo neprijelazna prepreka, što danas nije, pa tako postoje i razlike u svibanjskim govorima (primjer Podgradine koju od Opuzena dijeli samo Mala Neretva). Kazao je i to da su Perinina istraživanja nepobitno utvrdila da mi Neretvani poprilično otežemo u govoru.

Sveznalica 7400xXpx

Posljednja se okupljenima obratila dr. Vukša Nahod te zahvalila svima koji su joj pomogli u nastajanju knjige, od ravnatelja Jozića preko kolegica i kolega pa do do svojih roditelja i samih Slivanjaca koji su na terenu strpljivo odgovarali na njezina pitanja.

U Programu je sudjelovala Mješovita klapa sv. Nikola pod ravnanjem Maje Jerković, a na njegovu kraju ravnatelj Jozić dvjema je učenicama Gimnazije Metković darovao Hrvatsku školsku gramatiku i 9. broj Hrvatskoga neretvanskog zbornika. Dobile su ih Helena Šimić i Ivana Salacan za 5. i 12. mjesto na državnom natjecanju iz poznavanja hrvatskoga jezika (mentorice su Lidija Puljan i Martina Pačić). Dar je, također, dobila i Anđa Alilović (mentorica Ivana Milić) iz OŠ Opuzen za osvojeno prvo mjesto na županijskome natjecanju.

Više o samoj knjizi Slivanjski govori: fonologija i morfologija možete pročitati u osvrtu Domagoja Vidovića.

Tekst/foto: metkovic.hr

GKS METKOVIĆ

U Metkoviću u subotu gostuje Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta Vukovar

Objavljeno prije

U subotu, 1. travnja na sceni Gradskog kulturnog središta Metković nastupit će Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Vukovar.

Ansambl narodnih igara SKD Prosvjeta (ANI) osnovan je 2001. godine kao Regionalni folklorni ansambl SKD „Prosvjeta“ za područje Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema.

Tijekom svoga rada, s ciljem da se na što kvalitetniji način njeguju, koreografski uobličavaju i obrađuju narodne igre, vodeći strogo računa o njihovom stilu i načinu izvođenja ANI je ostvario velike rezultate. Na osnovu postignutih rezultata, dobre organizacije i predanosti u radu, Glavni odbor SKD „Prosvjeta“ Regionalni folklorni ansambl 2006. godine imenovao je ANSAMBLOM NARODNIH IGARA SKD “Prosvjeta“ sa središtem u Vukovaru i područjem djelovanja na području na kome djeluje i SKD „Prosvjeta“ – područje Republike Hrvatske.

ULTIMATE SPORTS GYM PLOČE – 740px

Nastup u GKS-u Metković počinje u 19,00 sati, a upriličit će se u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Dubrovačko-neretvanske županije.

Sveznalica 7400xXpx
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Krafne 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije