Ostanimo u kontaktu

OŠ OPUZEN

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Objavljeno prije

Učenici osmih razreda OŠ Opuzen su, u sklopu projekta “Posjet učenika osmih razreda Vukovaru”, od 1. do 3. listopada boravili u Vukovaru. Posjet je organizirao Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar, a učenicima su pratnja bile razrednice Ivana Milić, Slavica Jakišić te učiteljica Katarina Kmezić.

Prvi dan, uz pjesmu i uzbuđenje, proveden je u autobusu i putovanju s jednog kraja Lijepe Naše na drugi. Po dolasku uslijedio je smještaj u hostel, večera i druženje s vršnjacima iz još pet osnovnih škola čiji su učenici također bili na terenskoj nastavi.

Drugoga dana posjetili su dva muzeja. U Gradskom muzeju Vukovar smještenom u dvorcu Eltz učenici su se upoznali s poviješću grada, a u Muzeju Vučedolske kulture s vučedolskom kulturom i načinom života u njeno vrijeme. Nakon kulturne i povijesne baštine, posjetili su crkvu svetoga Filipa i Jakova u kojoj je župnik govorio o stradanjima crkve i grada te o obnovi crkve. U poslijepodnevnim satima učenici su odslušali dva predavanja, predavanje Domovinski rat i predavanje Bitka za Vukovar, a nakon njih su se upoznali s izložbenim prostorima i izlošcima u samom Memorijalnom centru.

Drugi dan bio je posvećen obilasku memorijalnih mjesta u samom gradu i njegovoj okolici. Sa stradanjima Grada Heroja i njegovih stanovnika i branitelja upoznali su se posjetivši Spomen dom hrvatskih branitelja na  Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991., Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata, Spomen dom Ovčara, masovnu grobnicu Ovčara, Velepromet i Borovo Commerce. Nakon obilaska memorijalnih mjesta učenici su u Školi mira slušali poruke mira i još jednom se upoznali s važnošću mira, a nakon toga su se predstavnici škola natjecali u kvizu.

Ispunjeni suosjećanjem i spoznajom o tisućama poginulih i prognanih, o  srušenim domovima i razdvojenim obiteljima, o djetinjstvima koja su u ratnom vihoru uništena, spoznajom o  strašnom zločinu i najgorim stradanjima koja su se 1991. dogodila u Vukovaru, ali i spoznajom da se vukovarske žrtve i stradanja ne smiju zaboraviti kako se nikad i nikome više ne bi dogodila, u popodnevnim satima krenuli su kući. U kasnim noćnim satima učenike su dočekali roditelji i topla obiteljska gnijezda.

PROJEKT VRIJEDAN 9.2 MILIJUNA KUNA

Održana završna konferencija projekta ”Energetska obnova zgrade Sportske dvorane u Metkoviću”

Objavljeno prije

Danas, 29. listopada 2020. godine, održana je završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Sportska dvorana u Metkoviću na adresi Trg doktora Franje Tuđmana 2, Metković.

Nakon uvodnoga pozdravnoga govora gradonačelnika Dalibora Milana, administrativni dio projekta je predstavila Nikolina Talajić, voditeljica projekta i viša stručna suradnica za EU fondove u Gradu Metkoviću.

Vrijednost radova iznosila je 9.211.262,08kn od čega Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinancira projekt sa iznosom od 2.875.956,77kn (31,22%), Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu od 4.392.713,16kn (47,69%), a preostali iznos investicije od 1.942.592,15 kn (21,09%) sufinancira Grad Metković iz vlastitih sredstava.

Od radova na sportskoj dvorani najznačajnije je spomenuti ugradnju solarnih kolektora za grijanje vode i podršku grijanju, ugradnju uređaja za hlađenje, poboljšanje sustava za grijanje, ugradnju nove ekološka led rasvjeta, ugradnja sendvič panela i prilagodba pristupa dvorani osobama sa invaliditetom.

Izuzev prethodno navedenih radova Europska unija je sufinancirala projektnu dokumentaciju, energetski pregled nakon dovršetka radova i mjere vidljivosti.

Rezultati koji su se ostvarili provedbom ovoga projekta su:

  • Energetska obnova vanjskih zidova i krovišta dvorane,
  • Ugradnja solarnih kolektora za pripremu tople vode,
  • ušteda toplinske energije za grijanje od gotovo 90%.

Konferenciju za medije smo prenosili uživo, možete je pogledati u video prilogu.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije