Ostanimo u kontaktu

OŠ OPUZEN

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Objavljeno prije

Učenici osmih razreda OŠ Opuzen su, u sklopu projekta “Posjet učenika osmih razreda Vukovaru”, od 1. do 3. listopada boravili u Vukovaru. Posjet je organizirao Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar, a učenicima su pratnja bile razrednice Ivana Milić, Slavica Jakišić te učiteljica Katarina Kmezić.

Prvi dan, uz pjesmu i uzbuđenje, proveden je u autobusu i putovanju s jednog kraja Lijepe Naše na drugi. Po dolasku uslijedio je smještaj u hostel, večera i druženje s vršnjacima iz još pet osnovnih škola čiji su učenici također bili na terenskoj nastavi.

Drugoga dana posjetili su dva muzeja. U Gradskom muzeju Vukovar smještenom u dvorcu Eltz učenici su se upoznali s poviješću grada, a u Muzeju Vučedolske kulture s vučedolskom kulturom i načinom života u njeno vrijeme. Nakon kulturne i povijesne baštine, posjetili su crkvu svetoga Filipa i Jakova u kojoj je župnik govorio o stradanjima crkve i grada te o obnovi crkve. U poslijepodnevnim satima učenici su odslušali dva predavanja, predavanje Domovinski rat i predavanje Bitka za Vukovar, a nakon njih su se upoznali s izložbenim prostorima i izlošcima u samom Memorijalnom centru.

Drugi dan bio je posvećen obilasku memorijalnih mjesta u samom gradu i njegovoj okolici. Sa stradanjima Grada Heroja i njegovih stanovnika i branitelja upoznali su se posjetivši Spomen dom hrvatskih branitelja na  Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa, Mjesto sjećanja – Vukovarsku bolnicu 1991., Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskoga rata, Spomen dom Ovčara, masovnu grobnicu Ovčara, Velepromet i Borovo Commerce. Nakon obilaska memorijalnih mjesta učenici su u Školi mira slušali poruke mira i još jednom se upoznali s važnošću mira, a nakon toga su se predstavnici škola natjecali u kvizu.

Ispunjeni suosjećanjem i spoznajom o tisućama poginulih i prognanih, o  srušenim domovima i razdvojenim obiteljima, o djetinjstvima koja su u ratnom vihoru uništena, spoznajom o  strašnom zločinu i najgorim stradanjima koja su se 1991. dogodila u Vukovaru, ali i spoznajom da se vukovarske žrtve i stradanja ne smiju zaboraviti kako se nikad i nikome više ne bi dogodila, u popodnevnim satima krenuli su kući. U kasnim noćnim satima učenike su dočekali roditelji i topla obiteljska gnijezda.

ZAPOČELO 'SPAJANJE' KRAJNJEG JUGA HRVATSKE

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković obišao gradilište Pelješkog mosta

Objavljeno prije

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković danas je, u pratnji ministara Olega Butkovića i Marka Pavića, ministrice Marije Vučković, saborskog zastupnika Branka Bačića, državnih tajnikâ, predstavnika Hrvatskih cesta te predstavnika izvođača radova obišao gradilište Pelješkog mosta, a u obilasku su sudjelovali župan Nikola Dobroslavić i zamjenici župana Žaklina Marević i Joško Cebalo.

Tom prilikom je premijer Andrej Plenković istaknuo kako Pelješki most, kao jedna od najvažnijih i strateški najbitnijih infrastrukturnih investicija ove Vlade, poprima svoje obrise, a za sve nas, osobito za kolege i prijatelje iz Dubrovačko-neretvanske županije on znači ravnopravan status te županije u čitavom sustavu i teritorijalnom ustrojstvu Republike Hrvatske.

Na Pelješkom je mostu započelo postavljanje rasponske konstrukcije, na samom gradilištu je oko 600 radnika te još 200-tinjak na pristupnim cestama i sve zasad ide prema planu.

“Rok završetka je bio 31. srpnja 2021., no zbog koronavirusa i nemogućnosti naših stručnjaka da odu u Kinu i vide kako se proizvode pojedini segmenti i elementi mosta, moglo bi doći za oko dva do tri mjeseca produljenja toga roka”, poručio je predsjednik Vlade iz Komarne. Dodao je i kako su predstavnici CRBC-a, kineske kompanije za izgradnju cesta i mostova, spremni uložiti dodatne napore, a i na političkoj se razini može tražiti da se stvari ubrzaju.

Premijer Plenković je tom prilikom kazao i kako izgradnja dijela pristupnih cesta koji je dobio Strabag ide dobro i u rokovima, a dio koji je dobio grčki Avax nešto kasni s početkom, ali bi kroz idućih mjesec dana i tu trebalo sve biti u funkciji.

„Pelješki most, projekt vrijedan 520 milijuna eura, će jednom zauvijek riješiti pitanje teritorijalne povezanosti Hrvatske“, istaknuo je predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije