Ostanimo u kontaktu
Dalmata - Jura Shop Vas časti niskim cijenama! LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

Ljubavna poruka

Poruka u boci iz Kanade do ušća Neretve putovala 28 godina

Objavljeno prije

Matea je, ispod naslaga lišća, između nekoliko plastičnih boca, pronašla i jednu staklenu, razbijenu. Pretpostavlja da ju je netko nehotično nagazio. Iznenađenje je spazila pokraj čepa, mali, plastificirani papir, na kojemu je napisana ljubavna poruka koju je prije punih 28 godina izvjesni Jonathon poslao Mary. Poruka je napisana daleke 1985. godine i upućena je iz Nove Scotije u Kanadi.

Pokupila sam bocu kao i ostale boce, da bih tek onda shvatila da je u njoj pismo. Odmotala sam mokar papir na kojemu je ispisano sljedeće: “Mary, you really are a great person. I hope we can keep in correspondence. I said I would write. Your friend always, Jonathon. Nova Scotia ‘85.” -rekla je 23-godišnja kiterica Matea.

Iz poruke se da iščitati da je prije 28 godina Jonathon omiljenoj mu Mary dao kompliment da je super osoba te da se nada njihovu dopisivanju, s potpisom – tvoj prijatelj zauvijek.

Sveznalica 7400xXpx

Matea je iznenađena, ali i zadovoljna, ne samo zato što je pronašla poruku, nego što je plastika već pomalo počela popuštati i taj vrijedni papirić uskoro bi bio uništen.

Umjesto Mary, poruku je dobila Matea, koja će, zajedno sa suprugom Mirkom i ostalim kiterima pokušati stupiti u kontakt s osobama na koje se odnosi poruka.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Inače, Nova Scotia je Nova Škotska, kanadska provincija s jednim otokom i jednim poluotokom na Atlantskom oceanu, odakle je, tjerana valovima, vjetrom i morskim strujama stigla do ušća Neretve.

Ante Šunjić za dubrovacki.hr

REGIONALNA AGENCIJA DUNEA

Na znanstveno-stručnom skupu u Stonu predstavljen projekt EUROPE DIRECT DNŽ

Objavljeno prije

U tvrđavi Kaštio u Stonu, u srijedu 7. prosinca održan je znanstveno-stručni skup na temu otpada u moru i reciklaže otpadnog materijala nastalog iz proizvodnje kamenica i dagnji na kojem je osim stručnih predavanja bio izložen i info štand projekta EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije kojeg vodi Regionalna agencija DUNEA uz pridružene partnere, Srednju poljoprivrednu i tehničku školu u Opuzenu i udrugu ESN Dubrovnik.

Nakon pozdravne riječi organizatora, Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije te načelnika Općine Ston, uslijedila su predavanja na temu prirodnih vrijednosti Malostonskog zaljeva, morskog otpada-globalnog ekološkog problema, mikroplastike u školjkašima te tri DUNEA-ina projekta koji rade na razvoju inovativnih rješenja za problem otpada u moru. Stručna predavanja održali su:  Ivana Golec iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, dr.sc. Pero Tutman iz Laboratorija za ihtiologiju i priobalni ribolov Instituta za oceanografiju i ribarstvo, doc. dr. sc. Zvjezdana Popović Perković sa Sveučilišnog odjela za studije mora u Splitu te Iva Pozniak iz Regionalne agencije DUNEA.

Sveznalica 7400xXpx

Predstavnice centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije na izloženom info štandu predstavile su zainteresiranim sudionicima zadaće i aktivnosti koje provodi centar, kao i načine informiranja o vijestima iz EU, aktualnim natječajima te europskim projektima koji se provode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tom prilikom su na štandu podijeljeni promotivni pokloni centra EUROPE DIRECT DNŽ.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije